« | Portada del Blog | Error de sistema »

En la oscuridad

    miércoles 26.jul.2017    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

Un dels drets de la persona és la Llibertat. Us imagineu com seria viure privat d'aquest dret, durant 10 mesos seguits, en poder d'un grup terrorista? Tement cada dia, i cada nit, per la teva vida; pensant que mai més no veuràs la teva família i els amics. Amb l'única companyia dels teus fantasmes i dels teus captors, que et sotmeten a maltractaments, humiliacions i condicions extremes, de fred o de calor.

Tot aquest infern el va patir Antonio Pampliega, periodista segrestat per Al Qaeda juntament amb Angel Sastre i José Manuel López. Van ser 299 dies de captiveri, i la pitjor part va ser per a l'Antonio, apartat dels seus companys, que va patir en soledat el segrest.

Aquesta experiència l'ha posat negre sobre blanc en un llibre, "En la oscuridad", que ha volgut dedicar al seu amic Jim Foley, executat per Estat Islàmic, i a tots els companys que han passat per una situació semblant, però no ho han pogut explicar.

Necesitaba contarlo –explica l’Antonio--. Es una terapia. Yo sé que voy a seguir siendo durante toda mi vida el periodista que estuvo secuestrado en Siria por Al Qaeda 300 días. Pero necesito seguir con mi vida y recuperarla. Y explicarles a mis padres, a mis hermanos, a mi mujer, lo que han sido esos 300 días y cómo ellos se convirtieron en mi pilar fundamental”. Pero, sobre todo, era una deuda pendiente: “esos 211 compañeros que han sido asesinados desde que comenzó la guerra en Siria, en marzo del 2011. Son muchos compañeros que han ido y no han tenido la suerte de regresar. Por eso, el libro está dedicado a ellos y, en especial, a uno, James Foley, el primer periodista decapitado por Estado Islámico y uno de mis mejores amigos”.

Antonio vivió su secuestro obsesionado porque su madre no tuviera que ver por Televisión las imágenes de su hijo ejecutado. “Ése era mi mayor sentimiento de culpa y mi mayor temor estando secuestrado: pensar que mi madre y mi hermana, la última vez que me viesen, fuera momentos antes de que un desgraciado con un cuchillo me cortase la cabeza. Yo no quería que mis padres y mis hermanos viesen eso”.

Antonio quiere olvidar todo eso, pero es difícil eliminar tanto sufrimiento: “quiero olvidar el día que me simularon una ejecución, por ejemplo, o los días que se reían de mí porque me pasaba el día llorando en el suelo, me humillaban, me trataban como a un perro, algún día que se les iba más la mano que otros, el día del secuestro... Son muchas las fechas que quiero olvidar, pero tampoco quiero olvidarlo todo, porque es una lección, muy dura pero es una lección de vida y de supervivencia que quiero seguir teniendo el resto de mi vida.

Me ha cambiado como persona. Me ha hecho valorar muchísimo las cosas. Me ha hecho valorar la vida y ver que el ser humano no aprecia las cosas hasta que las pierde. Por ejemplo, en esos 299 días me acordé mucho del último abrazo de mi padre. Y también me acordaba de las pocas veces que había dicho “te quiero” a mis padres, a mis hermanos, a mi mujer. Lo tenemos tan a mano que lo dejamos para mañana, pero quizá no hay mañana”.

 DSC_0313

 

Metges amb nas de pallasso:

Què poden aportar els Pallapupes, els pallassos d'hospital, als aspirants a metges? Doncs a empatitzar amb el malalt, a humanitzar la vida a l'hospital, a millorar la relació amb el pacient...

A tot això ensenyen els Pallapupes als estudiants de Medicina del campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona. La idea se’l va ocòrrer a un estudiant de Medicina, l’Andrés Mongenstern, avui ja metge, pediatra a l’Hospital de la Vall d’Hebron. La proposta la va madurar la directora de Pallapupas, l'Angie Rosales, i també els responsables de la Facultat, i es va fer realitat. És una assignatura optativa a la carrera.

“És una altra forma d’entrar amb el malalt --explica l’Andrés--més enllà de la relació clàssica, formal, entre metge i pacient”.

“L’Andrés tenia clar –diu l’Angie Rosales—que el seu pas per la carrera no havia de ser només tècnic. Volia una altra formació”.

“Més humanista --puntualitza l’Andrés--. Un dels objectius principals era obrir els ulls i posar els peus a terra, aprendre a interaccionar d’una altra manera, a posar-se en la pell dels pacients i dels altres companys de feina”.

Aquesta formació li ha servit a l’Andrés Morgenstern en la seva feina a la Unitat de Pal.liatius Pediàtrics de la Vall d’Hebron. L’humor dels Pallapupas l’ha donat armes emocionals per desenvolupar la seva professió. “Clarament, no seria la mateixa persona, sense els Pallapupas”.

IMG_2383[1]

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-antonio-pampliega-oscuridad/4077039/

 

Olga Rodríguez   26.jul.2017 14:44    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios