Josep Maria Valentí CHACHO
El diumenge 26 de maig a Club Trébol tindrem un programa de 60 minuts dedicat al primer ministre de la rumba, Josep Maria Valentí CHACHO. Coneixerem la seva biografia, una selecció discogràfica de tota la seva carrera i els testimonis del productor i músic gitano Johnny Tarradellas, el músic i productor Albert Vidal de Los Guacamayos que a mitjans dels anys 70 va escriure cançons pel CHACHO i li va produir els discos i Txarly Brown el DJ que l'ha recuperat al segle XXI pel públic jove a les discoteques.
Josep Maria Valentí CHACHO
Josep Maria Valentí, conegut artísticament com CHACHO ha sigut un dels tres grans de la rumba catalana als anys 60 i 70, conjuntament amb Peret i Antonio González Batista, el Pescaílla. Una de les característiques que al principi va definir la música del CHACHO va ser la incorporació del piano a la rumba. Nascut al barri del Portal de Barcelona, CHACHO va desaparèixer de l’escena musical a finals dels anys 70 per només reaparèixer esporàdicament en concerts puntuals i alguns homenatges. Ja entrat el segle XXI, el productor Txarly Brown i alguns DJ’s el van redescobrir, regravar i remesclar. Avui a Club Trébol parlarem d’un home que als anys 60 podia rumbejar èxits com aquest Congratulations de Cliff Richard i que avui els DJs el reversionen a ell, parlarem de la història del denominat Primer Ministro de la Rumba: Chacho.
Josep Maria Valentí, artísticament conegut com Chacho, va néixer l’11 de novembre de l’any 1940 a Barcelona. Fill de mare paia i pare gitano. La seva mare el va apuntar a classes de piano al Liceu, però aviat va deixar els estudis, encara que no la música. Chacho de jove era amic i veí d’en Peret, amb qui passava llargues hores al carrer tocant i cantant, i d’aquesta manera ben aviat va entrar en el món professional de la rumba.
Les primeres gravacions de Chacho van ser amb la discogràfica La Voz de Su Amo, i d’aquelles primeres passes al món professional ell en guarda molt bon record.
A part de començar a gravar en estudi, Chacho tocava el piano i cantava en directe assíduament. Un dels locals on més temps va fer-ho va ser a Las Vegas, situat al carrer Aribau de Barcelona. Però tocar el piano i cantar a la vegada no era fàcil, i Chacho als concerts com els que feia a Las Vegas s’ajudava d’un segon pianista, tal i com ell explica. Després de molts anys en aquest local, després de centenars de concerts i anècdotes ens explica com algun cop havia rebut la visita per sorpresa d’alguna estrella tan famosa com el bateria Tito Puente.
El nom de Chacho es va anar fent gran i diferents compositors professionals com Jordi Doncos, Felipe Campuzano, Albert Vidal, M. Daura o Josep Maria Mira van començar a compondre i produir els seus temes. Albert Vidal de Los Guacamayos i productor de la casa Discophón, ens ho explica.
Parlem amb un dels músics i productors més importants de la rumba catalana, Johnny Tarradellas. Ell va ser acompanyant de Peret durant els anys gloriosos, va integrar el duet Chipén i enregistra i produeix la major part de discos i artistes de la rumbeta catalana actual. Hi va haver una època de la carrera Chacho en què l’experimentació i evolució de la rumba van ser imprescindibles per no caure en la repetició. D’aquesta manera va poder mantenir la seva vigència a través de les modes i seguir arribant a tots els públics.
Chacho, el protagonista de Club Trébol, avui a Ràdio 4, va ser un artista que als anys 70 es mantenia com un dels millors rumberos del país. Peret, l’altre estrella, va començar a protagonitzar pel·lícules i això li va donar més fama, encara que aquelles pel·lícules eren comedietes de baix pressupost i una simple excusa per a lluïment del cantant. Va ser en una actuació al Júlia de Madrid quan al Chacho també li va arribar el moment en què li van proposar fer el salt al cinema.
La mala sort que va acabar amb la carrera cinematogràfica del Chacho va continuar amb tot un seguit de circumstàncies que el va fer desaparèixer de la primera línia del mapa musical. Del que va quedar molt dolgut va ser de no participar a la cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992 a l’Estadi de Montjuïc ni de cap dels grans concerts de rumba que es van fer amb motiu de les olimpíades del 92.
Després d’aquesta mala temporada, Josep Maria Valentí, el Chacho va estar molts anys lluny dels escenaris i dels circuits comercials, exceptuant petites aparicions. Va ser en els anys en que el músic i productor Johnny Tarradellas qualifica com l’època fosca de la rumba.
Després d’una llarga travessia pel desert, ja al segle XXI, el productor Txarly Brown va recuperar el Chacho a partir de descobrir un tema de l’única pel·lícula que va protagonitzar.
Dos anys després de la troballa i redescobriment del CHACHO mestre de la rumba, Txarly Brown va produir-li un disc on Josep Maria Valentí, el CHACHO va demostrar la seva bona forma musical i en el que va regravar vells temes com MI CATAPUM de Jordi Doncos, que hem escoltat abans i que també cantava a la pel·lícula Con ella llegó el amor, que escoltarem, però tot seguit, i tret del mateix àlbum també podrem escoltar un dels múltiples remixes fets per diferents DJs que s’editen en el mateix àlbum, concretament una curiosa versió d’el anillo feta per GENIUS amb un toc reggae que li dóna un aire molt particular.
D’aquesta manera la música catalana va recuperar un dels grans de la rumba que tenia abandonat. Però el millor de tot és que el pas del temps no li va restar talent, ni veu al Chacho, tal i com ens ho comentava Johnny Tarradellas.
Josep Maria Valentí, CHACHO, podria ser un d’aquests casos en els que un gran músic queda oblidat i enterrat després d’haver fet una carrera amb gran reconeixement, però afortunadament no ha estat així. Després de dues dècades, Chacho ha recuperat els escenaris i el públic, a la vegada que torna a actuar, esperem que per molt de temps. El pianista de la rumba, o el primer ministre de la rumba, com li diuen, ha tornat per quedar-se. Una veu i una elegància que van marcar una època als anys 60 i 70 i que ara podem recuperar amb més ganes i tot. Fins aquí la història que coneixem fins ara de Josep Maria Valentí el Chacho, a qui encara li queda molta corda, com ell mateix demostra.
Club Trébol compta amb el suport de