« Error de sistema | Portada del Blog | Obrint fronteres »

Qui defensa els defensors?

    jueves 27.jul.2017    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

 "A Colòmbia, malgrat el Procés de Pau, en el darrer any s'ha produït un alarmant augment dels homicidis i dels atacs contra els defensors i defensores dels drets humans, per part de determinats grups armats. Mentre que el nombre de víctimes civils per combats directes entre les parts bel.ligerants ha disminuït, s'ha desencadenat un preocupant augment dels atacs selectius contra els defensors, especialment contra líders de les comunitats i activistes que defensen el dret a la terra i el medi ambient".

Així comença la declaració institucional aprobada pel Parlament de Catalunya, en suport dels defensors dels drets humans a Colòmbia i exigint a les autoritats colombianes la seva protecció i seguretat. "Colòmbia es troba en un moment històric de construcció de la pau, però aquesta pau no pot implicar més impunitat. Sense Justícia no hi haurà pau real" --diu la Declaració del Parlament.

La pau ha permès posar a zero el comptador de soldats i guerrillers morts. Però la violència no ha acabat: grups paramilitars continuen amenaçant i atemptant contra els insurgents i els defensors dels drets humans. Un d'aquests defensors és el Franklin Castañeda, que va representar les víctimes en les negociacions de pau de La Havana i és membre de la Comissió Nacional de Garanties de Seguretat.

Segons Castañeda, “con el cese de hostilidades entre el Gobierno y las FARC, en Colombia nos hemos ahorrado al menos 2.500 víctimas directas del conflicto armado, con lo cual podemos decir que el proceso está siendo un éxito. Pero, lastimosamente, hay un incremento de la violencia, sobre todo en las zonas rurales, donde antes ejercía el control las FARC, y que hoy deberían ser territorios donde el Estado mantuviera el control, pero esa situación no se está dando y está habiendo un incremento de la violencia contra los líderes sociales”.

L’any passat, 120 persones van ser assassinades per la seva condició de defensors dels drets socials, i en la primera meitat d’aquest any, una cinquentana més. La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia està preocupada per aquest augment de la violència contra els líders socials, no només a Colòmbia, sinó també a l’estranger. A Espanya, en tenim un cas: Néstor Javier Restrepo, advocat pels drets humans i membre del Partit Comunista, que viu exiliat a Madrid. Ha rebut amenaces de mort d’un grup anomenat Autodefensas Unidas de Colombia, que és el nom que va tenir una de les organitzacions paramilitars més poderoses que hi va haver a Colòmbia. Segons Sergi Perelló, president de la Taula per Colòmbia, “és molt fàcil fer arribar els tentacles dels grups paramilitars i molta gent que ha hagut de fugir de Colòmbia continúa rebent amenaces”.

Amnistia Internacional ha reclamat davant del Consell de Drets Humans de l’ONU que es demani a les autoritats colombianes mesures efectives per garantir la seguretat dels defensors. “Demanem – diu Eduard Martínez-- una protecció efectiva dels defensors dels Drets Humans a Colòmbia. Per això, estem fent una campanya per visibilitzar aquesta realitat, que la violència continúa, que els atacs selectius a activistas i defensors i defensores dels drets humans continuen. Estem recollint suports de diferents països, de Parlaments. A l’Estat espanyol, hem aconseguit declaracions institucionals de suport de vuit Parlaments autonòmics”.

“El suport de la comunitat internacional és clau –segons el president de la TaulaCatalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.

Colòmbia-grup

 

Lluitant contra l'absentisme escolar:

Fer un altre món possible, més inclusiu i menys discriminatori, és l'objectiu de les entitats i organitzacions que treballen a favor del Poble gitano. Es calcula que un 64% de l'alumnat gitano abandona l'escola abans d'acabar l'ESO. Per això, són tan interessants iniciatives com la de l'institut-escola El Prat, del barri de Sant Cosme, on estan combatent l'absentisme escolar amb la implicació de les famílies.

“Pràcticament, no tenim ningú que no vingui mai, que és el que passava abans” –l’ha dit el director de l’escola a la nostra companya Marga Esparza. La Marga ha estat amb els alumnes, que l’han explicat que els sap greu no anar a classe, quan els seus familiars estan fent l’esforç d’anar-hi a ajudar-los. Tenir els pares o els avis a l’aula els dona, a més, seguretat.

Sense dubte, són bones armes per lluitar contra l’absentisme escolar. També ajuda que les famílies coneguin l’escola d’a prop i s’hi sentin implicats: “Yo soy una madre partidaria de que los niños vayan al cole, llueve o truene, porque así aprenden”—ens diu una mare convençuda.

INSTITUT ESCOLA EL PRAT

 

Una altra forma de viatjar:

El Jordi Jurado va deixar la feina i la vida que feia i es va aventurar en un viatge per tot el món que va durar un any i mig. Hi va experimentar una altra forma de viatjar i de viure, sense gaires recursos, fent intercanvis de petites feines, com ara rentar plats o arreglar un ordinador. Ara, s'ha embarcat amb la seva companya en la tercera part de la seva "volta al món", per l'Orient Mitjà, que transmet a través de les xarxes socials (Where you now, Jordi).

Una de les coses que més ha impactat al Jordi és el malbaratament de menjar, fins i tot a països on hi ha molta pobresa, i on les desigualtats es disparen: “Per exemple, a l’Índia vam veure, en una estació de tren, unes dues-centes persones dormint sense gairebé roba ni res, molt prims, desnodrits. I, al costat, altres persones, amb molts diners, dinant, que es menjaven només el 10 o el 20 per cent del que tenien al plat, i la resta llençar-ho al terra, al costat dels altres, que s’havien d’ajupir a agafar-ho”.

Sense dubte, un altre món és possible, i una altra manera de viatjar, també.

Jordi

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-colombia-qui-defensa-els-defensors/4089983/

 

 

Olga Rodríguez   27.jul.2017 14:53    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios