4 posts de febrero 2013

Josep Solà, pianista i compositor polifacètic

Josep Solà ens parla de la seva relació amb el cine de l' Escola de Barcelona i la BSO del mític film Un vaso de whisky 

     

El Mestre Solà va treballar en cine, música ballable, publicitat, sardanes, clàssic i va ser un dels introductors al nostre país de la denominada llibreria musical.  De tot això l'escoltarem com ho explica al programa Club Trébol del 3 de març. 

Un_vaso_de_whisky

  1948 Josep Solà amb violí BLOG 

L'any 1948, de jove, estudiava el violí

1960 RUDY VENTURA BLOG i José Sola y su orquesta 

Un dels primers discos d'èxit a Columbia l'any 1960

 

1966 El mago de los sueños BSO BLOG

L'experiència de compondre la BSO d'una pel·lícula de dibuixos infantil l'any 1966

1982 Evasión JOSÉ SOLA BLOG y su sonido de algodón

Les experiències orquestrals del Mestre Solà eren ben acollides per la crítica com el sonido de algodón de 1982


José Solà y su orquesta anys 60  BLOG amb Jaime Granje Llevot i altres 7

Josep Solà amb una de les seves orquestres de música ballable a la Barcelona dels anys 60 

Josep Solà al piano amb pipa BLOG

Compositor de clàssic i sardanes en els últims temps.  L'Ajuntament del seu poble, Mollet,  el va distingir com a ciutada destacat i té una plaça amb el seu nom.

Francesc Burrull, pianista i molt més

Francesc Burrull Ill va cursar música clàssica i va obtenir premis i notes excel·lents però va haver de guanyar-se la vida amb un altre tipus de música.  Ens ho va explicar a Club Trébol el 17 de febrer. 

Burrull 2

Durant molts anys ha estat arranjador, director musical i músic de sessió per a la major part de discogràfiques del país.

Burrull 12
L'any 1959, a Suïsa i com per casualitat, neix Latin Combo una formació de ball que esdevindria molt important. Francesc Burrull en seria el pianista a la primera època.
Burrull 9
El Latin Combo es va escindir i el 50% va formar Latin Quartet que també van fer història i, entre d'altres, va ser el grup d'acompanyament de Josep Guardiola.
Burrull 11
Oriol Martorell va induir Francesc Burrull a acceptar la direcció musical de la discografica catalana Concèntric l'any 1964.  Amb Josep Maria Espinàs van protagonitzar una pàgina important de la nova cançó catalana.  Espinàs-Burrull també van ser un tàndem creatiu que componia cançons, entre d'altres, per a Lita Torelló o propostes infantils com les recentment reeditades Cançons per a encarrilar criatures
Burrull 10
Burrull 3
Fer un disc d'homenantge a Duke Ellington per a la casa Belter, va permetre a Francesc Burrull crear i dirigir durant uns anys la Big Band de Barcelona.  Malhauradament, la casa de discos no va fer constar en els crèdits ni el seu nom ni el de cap dels excel·lents músics que hi participen.
Burrull 8
Burrull amb el saxofonista Ricard Roda, company i amic fins el final, amb qui va enregistrar el CD Sinceritat.
Burrull 4
Un altre amic i company artístic, Jordi Farràs La Voss del Trópico
Burrull 7
L'amistat amb la cantant Laura Simó a principi del segle XXI ha donat dos discos dedicats a versionar Joan Manuel Serrat i diversos concerts d'èxit arreu del país.
Burrull 6
A.I.E. i SGAE van celebrar els 75 anys d'aquest pianista i home de fer feines al món de la música, com es defineix ell mateix que no es retira ni en vol parlar.
Burrull 1

Llorenç Inglés, un bateria de llarg recorregut

Al Club Trébol vam conversar el 27 de gener amb Llorenç Inglés.  Parlant amb aquest músic, ens podem fer càrrec de la complicada vida dels professionals de la postguerra on hi havia molt poc glamour i molt picar pedra.  En una hora vam viatjar per uns escenaris que  no són coneguts pel gran públic i que explicats en primera persona t'arriben a impressionar.   

 

  Club Trébol 1 Premsa Blog

Conjunt de Josep Maria Serra a la premsa finlandesa 1959. D'esquerra a dreta Jordi Gimenez Candela (saxo tenor), Lluís Aragués (trompeta), Llorenç Inglés (bateria), Roberto (contrabaix), Esther (vocalista) i Josep Maria Serra piano.

Club Trébol 4 Blog

Llorenç Inglés a Helsinki l'any 1959

 

Club Trébol 2 Pailas Blog

Llorenç Inglés amb Lluís Aragués ambientats de tropicals  l'any 1959 a Helsinki

Club Trébol 5 Orquestra Blog

Salón Rio de Barcelona.  ( Novembre 1955)  ORQUESTA JOE VENTURA amb Josep Tarazona Pocholo (saxo tenor),  Ramón Vives (piano), Andreu Cusidó (saxo alt),  Llorenç Inglés (bateria),  Joe Ventura (contrabaix), Rafael Blanzaco (trompeta), Joan Prous(trompeta), Pere Sitjas (saxo tenor). 

Logo AIE BLOG

 

Emili Vendrell, fill i altres pioners de principis dels 60

Diumenge 3 de febrer el Club Trébol està dedicat als pioners de la cançó moderna ballable en català.

Emili Vendrell fill 1 BLOG

Emili Vendrell, fill a Club Trébol amb uns discos molt ben fets a Belter amb Adolf Ventas va ser pioner de la música moderna en català de la postguerra, abans de la Nova Cançó.  Escoltem al programa experiències tan arriscades com Camí de la font d'Apel·les Mestres a ritme de txa txa txa o la sardana Llevantina en swing

Roberto Rizo BLOG
Roberto Rizo va ser un cantant que passarà a la història per interpretar la cançó del Cola Cao però que va tenir una carrera com a vocalista i fins i tot a principi dels anys 60 va publicar un disc en català.
Jacinta BLOG
Jacinta (nom artístic de Pilar Torres) va ser una de les principals veus, juntament amb Grau CarolLluís Olivares, Magda, Núria Feliu i Salomé que van cantar les adaptacions de Josep Maria Andreu i les obres que per a ella van escriure Josep Maria Andreu i Lleó Borrell.  Va ser una feina difícil en un moment en que les editores i els mitjans estaven més pels cantautors i els Setze jutges i una cançó més compromesa políticament.  Cap d'aquests artistes en va quedar content i es van retirar prematurament com ens diuen a les entrevistes que els hem fet.
JM Andreu Lluís Olivares i Lleó Borrell BLOG
Lluís Olivares acompanyat d'Andreu i Borrell a Ràdio Barcelona recollint un premi que els donava Salvador Escamilla.

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios

Archivos