« Josep Cunill i Parés | Portada del Blog | Josep Maria Valentí CHACHO »

Antònia Sanjuan "Antoñita Rúsel" compleix 90 anys

132 Antònia Sanjuán f juan miguel morales (132)

FOTO: Juan Miguel Morales

Va ser Lina Dalvi, va integrar el Trio Hermanas Russell que promovia Sebastià Albalat i acompanyaven moltes orquestres, va debutar com a solista amb el nom d' Antoñita Rúsel i va fer gires per Espanya amb una important companyia alemanya de revista.  Ella va popularitzar els anys 40 una cançó que ha passat a la història: Mi casita de papel.  Va tenir una carrera artística molt curta però intensa que recorda feliç.  Els seus discos no es troben encara digitalitzats.  A veure si alguna editora es decideix...
Li vam dedicar un programa de Club Trébol el diumenge 28 d'abril.
 

ANTÒNIA SANJUAN i VIDAL va néixer el dia 20 d'abril de l'any 1923 al carrer Argenteria de Barcelona al costat de la basílica de Santa Maria del Mar, on la van batejar.  La seva mare va morir quan ella tenia dos anys i era la filla petita de 8 germans.  Al cap d'un temps d'enviudar, el seu pare es va tornar a casar amb una senyora també vidua que tenia dos fills i amb qui van tenir un altre fill i llavors eren onze persones vivint a la casa.

  Antònia Sanjuan al  XXII aniversari de Ràdio Barcelona

Antoñita Rúsel actua al XXII  aniversari de Ràdio Barcelona


Va estudiar al col·legi públic que hi ha dins del Parc de la Ciutadella fins que als 8 anys van anar a viure al carrer de València a l'Eixample, a prop del Mercat del Ninot on el seu pare treballava de mosso.  Fins la guerra civil va anar canviant de col·legis: les monges adoratrius, escoles de l'Ajuntament, etc.  A partir de 1939 deixa definitivament l'escola i només estudia una mica de mecanografia per intentar aconseguir feina a alguna oficina.  Aprén a cosir pantalons i aquesta serà la seva feina.

A la seva família tots tenien bona veu i molta afició a cantar.  Antònia va estudiar solfeig i piano amb el mestre Olivella, un veí que li donava classes particulars. 

 

L'any 1943, Antònia es presenta a un dels concursos per artistes novells que feia Ràdio Barcelona al Circ Price.  L'apartat d'òpera i sarsuela estava patrocinat per un conyac (Caballero?) i els de "canciones y melodías" per la joieria i rellotgeria La Activa de Rambla de les Flors cantonada carrer del Carme.  Participa a les dues modalitats i arriba a finalista interpretant fragments de "Tosca" i "Madame Butterfly" de Puccini, "Serenata" de Schubert i "Il bacio" que guanya el 1er premi dotat amb 1.000 ptes.

 

Jaume Sanjuan, el germà gran d'Antònia, administra la finca del músic Sebastià Albalat.  Li parla de la seva germana cantant i Albalat s'interessa per ella.  La fa debutar aquell mateix any 1943 en el seu grup en un ball infantil de disfresses, on interpreta música lleugera a El Prado de Sitges. Per actuar en públic es posa el pseudònim de Lina Dalvi.

Programa Prado Sitges amb Lina Dalvi BLOG

  Antònia Sanjuan a l'homenatge Antonio Losada 1946

 

El primer disc que enregistra és "La flor de la nieve" amb l'orquestra del Teatre Victòria.  La lletra és de la coneguda autora Cecília A. Mantua que més tard triomfarà amb la sardana "La Pepa maca" en versió de Gaietà Renom i forma part d'una comèdia musical. 

 

A finals de 1943 Sebastià Albalat forma un trio vocal per a la seva orquestrina: les HERMANAS RUSSELL a imatge de les americanes ANDREWS SISTERS que triomfaven a aquell moment.  Antònia Sanjuan serà una de les primeres HERMANAS RUSSELL i també cantarà de solista a les actuacions "Il bacio", "Chiribiribí" i altres temes de lluïment per a veu solista.  Amb el trio s'hi està fins a final de 1944 en que deixa la formació per actuar com a solista a la Sala Novedades amb el QUINTETO NOCTURNOS de Joan Anton Bou, BONET DE SAN PEDRO,  l'ORQUESTA de AMADEO ROVIRA i l'ORQUESTA NOVEDADES que dirigeix el trombonista i cantant JOSÉ VALERO.  També fa dues estades llargues al CLUB TRÉBOL de la Via Layetana. El Mestre Enric Oliva que dirigeix l'orquestra del Club Trebol  li proposa fer uns enregistraments per a la discogràfica Columbia. 

 

L'any 1945, el més atapeït de la seva carrera, s'incorpora a la companyia alemana de revistes SCALA DE BERLÍN que fa gires pels principals teatres d'Espanya, de principi d'agost fins a final de setembre. A final de 1945 la família d'Antònia Sanjuan la obliga a deixar les actuacions i tornar a cosir pantalons.

  Programa Scala 1946

Les actuacions a la ràdio són diferents de les gires i després de molt insistir li deixen que participi al programa cara al públic Álbum de canciones olvidadas que cada 15 dies es fa a la cúpula del Teatre Coliseum, dirigit per Antonio Losada i que s'emet en directe per a tota Espanya a través de la cadena SER.  El programa que té molt d'èxit s'emet durant 1946 i 1947.

  Programa Álbum de canciones olvidadas BLOG

El mestre que dirigeix l'orquestra del programa de Ràdio Barcelona és Octavio Conill que toca el piano i fa els arranjaments.  Conill li proposa a Antònia actuar a Casa Llibre, una sala molt elegant que forma part de l'Hotel Arycasa on l'acompanyarà el Quinteto Vienés i ella oferirà al públic un repertori més clàssic que a la ràdio.  A Casa Llibre s'hi estarà fins el novembre de 1948 en que es casa i torna a deixar la música.

 

L'any 1950 neix el seu primer fill i l'any 1952 decideix tornar a fer actuacions a Ràdio Barcelona, recollint la invitació que li va fer el cap de programes Jaume Torrents.  En aquesta època participa a espectaculars festes cara al públic com l'aniversari de l'emissora.  També l'any 1952 el seu marit li reclama que vagi a fer unes actuacions a Madrid per necessitat econòmica urgent.  Antònia Sanjuan actua amb èxit a sales de prestigi com Pasapoga i Recoletos.  Ocasionalment, l'abril de 1955, amb motiu d'un viatge a Sevilla actua a l'emissora de la cadena SER de la capital andalusa.

  Programa Pasapoga Madrid BLOG

L'any 1958, l'empresari Ricard Ardévol li demana si pot fer suplències de cantants en gires i Antònia Sanjuán fa aquestes actuacions fins l'any 1959 i, també esporàdicament, canta a la ràdio fins 1961 en que, definitivament, acaba la seva carrera artística. 

Antònia Sanjuan foto estudi amb maraques BLOG

Antònia Sanjuán va venir als estudis de Ràdio 4 al programa especial cara al públic Club Trébol del juny de 2009. La veiem asseguda amb Lita Torelló al primer pla.

43 Lita Torelló Antònia Sanjuán i Jordi Roura f juan miguel morales (43)

FOTO: Juan Miguel Morales

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios