« Nicaragua, estat de terror | Portada del Blog | Que la pau no costi la vida »

La solidaridad no es un crimen

    miércoles 11.jul.2018    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    La falta d'una política comuna europea en matèria d'Immigració i Asil no se supleix amb la creació de camps de migrants dins o fora de la Unió. Posar més fronteres, tancar les persones, impedir que arribin a Europa no fa més que agreujar una crisi, que ha deixat ja més de 800 morts en el que portem d'any, i ha convertit la Mediterrània en un enorme cementiri. Ho sap be Mussie Zerai, un sacerdot catòlic eritreu que, des d'Itàlia i ara des de Suïssa, ha salvat milers de vides a la Mediterrània: 150 mil des que porta un registre escrit, però en són moltes més.

Mussié Zerai

    Aquest activista pels drets dels migrants va migrar d'Eritrea a Itàlia, amb només 15 anys, i ara és ell qui dona auxili als que es troben en dificultats al mar. El seu telèfon mòbil és un recurs d'emergència per a migrants a la deriva a la Mediterrània, com ho és el d'Helena Maleno a la Frontera Sud, amb el Marroc. Tots dos comparteixen, per cert, el Premi Mundo Negro a la Fraternitat, per la seva tasca humanitària d'auxili als immigrants que intenten arribar a Europa.  Zerai va fundar l’Agencia Habeshia, per “ser la veu dels que no tenen veu” i “denunciar les violacions de drets a Europa i als països en trànsit”. Es lamenta que els diferents països es van passant la patata calent de la Immigració i només es limiten a crear centres d’internament. “No s’afronten les causes de la Immigració –diu--. S’han de combatre les raons per les quals aquestes persones posen en risc les seves vides, tot buscant una vida millor. Però s’intenta ocultar. Posar barreres no implica que ja no hi siguin”.

    Zerai celebra els gestos del nou Govern espanyol amb els immigrants i espera que no es quedin només en això, en gestos.

  TPP

    Tot coincidint amb la recent Cimera europea d'Immigració, s’ha celebrat a Barcelona una sessió del Tribunal Permanent dels Pobles, que ha abordat la violació dels drets dels migrants i refugiats, amb total impunitat. Reivindica el concepte de "crims de frontera", com abans es van reivindicar els “crims de guerra”.

    Juan Hernández Zubizarreta, col.laborador del Tribunal Permanent dels Pobles, ens explica que les fronteres són llocs de no-dret, de vulneració dels drets de les persones migrants i refugiades. “Se está tipificando una nueva fórmula de crimen en las fronteras, en lugares de paz, en el Mediterráneo, en la Frontera Sur... alejados de los derechos humanos y la democracia. Debería aplicarse un protocolo de emergencia marítima que permitiera salvar a la gente, porque no hay ni verdad ni justicia ni reparación. Las concertinas agreden a la gente, las expulsiones en caliente, la burocracia les convierte en una nueva victimización, las porteadoras, los menores…”.

     Un dels col.lectius que pateix, especialment, vulneració dels seus drets és el de les persones LGTBI, un col.lectiu que moltes vegades és "revictimitzat", és a dir, tornen a passar, al país on arriben, per la mateixa situació per la qual van haver de fugir del seu país. Rodrigo Araneda és el president d'ACATHI, l'Associació Catalana per a la integració del col.lectiu LGTBI d'Immigrants: “Cuando las personas deciden salir de su país para defender lo único que les queda, que es su vida, muchas veces no se tienen en cuenta las dificultades que este colectivo pueda tener. Una de ellas es que muchas veces ni siquiera sus familias les apoyan, no tienen una red social que les dé apoyo en la llegada ni en la salida. En el caso de España, muchas veces las personas vuelven a ser revictimizadas al llegar aquí, porque se encuentran con un sistema de asilo super rígido que impide que se tomen en cuenta sus necesidades especiales. Por ejemplo, el colectivo trans. Aunque, en principio, todo el mundo tiene la sensación de que aquí los derechos están cubiertos”.

    Chrysoula

    

Arribar a un port segur, salvar la vida després de fugir de l’horror, és la primera victòria, però no el final del camí. Comença una altra batalla: la de sol.licitar l’asíl al país on s’arriba. Una tasca feixuga i llarga. Per això, l’advocada grega Chrysoula Archontaki va fundar, amb altre col.legues European Lawyer in Lesvos, una plataforma d’advocats que dona assistència gratuïta als refugiats que arriben a l'illa grega, amb el suport d'Oxfam Intermon. “No es un favor –ens diu la Chrysoula--, es un derecho”. I no és un problema grec, ens explica, sinó de tot Europa, per la qual cosa és Europa que l’ha de solucionar en comú, “con un marco comunitario de asilo y basándose en el principio de solidaridad, dejando de lado los intereses nacionales”.

 

Salvavide RTVE

    Què es pot fer amb les muntanyes d'armilles salvavides que abandonen els refugiats quan arriben a terra? La pregunta se la va fer la secció de Cooperació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que va convocar un concurs d’idees. Les dues guanyadores i algunes de les finalistes, d'alumnes de l'Escola Massana, es faran realitat. D’aquesta manera, s’aconsegueix no només reciclar un material ja en desús sinó també solucionar un problema ambiental. “Convertir un residu en un recurs” —ens diu Joan Carles Fernàndez, del Servei de Gestió de Residus de l’AMB.

    S’ha valorat l’originalitat, la factibilitat, la vessant ambiental I la visibilitat. Així, s’ha triat un clauer salvavides, una estora, un puf o un material ecològic, l’eco, per fabricar diversos objectes, com ara una funda d’ulleres. Coses útils, però també amb un valor simbòlic: visibilitzar un conflicte i les seves conseqüències. “Interessa que el producte final doni a entendre el conflicte pel qual sorgeix”, segons Maria Peix, cap de cooperació de l’Àrea Metropolitana.

    La fabricació d’aquests objectes la faran refugiats i veïns de Lesbos i els guanys aniran a parar a Lesvos solidarity, una ong local.

    Els guanyadors del concurs d’idees, com l’Àlvaro Insenser, que ens ha visitat amb la Cristina del Pozo i el Joan Garcia, viatjaran a Lesbos per conèixer la situació sobre el terreny.

Lesbos

 

    http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-ens-visita-mon-possible-mussie-zerai/4649051/

 

Olga Rodríguez   11.jul.2018 11:43    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios