« Coblístics desacoblats. "Tradicionàrius a Ràdio 4", en directe al C.A.T. | Portada del Blog | "Coblístics Desacoblats" Capítol 2 JORDI GUIXÉ »

"Coblístics Desacoblats" Capítol 1 ESTEVE MOLERO

    martes 28.mar.2017    por Jordi Roura    0 Comentarios

Amb el cap i amb el cor      (per Jordi Martí Fabra)

Parlem amb Esteve Molero, un dels participants a la trobada 'Coblístics desacoblats' del Tradicionàrius

El proper dijous 30 de març el CAT acollirà la primera de les dues trobades Coblístics desacoblats, una gravació del programa Tradicionàrius a Ràdio 4 que servirà per reflexionar sobre nous horitzons per als instruments de la cobla amb músics de generacions diverses. Un d'ells serà Esteve Molero, impulsor de mil projectes de forta personalitat on sonen habitualment la cobla i el jazz.   
Esteve Molero

La trajectòria d'Esteve Molero (Vilafranca del Penedès, 1975) és rica en projectes que, entre la llibertat i l'heterodòxia, han connectat el món de la cobla i els seus instruments amb tota mena d'estils, instruments i ambients. "Per formació, sóc músic de jazz, vaig llicenciar-me en composició a Holanda i vaig viure molt de temps en aquell país. Quan vaig tornar, vaig decidir barrejar el meu bagatge amb instruments d'aquí, concretament els de la cobla, perquè quan era petitet, als deu anys, ja tocava sardanes amb cobla. De manera que es pot dir que tots aquests projectes responen a una vinculació emocional molt forta", explica el músic que treballa dirigint, escrivint, arranjant i fent sonar el seu trombó de pistons.

El seu pare, el gran periodista i melòman Eugeni Molero, té molt a veure en tota aquesta història de projectes aixecats amb el cap i amb el cor. "Ell va morir jove, quan jo era petit. Com a periodista, va publicar dos llibres importants sobre el món de la cobla, i em va transmetre un gran amor per la música d'aquest tipus de formació", comenta l'Esteve, que amb la complicitat de diversos intèrprets i formacions ha anat bastint al llarg dels anys àlbums i programes molt suggerents: les sardanes de Vicenç Bou revisitades, les precioses melodies de Nino Rota adaptades a la cobla, la relació de Manuel de Falla amb Catalunya, la música de compositors mig oblidats que van fer les Amèriques... Projectes originals que ell es planteja com: "Vies per explorar, projectes estèticaments diferenciats amb els quals pots enriquir el públic i els músics alhora. He intentat fer amb la cobla el que es fa en altres llocs amb altres formacions. De vegades es diu que el públic sardanista és tancat, però no és veritat. Si fas projectes amb un sentit, amb una manera respectuosa, i ho expliques bé, acaba arribant". 

De tota manera, quan se li demana si músics com ell, o Jordi Molina, o Jordi Guixé, estan eixamplant un espai creatiu per als instruments de cobla, la resposta és més escèptica: "Procuro no pensar en això, perquè aleshores potser ho deixaria córrer. Intento no avaluar els resultats del que he fet, sinó mirar endavant i fer coses, que ja és prou complicat. Si tenen èxit o no, el temps ho dirà...". De moment, com que Esteve Molero no para, ja té a punt un disc amb la Cobla Lluïsos de Taradell, que es publicarà el proper 6 de maig, que celebrarà el 140è aniversari d'aquesta agrupació i que repassarà la seva història a través d'un repertori ordenat cronològicament.
Categorías: Música

Jordi Roura   28.mar.2017 15:56    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios