« Contra el treball infantil | Portada del Blog | Nicaragua, estat de terror »

Migrar és un dret

    lunes 25.jun.2018    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    Itàlia, 0; Espanya, 629. No és, no ho podria ser, un resultat del Mundial de Fútbol, però el cert és que Espanya ha golejat Itàlia, Malta, i la Unió Europea, en acollir els immigrants rescatats per les ong SOS Mediterranée i Metges sense Fronteres al vaixell Aquarius. Amb aquest gest, Espanya s'ha posat al capdavant d'una altra forma de fer política d'Immigració. Tant de bó s'encomani a la resta de caps d'estat de la UE, a la Cimera europea sobre Immigració.

     A “Món possible”, hem volgut conèixer de primera mà històries de dones que han viscut l'experiència migratòria. El Josep Cabayol ens ha presentat algunes de les protagonistes del documental La meva pell, de SICOM TV i Entrepobles, que recull els testimonis de dones immigrades al nostre país.

    La Doris (xilena, va fugir del seu país fugint de la dictadura) ens recorda que “les fronteres maten”. Ens confessa que aquí no ha trobat l’ansiat El Dorado. Arriba un moment —ens diu— que no ets ni d’aquí ni d’allà, però “me siento de aquí”.

    També la Fatou (africana), amb un discurs molt feminista, que –assegura—ja tenia quan era a Gambia i Sierra Leone. Sentencia: “Ha arribat el temps d’obrir els ulls i lluitar al carrer”. Totes dues tenen clar que “l’èsser humà és d’on està, no d’on neix”.

Refugiades La meva pell

    Anem a l'origen: què causa les migracions? Doncs, entre altres motius, guerres com la de Síria. En parlem amb el periodista Mikel Ayestaran, expert en l'Orient Mitjà, que acaba de publicar Las cenizas del Califato. De las garras de Estado Islàmico a la supervivencia. El Mikel defensa en el llibre la tesi que no podem donar per mort Estat islàmic, sinó que pot resorgir de les cendres en qualsevol moment perquè la seva ideologia continúa viva: “La victoria que se ha obtenido es contra ese especie de pseudo estado que habían construido. Pero eso no significa que el grupo haya desaparecido, ni muchísimo menos. Ha recibido un golpe muy fuerte, pero estan activos y han vuelto a un lugar en el que se sienten especialmente cómodos, que es la insurgencia”.

    Mikel Ayestaran es lamenta que la població civil, víctima innocent de la guerra, estigui abandonada a la seva sort, en un país devastat per la guerra. “Si las potencias mundiales y regionales que han bombardeado de forma masiva para acabar militamente con Estado Islámico inviertieran una mínima parte de lo que se han gastado en armas y municiones en intentar rehabilitar los lugares y ayudar a los viviles a volver… Me parece que es imprescindible mejorar las condiciones de vida de la gente”.

Mikel Ayestaran

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-espanya-acull-els-629-immigrants-del-vaixell-aquarius/4635454/

 

 

 

Olga Rodríguez   25.jun.2018 14:38    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios