Concert de comiat de MORENA

    jueves 14.jun.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Fins aviat, Morena!

El trio de tradipatxanga s'acomiada al CAT aquest 15 de juny

Molta música i poca vergonya. El trio de tradipatxanga Morena arriba a un final de trajecte (qui sap si tornarà...) i ho celebra amb una festa especial el divendres 15 de juny al CAT, en què també actuarà el grup piemontès Lhi Balòs, un sextet que, en una línia similar, presenta un so 'patxanga d'oc'.
Morena

Després de cinc anys esvalotant l'aviram a base de versions esbojarrades de grans èxits internacionals d'avui i sempre, Morena, el trio que formen Heura Gaya (veu), Manu Sabaté (clarinet baix) i Blai Casals (acordió diatònic i percussió), obre un parèntesi. El grup que ha pervertit –i en algun cas, fins i tot millorat– grans peces de JuanesJuan Luis GuerraQueenU2ShakiraRafaella Carrà i Zapato Veloz s'acomiadarà de la seva afició amb un concert al CAT de Gràcia (22 h). Completarà el cartell el sextet de l'Occitània italiana Lhi Balòs, els músics dels quals es van conèixer amb els Morena en un festival anomenat Alioli. Els dos grups, que constitueixen cadascun a la seva manera models de dur la música tradicional cap a nous àmbits, van connectar. 

El passat dissabte 9 de juny Blai Casals va passar pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar la trajectòria, els aprenentatges i la festa final de Morena, un grup que ha obert un solc propi i picantó en el panorama festiu de la música popular catalana. Podeu escoltar l'entrevista completa aquí.
Categorías: Música

Jordi Roura   14.jun.2018 12:33    

Els Jóvens, nova proposta de L'Alacantí

    jueves 14.jun.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Què tenen les cançons d'Els Jóvens?        (Jordi Martí Fabra)

El primer disc del grup, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

A la final del Concurs Sons van fer el seu primer concert. Dijous passat van fer el cinquè, a Torrent. Entremig han publicat un disc que és una bomba. Són Els Jóvens. Un d'ells, Pep Mirambell, mirarà d'explicar què tenen les cançons del grup, el dissabte 16 de juny al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Els Jóvens i Vicent Torrent, al Museu Comarcal de l'Horta Sud de Torrent Foto: Arxiu d'Els Jóvens

Rondalla pop? Tropicalisme alacantí? Folk indi? Heterografia recreativa? Són aproximacions més o menys encertades, però necessàriament incompletes. Alguns es pregunten què tenen les cançons d'Els Jóvens, i altres les gaudeixen sense trencar-se el cap... Jordi Roura i Jordi Martí Fabra faran tertúlia aquest dissabte amb un dels cantants i compositors del grup, Pep Mirambell, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Parlaran de fer cançons, d'Al TallBob DylanPep LaguardaOs Mutantes... i de romanços futbolístics, cants de batre fantasmagòrics, jotes coreanes i seguidilles de bressol.

Categorías: Música

Jordi Roura   14.jun.2018 12:23    

Així de SAMPLING

    sábado 26.may.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Una orquestra de cordes vocals  (Jordi Martí Fabra)

Vocal Sampling, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

El passat 17 de maig, el grup cubà Vocal Sampling va actuar al CAT de Gràcia. Aquest dissabte 26 de maig, estaran al programa Tradicionàrius per presentar i comentar la seva música singular: excel·lent música d'arrel cubana interpretada per una exuberant orquestra de cordes vocals.  
Vocal Sampling

El grup Vocal Sampling és una proposta a cappella, espectacular i sorprenent per la manera en què juguen amb les seves sis veus fins aconseguir sonar com una autèntica orquestra, però que alhora ha transcendit per la manera en què treballen una harmonització vocal genuïna. Va formar-se a finals de 1989, a partir de les estones que, entre assajos i assajos, compartien diversos instrumentistes del Cor de Cambra de l'Escola Nacional de Música de Cuba. Des d'aleshores la formació ha anat evolucionant, han gravat sis àlbums i han viatjat per més de cinquanta països.

Els integrants del grup comentaran la seva trajectòria i presentaran algunes de les cançons del seu darrer disc, Así de Sampling (Zig Zag World, 2017): l'humorística "El lunes que viene empiezo", una versió del "Blowin' in the Wind" de Bob Dylan, la guajira "El carretero" de Guillermo Portabales, la cançó xinesa "Tian Mi Mi", els clàssics del bolero "Dos gardenias" i "Veinte años"... 
Vocal Sampling 2 amb Jordi CLIP
Pedro, Reinaldo, Jordi Roura i Luis al C.A.T. el 17 de maig de 2018
Categorías: Música

Jordi Roura   26.may.2018 19:31    

Conversa amb Fernando González Lucini

    sábado 28.abr.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

 

Una vida entre cançons  (Jordi Martí Fabra)

El passat 17 d'abril, Fernando González Lucini va presentar el seu llibre Mi vida entre canciones al CAT de Gràcia i envoltat d'una bona colla d'amics. Aquest dissabte 28 d'abril, Lucini passarà pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar la seva biografia i la importància que les cançons tenen per ell.  

Paco Ibáñez i Fernando González Lucini, al CAT Foto: Juan Miguel Morales

González Lucini va néixer a Girona el 1946, però als 2 anys va marxar a viure a Jaén, d'on era la seva família. A partir dels anys vuitanta, des de Madrid, va esdevenir un gran dinamitzador del món de la cançó d'autor, especialment a través de la ràdio, però també amb llibres extensos i documentats. Amb tot, ell mai no ha volgut ser un crític, sinó que es considera un cronista o un comentarista de la cançó.

"Al Vent", que va escoltar gràcies a un capellà progre a Jaén, va canviar la seva vida. I, com per a tanta altra gent, els cantautors van obrir-li les portes de la gran poesia. Admet que en algun cas hauria preferit no conèixer personalment algun artista admirat, tot i que en general compta amb l'estima sincera de la professió. "La meva vida s'ha fet amb cançons. Les cançons m'han ensenyat més que l'escola. Gràcies a elles, per exemple, sé què és la llibertat i l'amor", explica. Mestre i pedagog, ja jubilat, la seva gran preocupació actual és aconseguir que la cançó d'autor pugui servir com instrument per aprendre a les escoles les més diverses matèries.
Jordi i Lucini +Iván Soca 17 abril 2018 BLOG  Fernando González Lucini i Jordi Roura 17 abril 2018 BLOG
                                                           Fotos: Juan Miguel Morales

Fernando González Lucini parlarà de totes aquestes qüestions aquest dissabte al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, on també sonaran algunes de les cançons que l'han marcat especialment: 
"Al vent", de Raimon; "Tu risa", poema de Pablo Neruda musicat per Olga Manzano i Manuel Picón. "El pi de Formentor", de Maria del Mar Bonet; "Hotel Luna", cantat a duo per Quintín Cabrera i Luis Eduardo Aute, "Te recuerdo Amanda", de l'inoblidable Víctor Jara.

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   28.abr.2018 12:19    

Els sons de Cuba, en imatges

    viernes 13.abr.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

El fotògraf Ivan Soca, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

(Jordi Martí Fabra-Jordi Roura)

Fins el 29 d'abril pot visitar-se al casal La Violeta d'Altafulla l'exposició Silvio por los barrios, que recull de la mà del festival BarnaSants els concerts que el cantautor Silvio Rodríguez ha anat fent per diversos barris en imatges captades pel fotògraf Iván Soca. Aprofitant la mostra, Soca passarà el dissabte 14 d'abril pel programa 'Tradicionàrius a Ràdio '. 
Ivan Soca, retratat per Juan Miguel Morales

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 muntarà aquest dissabte 13 d'abril una tertúlia caribenya amb la participació de Cinto Niqui, periodista de Ràdio 4 i bon coneixedor de la música cubana; el fotògraf catalanoandalús i activista musical Juan Miguel Morales, i el fotògraf cubà (i també activista) Iván Soca.

Tots ells comentaran la relació entre la música i fotografia, l'extraordinària diversitat de les músiques que es s'han fet i es fan a Cuba, l'exposició que pot visitar-se a la sala La Violeta d'Altafulla, etc. I tot plegat, amanit amb la música de Juan Formell y los Van VanSilvio RodríguezAugusto BlancaVocal SamplingVicente i Santiago FeliuAldo López Gavilán, etc.
Categorías: Música

Jordi Roura   13.abr.2018 13:03    

Marisa Valle Roso, una tonada fonda i moderna

    viernes 6.abr.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

És una de les grans veus de l'actual música popular asturiana. La cantant Marisa Valle Roso passarà aquest dissabte 7 d'abril pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per presentar el seu segon àlbum, Consciente (MVR, 2017), on combina la tradició del folk i la tonada asturiana amb nous arranjaments. 
Marisa Valle Roso Foto: Arxiu de l'artista

Marisa Valle Roso té una veu poderosa i una trajectòria molt interessant. Va iniciar-se en el món de la tonada asturiana de la mà del seu germà, Fernando Valle, i també del mestre Alfredo Canga. Va guanyar uns quants concursos i al seu primer disc com a solista, De lo fondero l'alma (Every Good Song, 2012), ja va mostrar com de lluny podia dur el món de la tonada. Després d'uns quants anys en què no ha parat d'experimentar i obrir camins -fins i tot ha arribat a presentar un repertori de dançons mineres al famós festival de les Mines de la Unión-, recentment ha publicat un segon disc, Consciente, en què la base continua sent la tonada, però en què incorpora alhora altres tradicions (per exemple, les cançons de Violeta Parra), s'obre a col·laboracions especials com la del cantautor Víctor Manuel i hi introdueix tocs de pop en la producció. 

De tot aquest camí en parlarà la cantant al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 7 d'abril. I també sonaran i es comentaran unes quantes de les seves cançons: "Arriba quemando el sol", de Violeta Parra; la dolça i sentida "Lela"; "La planta 14", de temàtica minera i manllevada de Víctor Manuel; "Somos parte de la gente", de Paco Cifuentes; el cru "Romance de la niña Isabel", amb una densa atmosfera de bandúrria doblada amb loops, i la cançó de bressol cubana "Drume Negrita", conduïda de la cèlebre versió que en va fer Mercedes Sosa a una reformulació amb sonoritats selvàtiques i elèctriques.
 
Escrit de Jordi Martí Fabra a SONS DE LA MEDITERRÀNIA
Categorías: Música

Jordi Roura    6.abr.2018 16:55    

Pep Lladó, transparent i sense filigranes

    viernes 23.mar.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

El músic d'Argentona, aquest 24 de març a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Jordi Martí Fabra
 
El músic argentoní Pep Lladó té un nou disc, Paisatges retrobats (Sota la Palmera, 2018), on interpreta cançons noves i velles del seu repertori, amb veu pròpia i un acompanyament sobri i 'sense filigranes'. En parlarà aquest dissabte 24 de març al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.
Pep Lladó. Foto: Arxiu BarnaSants

Pep Lladó
 és ben conegut per ser un dels fundadors i pilar –fins ben recentment– del grup de rumba catalana Ai Ai Ai. Però és també l'autor que s'amaga rere les cançons de la sèrie de dibuixos animats Les tres bessones, el músic d'uns quants treballs de música ambiental i diversa, i el protagonista de discos més propers a la cançó d'autor, on mostra una veu despullada sense que deixi de sentir-s'hi, discretament, cert batec rumber. 

El seu darrer treball, que va presentar recentment al festival BarnaSants, és Paisatges retrobats. El músic passarà aquest dissabte 23 de març pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar al llarg d'una hora les cançons d'un àlbum on fa revisió i treu a lluir l'esquelet de material antic: "Breu complicitat", amb la veu de Susi Ferrer, néta de La Payoya; "Andar contigo", que Sicus cantava a l'extraordinari disc de dol Andar contigo. Canciones para Loli (2010); algun homenatge al grup del qual ha format part en bona part de la seva trajectòria, Ai Ai Ai; "Arbre encantat", de la sèrie Les tres bessones; "La luna en el mar", del seu mestre Gato Pérez, amb els cors de Carme Canela, i "Rosas en el mar", que Pep Lladó va escriure sense saber que el seu admirat Luis Eduardo Aute ja havia escrit una cançó amb aquest mateix títol...
Categorías: Música

Jordi Roura   23.mar.2018 19:14    

8è Rubrifolkum al Tradicionàrius a Ràdio 4

    sábado 10.mar.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Arrelats a Sant Boi           (Jordi Martí Fabra)

Els retornats Qui Hi Ha? i el Rubrifolkum, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

El Rubrifolkum, el Tradicionàrius del Baix Llobregat, remata la vuitena edició aquest dissabte 10 de març a Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat amb el concert dels bascos Kherau i els santboians Qui Hi Ha?, reunits per a l'ocasió. Un dels organitzadors, Ricard Ros, en parlarà a Tradicionàrius a Ràdio 4.  

Kherau 

Ricard Ros
, un dels impulsors del Rubrifolkum de Sant Boi de Llobregat (a més de músic de Riu), explicarà com va sorgir aquesta iniciativa que programa cada any música folk a la ciutat del Baix Llobregat, en complicitat amb el Tradicionàrius.

També comentarà com ha estat el retorn del grup de folk psicodèlic santboià Qui Hi Ha? –que es va desfer fa uns anys, coincidint precisament amb la creació del Rubrifolkum– i sonaran les músiques de les diverses propostes que s'estan presentant aquests dies a Sant Boi: Fernando BarrosoLa Portàtil FMInxa Impro Quintet2 Princeses Barbudes, Kherau...
Categorías: Música

Jordi Roura   10.mar.2018 13:14    

Joana de Diego al "Tradicionàrius a Ràdio 4"

    sábado 3.mar.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Emotiva tremolor

Joana de Diego, aquest 3 de març a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'   (Jordi Martí Fabra)

Aquest dissabte 3 de març, la cantant Joana de Diego passarà pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per presentar el seu nou àlbum, Timbla (Satélite K, 2018). Dedicat a la seva mare, Elba Picó, el presentarà al Casinet d'Hostafrancs el 24 de març, dins del festival BarnaSants (21 h).
Joana de Diego Foto: Arxiu de l'artista

Joana de Giego comentarà al programa els diversos elements que conflueixen en la seva música: la memòria vinculada a la feina de la seva mare, la cantant de tango i folklore Elba Picó, i la seva pròpia trajectòria que arrenca en la escola del jazz i s'ha anat decantant cap al món de la cançó, posant èmfasi en la subtilitat i el matís a l'hora dels arranjaments.
 
Després de debutar amb el disc Lluny de les teulades (Sota la Palmera, 2013) i de presentar al costat de Wagner Pa l'espectacle infantil i corresponent disc Jun i el follet del vent (2016), De Diego presentarà el 24 de març al Casinet d'Hostafrancs Timbla, un àlbum que reuneix cançons emblemàtiques i vinculades a la memòria de la seva mare, de la cançó de resistència vitalista "Como la cigarra", de Maria Elena Walsh, a la musicació del poeta Juan Gelman "Tal vez". El títol Timbla també l'ha tret d'un poema de Gelman. És una paraula sefardita que es refereix a un tremolor propiciat per l'emoció. Acompanyen a la cantant en aquest projecte setze cordes: Sergio Belloso (guitarra elèctrica) i Toni Porcar (guitarra flamenca), a banda d'algunes col·laboracions com la dels artefactes inversemblants del multibufador Xavi Lozano. A més, a la presentació del BarnaSants hi haurà alguna altra col·laboració sorpresa.
Categorías: Música

Jordi Roura    3.mar.2018 10:53    

Oyuna Baturova Grup

    viernes 23.feb.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

De l'estepa asiàtica a la Catalunya Vella                (Jordi Martí Fabra)

La cantant Oyuna Baturova, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Oyuna Baturova va arribar a Catalunya per cantar a les Jornades Internacionals Folkllòriques l'any 2003. I s'hi ha acabat quedant, formant una família i establint una proposta artística, conjuntament amb el músic Josep Noguera, que aporta una nova veu i nous registres a la música popular catalana.   
Oyuna Baturova Foto: Arxiu de l'artista 

Oyuna Baturova
 prové de la república de Buriàtia, al sud de Sibèria i el nord de Mongòlia. A l'escenari l'acompanyen els músics Josep Noguera (guitarra i guitarró), Francesc Riera 'Xirina' (vents) i Manel Ribera (violí), provinents de la música d'arrel en diversos projectes de les comarques de la Catalunya Vella i acostumats a barrejar la música tradicional catalana amb les d'altres latituds.

Baturova i Noguera comentaran la seva trajectòria aquest dissabte 24 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4: com lliga la seva expressiva manera de cantar amb cançons d'altres estils o gèneres, la influència de la seva mare, que va ser una important música i folklorista al seu país, les dificultats i oportunitats a l'hora de presentar un projecte tan especial, etc. I també sonaran algunes mostres de l'eclèctic repertori del grup: la sardana de Pep Ventura "Per tu ploro", melancòliques cançons tradicionals de Tuva, una insòlita adaptació d'"Al Vent" de Raimon, l'estàndard estès pel Mediterrani oriental amb mil variants "Uskudara"; balls en rotllana característics de Buriàtia, l'emblemàtic cant de la Batalla de l'Ebre "Si me quieres escribir", etc.

 
Oyuna Baturova i el seu grup Foto: Arxiu de l'artista
Categorías: Música

Jordi Roura   23.feb.2018 12:48    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...