« "Coblístics Desacoblats" Capítol 2 JORDI GUIXÉ | Portada del Blog | "Coblístics desacoblats" en directe al C.A.T. 1ª sessió »

"Coblístics Desacoblats" Capítol 3 XAVI TORRENT

    jueves 30.mar.2017    por Jordi Roura    0 Comentarios

Un flabiol inquiet       (Jordi Martí Fabra)

Xavi Torrent participarà aquest 30 de març a la trobada 'Coblístics desacoblats' al Tradicionàrius

El tercer convidat de la primera trobada Coblístics desacoblats, aquest 30 de març al CAT i dins el programa Tradicionàrius a Ràdio 4, és el flabiolaire Xavi Torrent, un músic que, a banda de participar en les aventures de la Cobla Sant Jordi, encapçala el grup de jazz amb flabiol Jazzcat. Parlem amb ell.
 
Xavi Torrent

SONS: Abans de publicar el disc de Jazzcat Sòl de flabiol (autoeditat, 2014), la feina amb una cobla com la Sant Jordi, sempre oberta a les experimentacions estilístiques, t'ha anat predisposant per al projecte de Jazzcat?
Xavi Torrent: Hi va haver diversos factors, però la feina amb la cobla hi va influir molt, sí. Especialment l'any 2013, quan vam fer la gravació amb el guitarrista flamenc Niño Josele, que em va marcar força. Després, l'any següent era el Tricentenari del 1714, i tenia ganes de fer una cosa així, una mica relacionada amb el país, i alhora amb els meus estudis de música moderna. Tot va anar confluint cap aquí.

Havies fet alguna cosa semblant abans?  Bé, uns anys abans, amb la Cobla Sant Jordi vam estrenar una obra per a piano i cobla amb Francesc Burrull, i allà ja vaig fer els primers solos una mica jazzístics amb el flabiol. Primer em va costar una mica, perquè és un llenguatge molt diferent, però a poc a poc m'hi he anat posant.

Des d'antic hi ha hagut precedents de flabiolaires fent jazz, però en general han estat fenòmens puntuals... Quina sensació tens sobre el moment pel qual passa l'instrument? Bé, la meva sensació és que van sorgint nous projectes, i que hi ha un camí que s'està fent amb certa continuïtat. Hi ha diversos exemples, l'orquestra Rufaca de Sergi Vergés, la Big Cat de Música Llatina, el treball que Els Francolinshan fet amb la Cobla Sant Jordi...

En aquest darrer projecte et deus haver sentit especialment acompanyat: el flabiolaire d'una cobla al costat de tota una orquestra protagonitzada per flabiols. Sí, i els arranjaments estan molt ben fets. Amb en Joan Moliner (flabiolaire i director d'Els Francolins) ens coneixem molt i m'ha interessat molt el que fa. En aquest treball em van deixar fer un solo jazzístic a "Franki Is Back in Town", un tema on expliquen que els francolins se'n van a la ciutat... entre uns i altres ens anem retroalimentant.

Tornant a Jazzcat, la necessitat d'haver de fer arranjaments per a un tipus de formació sobre la qual no hi ha gaire repertori suposa un esforç suplementari? Sí, en aquest sentit hi ha limitacions, però d'altra banda podem fer molts solos, provar idees... El disc es va basar en versions de temes populars, melodies tradicionals de pobles, i també algunes melodies que s'estaven perdent i que mirem de recuperar. Potser més endavant farem algun tema propi.
Categorías: Música

Jordi Roura   30.mar.2017 12:50    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios