102 posts con categoría "Música"

MORENA, "tradipatxanga" a Ràdio 4

Vam estar conversant diumenge passat amb en Blai Casals.  De la música, dels músics, de l'ofici i dels instruments.  És molt agradable fer una entrevista a una persona que no vol aconseguir "vendre't el producte".   Feia enveja sentir-lo parlar del funcionament de MORENA i de la seva concepció d'allò que ha de ser un espectacle. Aquí teniu l'avançament que fa la revista digital SONS DE LA MEDITERRÀNIA.

*********************************************************

 

Gens seriosos, professionals del tot 

(Jordi Martí Fabra)

El trio Morena, a Tradicionàrius a Ràdio 4

L'acordionista Blai Casals deixa clar que la tradipatxanga del trio Morena no és gens seriosa, però és professional del tot. Aquest dissabte 1 de juliol passarà pels micròfons del programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar algunes claus d'aquest grup que comparteix amb Heura Gaya (veu) i Manu Sabaté (clarinet baix).
El trio Morena 

El Conjunto Alegría va ser un grup format per un únic integrant, l'acordionista de la Seu d'Urgell Esteve Ubach, que animava les festes amb acordió i bombo. És un dels molts precedents possibles del trio Morena. I és un dels noms que apareix en la conversa amb l'acordionista Blai Casals, protagonista aquest dissabte 1 de juliol del programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Els referents dels músics que anaven a pobles a fer dansar amb percussions als peus, i que sovint escoltaven la música de moda a la ràdio i l'adaptaven als propis recursos interpretatius, el punt de paròdia i la capacitat per connectar amb la gent en l'àmbit de la festa amb músiques que tothom coneix i lletres provocatives que tothom pot entendre són altres dels trets de Morena que l'acordionista comenta en una entrevista, que per suposat, es combinarà amb el particular repertori del grup, des d'aquell gran merengue de Juan Luis Guerra, "La bilirrubina", que va patir una mena de mutació a Arsèguel, fins a la rumba de La Mosca "Para no verte más", convertida en l'oda-paròdia grallera "Jo et trencaré les canyes", passant per "John Deere", adaptació ponentina del popular pasdoble "Tengo un tractor amarillo".   

Una finestra al món del folk 

El programa Tradicionàrius , en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.
**********************************************************************
Aquí podeu gaudir del seu sentit de l'humor en imatges

 
Categorías: Música

Jordi Roura   29.jun.2017 12:10    

Trobada de Grups de Folk de Catalunya al C.A.T.

Jaume Arnella, amb motiu dels 50 anys del Grup de Folk va proposar fer una trobada amb els grups que es van formar a Catalunya a partir de l'èxit del de Barcelona.  Una trobada informal, una paella i, si al final algú volia cantar que cantés però sense escenari.  Jo n'era escèptic i em feia por caure a la nostàlgia i la demagògia fàcil.  Vam ser tres representants del grup: en Jordi Pujol, en Jaume i jo.  També hi assistia l'home que tant va fer a qui tant deu el Grup de Folk, en Joan de Déu Soler Amigó, autor de lletres de cançons, elaboració de cançoners de butxaca i grafista de portades de disc.  La vetllada va ser un èxit i vaig poder constatar que la química de fa 50 anys encara existia i continuava aquell respecte que permetia compartir escenari i projecte a gent tan diferent.  Aquí teniu algunes imatges d'en Josep Tomàs, fotògraf oficial del Tradicionàrius, comentades per mi i un escrit que li vaig demanar a en Joan de Déu Soler Amigó.

 01 Arnella presenta

Acollida per part d'en Jaume Arnella

 02 Tots al bar del CAT

Una primera part amb cantades de diversos grups

03 Paella

Paella excel·lent de La Terreta

04 Dinar 1

Barrejats per les taules xerràvem i menjàvem

05 Dinar 2

En Jaume  tenia cura que no ens faltés res

06 Roura Arnella Soler-Amigó

07 Brindis

Un brindis amb "Les rondes de vi"

09 GdF precisions

Declaració de principis del Grup de Folk de Barcelona

10 Discutint la jugada

Decidint repertori i dinàmica de l'acte

_______________________________________________________

Corria l’any 1988. L’ateneu Artesà de Gràcia organitzava “Tradicionàrius”,el Primer Cicle de Música Tradicional i Popular. Hi havien estat cridats a participar “32 músics joves que viuen la música des del present”, segons s’explicava en el programa de mà.

Avui, tres dècades després, aquell “Festival Folk Tradicional” ha aplegat molts dels músics que van participar en aquella primera edició. El dissabte 29 d’abril de 2017, al bar del CAT, hem recordat el 50è aniversari de qui sap quants grups de Folk dels seixanta del segle passat amb una arrossada popular per posar en comú experiències, que culminarien amb una cantada col·lectiva.

L’any 2010, al Palau de Mar, al Museu d’Història de Catalunya, la Generalitat va muntar una magna exposició titulada La Nova Cançó. La veu d’un poble, en la qual dinou dels vint-i-un articles del llibre que acompanyaven l’exposició anaven dedicats a la “Nova cançó” i tan sols dos –un d’en Ferran Riera i un de meu- al  moviment folk. Que no fos dit!

El meu article es titulava “De quan la gent cantava” (sense cap referència explícita als reconeguts cantautors dels Setze Jutges), i el d’en Ferran, simplement “Folk”. En ell recordava com “els dos elapés editats pel Grup de Folk entre el 1967 i el 1968 constituirien la primera matèria a partir de la qual sorgiren desenes de formacions de característiques semblants arreu dels Països Catalans, que copiaven els repertoris del col·lectiu barceloní i al mateix temps els enriquien amb material d’origen local o de creació pròpia”.

El dissabte 29 d’abril del 2017, doncs, feia cinquanta anys d’aquell moviment, breu però tanmateix intens. Anàvem  arribant, cadascú al seu aire, com la cosa més natural del món, i tanmateix carregada de sentit. Ens coneixíem, ens desconeixíem, ens reconeixíem. Anys i panys! Ens presentàvem: ah! tu ets en tal, la tal... Te’n recordes? Jo també hi era! Espontàniament les absències es convertien en presències.

Ens van haver d’avisar que ja era hora de dinar: un pica-pica, a càrrec dels del bar del C.A.T., i una bona arrossada. Ens intercanviàvem els seients, els records, les converses. Devíem ser una seixantena llarga pel cap baix. Mentre el bust d’en Clavé, a la paret verda del fons, ens mig somreia. Érem incorregibles.

En havent dinat vam anar-nos col·locant en semicercle, al voltant de la tarima. En Jaume Arnella, informalment, portava la conversa, metre anaven pujant amorrant-se als micros, ex o encara actuals cantaires d’aquell moviment tan enyorat... Guitarres, un banjo, l’acordió d’en Jordi Roura... Ara entenia el títol de la sessió. Jo em pensava que es titulava “El Grup de Folk”, però es deia “Grups de Folk”, perquè n’hi havia hagut per dar i per vendre. Quins temps, aquells! A cada barri, poble, vila o ciutat del país hi havia hagut un, o dos, o qui sap quants grups de folk! I ara, amb els cabells mig emblanquinats, encara s’arrapaven al micro per no deixar anar els records. Quedaven tantes coses!

Per mi –que em va tocar fer de “lletrista”- va ser especialment motivador que es parlés de les lletres –creacions o adaptacions-, perquè el repertori esdevenia inacabable. I tots cantàvem de memòria, memorablement, sense cançoners, discos ni partitures. Vam acabar amb “La vall del riu Vermell” i amb “Les rondes de vi” corejades per tots. Després, els nostres mòbils i agendes copiaven enfebrades adreces electròniques perquè tot allò que tan vivament vam compartir aquell dia no es perdés del tot.

JOAN SOLER I AMIGÓ, abril de 2017

_____________________________________________________________

   12 GdF Montblanc i cartells

Cartells curiosos d'actuacions a Montblanc.
12 GdF Montblanc i cartells

Recorregut telegràfic per les cançons del Grup de Folk.

13 Joan Vilamala ESQUIROLS

Testimoni d'Els Esquirols que aporta Joan Vilamala.
13 Joan Vilamala ESQUIROLS

Testimonis de qui va passar del folk a La Fura dels Baus, el grup de Santi Arisa, la pintura...19 Arnella Les Rondes de vi

En Jaume ens va fer cantar Els Macarrons amb la força que va escoltar que la feia un grup valencià.
19 Arnella Les Rondes de vi

Després del Grup de Folk hi va haver Els Sapastres, Els Baldufes, Ara Va de Bo, El Sac, Marduix i moltes iniciatives tant o més interessants. 
19 Arnella Les Rondes de vi

Quan tothom s'havia allargat una mica en explicacions, en Jordi Pujol va demanar mig minut per parlar... i van ser 30 segons!
19 Arnella Les Rondes de vi

Des de Vilanova i la Geltrú el banjo va anar a visitar en Pete Seeger i ens ho van explicar i cantar.
19 Arnella Les Rondes de vi

En Ferran Riera i el seu llibre van ser molt presents tota la vetllada.
19 Arnella Les Rondes de vi

La Roseta d'Olivella cantada sense allò que ens retallava la censura. 22 Vall riu vermell

La vall del riu vermell amb comentaris d'en Soler Amigó, l'autor.
22 Vall riu vermell
22 Vall riu vermell
Al final foto de família.  Per entrar-hi tothom quedem una mica atapeïts i sempre n'hi algun de tapat o fosc. 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   24.jun.2017 18:34    

Eliseo Parra i la Barcelona dels 70's

El músic de Valladolid al XXXè Tradicionàrius   (Jordi Martí Fabra)

Eliseo Parra  va fer el 16 de juny al CAT "un recorregut vital per les seves músiques en català". Era la manera com el carismàtic músic festejava la trentena edició del Tradicionàrius. A més de la seva banda, hi va haver uns quants convidats especials...


Xavier Batllés
, Toni Xuclà, Eduard Altaba, Xavi Garriga, Antonio Palacín i Jordi Fàbregas són alguns dels músics que han col·laborat en un moment o altre amb Eliseo Parra i que l'acompanyaven a l'escenari del CAT. També hi va ser la seva banda, formada pel multibufador Xavi Lozano, el baixista Guillem Aguilar, el guitarrista José Luis Ordóñez i el percussionista Aleix Tobias.

L'empremta d'Eliseo Parra (Sardón de Duero, 1949) en la música popular ibèrica és immensa. La seva influència ha estat decisiva, per exemple, perquè hagi sorgit una iniciativa com la del grup Coetus. Abans, i en l'àmbit dels Països Catalans, va tenir una participació important al costat de moltíssims músics a partir dels anys setanta.

Al número 23 de la revista Folc, Parra explicava al periodista Ferran Riera: "Als anys seixanta, a Barcelona, potser hi havia dos mil grups fent rock'n'roll, i un grapat de llocs on actuar. Hi havia molta activitat. I m'hi vaig ficar. Tinc una foto del 1968 on ja surto tocant la guitarra elèctrica en un poble de Catalunya. Jo llavors estudiava per a delineant, però quan vaig aconseguir el títol vaig dir a mon pare: 'Ja el tinc, ara vull ser músic'. I ell no hi va posar cap obstacle". Al llarg dels anys següents, instal·lat al bell mig de l'Ona Laietana i l'ambient de la sala Zeleste, va formar part de mil iniciatives musicals, principalment com a bateria i cantant, vivint a Barcelona, València, Mallorca, Llavaneres...  

En aquest mateix número, el musicòleg Josep Vicent Frechina va fer una tria de diversos enregistraments discogràfics amb aportacions significatives del músic:

Mi Generación: Mi Generación (Palobal/Belter, 1971)
Ramon Muntaner: Presagi (Edigsa, 1976)
Marina Rossell: Penyora (CBS, 1978)
Josiana: Cançòns d'amor e de tèrra (Edigsa, 1978)
Al Tall: Posa vi, posa vi, posa vi... (Ariola, 1978)
Al Tall: Quan el mal ve d'Almansa... (Ànec, 1979)
Maria del Mar Bonet: Saba de terrer (Ariola, 1979)
Sardineta: Sardineta (Saude, 1979)
Ovidi Montllor: 4.02.42 (Ariola, 1980)
La Murga: Almanac (Edigsa, 1981)
Maria del Mar Bonet: Gavines i dragons (Ariola, 1987)
Categorías: Música

Jordi Roura   23.jun.2017 16:46    

Urbàlia Rurana i "De tornada a les ribes"

Va ser un plaer conversar amb en Toni Torregrossa i adonar-nos que la nova proposta discogràfica continua fidel a la seva llarga carrera.  Canvien músics i, en més de 27 anys, seguim gaudint d'un grup perfectament reconeixible, això sí, enriquit d'instruments i sonoritats.  Tenen ben clar que fan folk i no música de cambra.  Inclouen espais per l'improvisació, arriben guitarres flamenques i es combina la corda de Carles Gil amb el metall potent de la tuba d'en Joan Buigues, mentre juguen les percussions comandades per en Bernat Pellisser i sona la dolçaina de Josep Sebastià.  

 19 temes al nou CD De tornada a les ribes, entre els que destaquem les Albades d'Hortells del clip adjunt

 

Categorías: Música

Jordi Roura   29.may.2017 17:58    

Coblístics desacoblats als Festivals d'Estiu

Neix un festival dedicat a la cobla i els seus instruments   Jordi Martí Fabra

La primera edició se celebrarà a Palamós del 29 de juliol al 6 d'agost

Amb So de Cobla és el nom d'un nou festival concebut per mostrar la diversitat i qualitat del panorama coblístic a Catalunya. La primera edició es farà del 29 de juliol al 6 d'agost a Palamós i hi actuaran entre altres Jordi Molina, Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi, Cris Juanico i Biflats.
Roger Mas i la Cobla Sant Jordi

Fa unes setmanes, al festival Tradicionàrius, Ràdio 4 i Sons de la Mediterrània van organitzar dues jornades que, sota el títol de Coblístics desacoblats , va reunir uns quants exponents de músics que, partint de la cobla, han dut els seus instruments a nous camps musicals en diferents èpoques: els tenoristes Jordi Guixé i Jordi Molina , els flabiolaires Jordi León i Xavi Torrent , el trombonista Esteve Molero i el trompetista Florenci Trullàs .

Doncs bé, sembla que aquesta línia musical es continua desenvolupant, perquè s'acaba de presentar Amb So de Cobla, un festival d'estiu, inspirat per l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós i impulsat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural i l'Ajuntament de Palamós, que vol mostrar el potencial dels instruments de cobla més enllà de la mateixa formació de cobla convencional i de les audicions de sardanes. La direcció del festival corre a càrrec de Pau Marquès i Adrià Bauzó.

El festival s'obrirà el 29 de juliol, al Parc del Convent dels Agustins, amb  Cris Juanico  presentant el seu projecte de rock i cobla, en una producció pròpia del festival; el 3 d'agost, al mateix escenari, el cantautorRoger Mas presentarà el seu espectacle amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (amb alguna novetat inclosa); el 4 d'agost, al passeig de Mar, Los Gazpacho i la Cobla Bisbal Jove presentaran la seva fusió de rumba i cobla, sota la direcció de Xavi Molina , en una nit que continuarà amb la particular proposta balcànica-coblística dels Biflats ; el 5 d'agost, la Cobla Bisbal Jove oferirà el seu espectacle infantil Tututs! , mentre que Jordi Molina presentarà el seu exquisit projecte Matèria del temps acompanyat del seu sextet, i el 6 d'agost es tancarà el festival a la plaça de Sant Joan amb la Cobla Baix Empordà .  

Totes aquestes actuacions s'alternaran amb esdeveniments coblístics que s'enquadren en la tradició musical de Palamós: el 30 de juliol s'hi celebrarà el 49è Aplec de la Sardana de Palamós, i el 2 d'agost tindrà lloc el 17è Concert de Sardanes de la Costa Brava - Memorial Ricard Viladesau, amb Els Montgrins i La Principal de la Bisbal .

Una de les peces que sonaran al nou festival serà, de ben segur, el "Fandango del Roser" de Jordi Molina , un exemple magnífic del potencial dels instruments de la cobla:
Biflats a la presentació del festival Amb So de Cobla. F. Jordi Novell

PROGRAMACIÓ AMB SO DE COBLA

Dissabte 29 de juliol

CRIS JUANICO ROCK I COBLA
21.00 h al Parc del Convent dels Agustins

DIumenge 30 de juliol

49è APLEC DE LA SARDANAA
MB LES COBLES: JOVENÍVOLA DE SABADELL,REUS JOVE, TRES VENTS, BAIX EMPORDÀ
17.30 h a l’Arbreda Municipal

Dimecres 2 d'agost

17è CONCERT DE LA COSTA BRAVA / MEMORIAL RICARD VILADESAU
AMB LA PRINCIPAL DE LA BISBAL I ELS MONTGRINS
22.00 h a l’Arbreda Municipal

Dijous 3 d'agost
ROGER MAS I COBLA SANT JORDI-CIUTAT DE BARCELONA
21.00 h al Parc del Convent dels Agustins

Divendres 4 d'agost

LOS GAZPACHO & COBLA BISBAL JOVE
21.00 h al Passeig del Mar

BIFLATS
23.00 h al Passeig del Mar

Dissabte 5 d'agost

COBLA BISBAL JOVE
19.00 h al Passeig del Mar

JORDI MOLINA
21.00 h al Parc del Convent dels Agustins

Diumenge 6 d'agost

CURS AMB SO DE COBLA
De 10.00 h a 14.00 h a l’Aula d’Aprenentatge

BALLADA AUDICIÓ DELS ALUMNES DEL CURS AMB SO DE COBLA
18.00 h al Passeig del Mar

COBLA BAIX EMPORDÀ
20.00 h a la Plaça de Sant Joan
Categorías: Música

Jordi Roura   25.may.2017 10:56    

Criatures al "Tradicionàrius a Ràdio 4" presenten el CD "Taumàtrop"

De tant en tant hi ha troballes musicals a partir d'elements simples que donen la mesura de la vitalitat del món folk.  Els músics catalans no es miren el melic i busquen nous sistemes d'expressió en un moment difícil per actuar, publicar discos i aparèixer als mitjans de comunicació.  Això passa quan 30 anys de Tradicionàrius donen fruits.  Mala sort.  Els músics són valents i, sense desanimar-se se, la juguen a propostes arriscades de les que el públic pot gaudir.  Ivó Jordà i Marçal Ramon CRIATURES es van conèixer a l'ESMUC i amb una tècnica de nivell superior ens ofereixen Taumàtrop  un disc que ells qualifiquen de música de cambra amb arrels.

ESCOLTEU AQUÍ EL PROGRAMA SENCER DE RÀDIO 4

********************************************************************************

Jordi Martí Fabra escrivia a SONS DE LA MEDITERRÀNIA

Tothom a jugar

Crònica del concert de Criatures al Tradicionàrius

Gran festa el passat divendres 28 d'abril al CAT de Gràcia. El duet Criatures hi presentava el seu primer disc, Taumàtrop (Picap, 2017), després de guanyar el IX Concurs Sons de la Mediterrània. I no ho van fer sols. Hi va haver molt de joc, molt de trànsit a l'escenari i molts sentiments a flor de pell.
Criatures Foto: Josep Tomàs

En la presentació del concert, el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, va recordar que l'embrió deCriatures va ser la trobada que el graller Ivó Jordà i l'acordionista Marçal Ramon van protagonitzar el 2013 a la Taverna del CAT. I encara es va remuntar més enrera per evocar la presentació, al mateix Tradicionàrius, de10 peces per a piano i gralla, una fita en la creació de repertori per a gralla de concert. El concert de Criaturesva suposar una nova i contundent consolidació em aquest sentit. Hi va haver una pila de col·laboradors i l'ambient d'una estrena. El germà d' Ivó, el pianista Nil Jordà, anava amunt i avall de l'escenari coordinant els moviments de tothom...

El duet va començar amb "Recordant una estrella", que és com una alegre obertura, recolzat en la guitarra de Toni Xuclà (productor de Taumàtrop) i el contrabaix de Marcel Casellas. Després va venir el bolero "Enamorado", de Max Havart, i l'estrena mundial d'"El somni d'Ícar", de Jordi Molina, una de les composicions fetes expressament per al disc, amb una melodia que es va il·luminant a mida que avança.

De Jordi Molina també van sonar "Capvespre al Paranà" i "Macedònia". I de Perepau Ximenis, "El Murri", amb aires colombians i txalapartaris inclosos. Molina i Perepau, amb el duet de tenora i diatònic que van engegar fa un temps, són també una baula important d'aquesta estimulant línia 'cambrística' per als instruments de carrer o de taverna.

El duet es va quedar sol i es va asseure per interpretar "Per a tu, Boi", composició en dos moviments de Jordi Fàbregas, i es va tornar a fer acompanyar per presentar "Pluges d'estiu", cançó més pop escrita per Toni Xuclà, que al disc canta Judit Nedermann, però a l'escenari del CAT va interpretar Heura Gaya, un altre dels valors d'aquest folk català que està creixent més enllà de les modes.

  Criatures i tots els col·laboradors del concert Foto: Josep Tomàs

La sardana "Somni", de Manel Saderra Puigferrer, va ser especialment aplaudida. És curiós que en una peça que ha brillat amb l'exuberància de la cobla sigui on més llueix l'especial estil, introspectiu, delicat i essencial, dels Criatures.

Després del somni mínim, viratge al frenesí balcànic a amb tota una fanfara acompanyant "Paradís" i a la fantasia misteriosa de "Moixama, tramussos i aladrocs", de Marcel Casellas, que va passant per tota mena d'ambients.

"I com llueix", composició de Marçal Ramon i arranjaments d'Ivó Jordà, repren aquesta senzillesa alegre que ja és marca de la casa amb l'alegria d'un vals musette i noves col·laboracions, en aquest cas amb cordes clàssiques. I al final, el "Ball de l'Àliga" de la Patum, s'ofereix amb solemnitat i entrega, combinant-se atre cop amb la sardana "Somni", que per Criatures ja és com un as en la màniga. El millor exemple que no hi ha res millor que mirar endins per anar pel món.


Marçal Ramon, Toni Xuclà i Ivó Jordà Foto: Josep Tomàs
 
Categorías: Música

Jordi Roura    8.may.2017 12:08    

Jordi Molina, coblístic desacoblat

JORDI Molina Coblístic tenora blog

Jordi Molina és un músic que toca la tenora.  És intèrpret i compositor amb un currículum impressionant.  Ha intervingut i col·laborat en nombroses cobles, orquestres i demés formacions.  En un moment determinat, va prendre la decisió de fer la seva música amb el seu instrument i sense límits ni etiquetes.  No pretén ser un heroi que obri camins, simplement un bon músic que ofereix al públic la seva obra.  La tècnica i maduresa li permeten adoptar aquesta actitud.  Una societat normal ha de permetre i promoure aquests gestos.

Avui al C.A.T. en parlarem amb ell i en Florenci Trullàs, músic pioner, d'una altra generació i amb unes idees que no contradiuen el plantejament de Molina. 

LOS COMODINES1970

 Los Comodines fundats el 1966 amb Florenci Trullàs

Slalom BLOG 

Slalom un altre grup modern amb Florenci Trullàs 

  Montgrins BLOG 

Florenci Trullàs a la Cobla Orquestra Montgrins

Florenci Trullàs violi 

Actualment Florenci Trullàs toca el violí en un grup de cançó marinera

Categorías: Música

Jordi Roura   20.abr.2017 12:41    

"Coblístics desacoblats" en directe al C.A.T. 2ª sessió

Segon round dels coblístics desacoblats                                           Jordi Martí Fabra

Florenci Trullàs i Jordi Molina, al segon programa en directe del 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Després de la gravació amb públic, el passat 30 de març, del programa 'Tradicionàrius a Ràdio 4', que va reunir sota el títol de Coblístics desacoblats els músics Esteve Molero, Xavi Torrent, Jordi Guixé i Jordi León, aquest dijous 20 d'abril arriba la segona part, amb la participació de dos cracks: Florenci Trullàs i Jordi Molina.
Florenci Trullàs

La cita és aquest dijous 20 d'abril a partir de les 19 h al CAT i l'entrada és lliure. La segona part dels Coblístics desacoblats, que l'espai Tradicionàrius a Ràdio 4 i Sons de la Mediterrània han programat dins del XXX Tradicionàrius, comptarà amb la participació d'un parell de músics de trajectòria dilatada i un munt d'experiències artístiques a dins, a fora i al voltant de la cobla: Florenci Trullàs i Jordi Molina.

Florenci Trullàs (Manresa, 1937) ha estat trompetista de la històrica cobla Montgrins i violinista de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, entre altres. També ha escrit sardanes, ha estat molt implicat amb el món de les havaneres i ha format part de grups com Los Comodines i Slalom. La seva filla, Eva Trullàs, és una reconeguda cantant, que ha treballat en el camp dels músicals i també en projectes com l'Erotic-Giust deMarcel Casellas

Tres moments en la carrera de Florenci Trullàs: l'any 1953, al Palau de la Música, a punt d'entrar a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu; com a trompetista dels Montgrins, i tocant el violí amb el grup Slalom.

Per la seva banda, el tenorista Jordi Molina (Blanes, 1962) és ben conegut dels afeccionats a la bona música. Al llarg de la seva carrera, ha anat combinant l'estudi de la cobla i la tenora amb la participació en projectes vinculats a la música contemporània, el jazz, el folk... fins arribar a la conclusió que ell és, ni més ni menys, que un músic. Un músic que pot expressar-se de maneres ben diferents... La plasmació musical d'aquestes idees poden escoltar-se i gaudir-se al seu darrer disc, Matèria del temps (DiscMedi, 2016), un treball on la tenora sobrevola patrons musicals i territoris diversos, de l'Empordà al País Valencià, en companyia s'un sextet de categoria.
Categorías: Música

Jordi Roura   18.abr.2017 14:24    

"Coblístics desacoblats" en directe al C.A.T. 1ª sessió

Acords i desacords dels coblístics desacoblats

Esteve Molero, Xavi Torrent i Jordi Guixé, aquest dissabte al programa 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

El passat dijous 30 de març la platea del CAT va acollir la gravació amb públic del programa Tradicionàrius a Ràdio 4. La gravació, amb les intervencions del director, trombonista i compositor Esteve Molero, el flabiolaire Xavi Torrent i el tenorista Jordi Guixé, s'emet aquest dissabte 1 d'abril (14 h).
Jordi Guixé, Esteve Molero, Jordi Roura, Jordi Martí Fabra i Xavi Torrent, al CAT Foto: Josep Tomàs

Aquesta va ser la primera de les dues sessions que, sota el títol 'Coblístics desacoblats', s'han programat en el 30è Festival Tradicionàrius, amb l'organtizació de Ràdio 4 i Sons de la Mediterrània. La segona serà el proper 20 d'abril i servirà per comentar els precedents històrics dels experiments que s'han fet al voltant de la cobla i els seus instruments.

A la primera trobada, Molero, Torrent i Guixé van explicar les motivacions de les seves creacions recents, però van debatre també sobre les singularitats i les perspectives que han acompanyat i que poden acompanyar instruments com la tenora i el flabiol quan s'acosten al llenguatge del jazz. A més, també va intervenir des del públic l'històric flabiolaire Jordi León. Va ser un debat interessant perquè, lluny de l'autocomplaença, es van mostrar punts de vista crítics i diversos al voltant de la música...
 
Una finestra al món del folk
El programa  Tradicionàrius , en conveni amb el  CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web  Sons de la Mediterrània.
Categorías: Música

Jordi Roura   31.mar.2017 19:48    

"Coblístics Desacoblats" Capítol 3 XAVI TORRENT

Un flabiol inquiet       (Jordi Martí Fabra)

Xavi Torrent participarà aquest 30 de març a la trobada 'Coblístics desacoblats' al Tradicionàrius

El tercer convidat de la primera trobada Coblístics desacoblats, aquest 30 de març al CAT i dins el programa Tradicionàrius a Ràdio 4, és el flabiolaire Xavi Torrent, un músic que, a banda de participar en les aventures de la Cobla Sant Jordi, encapçala el grup de jazz amb flabiol Jazzcat. Parlem amb ell.
 
Xavi Torrent

SONS: Abans de publicar el disc de Jazzcat Sòl de flabiol (autoeditat, 2014), la feina amb una cobla com la Sant Jordi, sempre oberta a les experimentacions estilístiques, t'ha anat predisposant per al projecte de Jazzcat?
Xavi Torrent: Hi va haver diversos factors, però la feina amb la cobla hi va influir molt, sí. Especialment l'any 2013, quan vam fer la gravació amb el guitarrista flamenc Niño Josele, que em va marcar força. Després, l'any següent era el Tricentenari del 1714, i tenia ganes de fer una cosa així, una mica relacionada amb el país, i alhora amb els meus estudis de música moderna. Tot va anar confluint cap aquí.

Havies fet alguna cosa semblant abans?  Bé, uns anys abans, amb la Cobla Sant Jordi vam estrenar una obra per a piano i cobla amb Francesc Burrull, i allà ja vaig fer els primers solos una mica jazzístics amb el flabiol. Primer em va costar una mica, perquè és un llenguatge molt diferent, però a poc a poc m'hi he anat posant.

Des d'antic hi ha hagut precedents de flabiolaires fent jazz, però en general han estat fenòmens puntuals... Quina sensació tens sobre el moment pel qual passa l'instrument? Bé, la meva sensació és que van sorgint nous projectes, i que hi ha un camí que s'està fent amb certa continuïtat. Hi ha diversos exemples, l'orquestra Rufaca de Sergi Vergés, la Big Cat de Música Llatina, el treball que Els Francolinshan fet amb la Cobla Sant Jordi...

En aquest darrer projecte et deus haver sentit especialment acompanyat: el flabiolaire d'una cobla al costat de tota una orquestra protagonitzada per flabiols. Sí, i els arranjaments estan molt ben fets. Amb en Joan Moliner (flabiolaire i director d'Els Francolins) ens coneixem molt i m'ha interessat molt el que fa. En aquest treball em van deixar fer un solo jazzístic a "Franki Is Back in Town", un tema on expliquen que els francolins se'n van a la ciutat... entre uns i altres ens anem retroalimentant.

Tornant a Jazzcat, la necessitat d'haver de fer arranjaments per a un tipus de formació sobre la qual no hi ha gaire repertori suposa un esforç suplementari? Sí, en aquest sentit hi ha limitacions, però d'altra banda podem fer molts solos, provar idees... El disc es va basar en versions de temes populars, melodies tradicionals de pobles, i també algunes melodies que s'estaven perdent i que mirem de recuperar. Potser més endavant farem algun tema propi.
Categorías: Música

Jordi Roura   30.mar.2017 12:50    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...