1 posts de octubre 2015

Miquel Àngel Lizandra, bateria i percussió

MIQUEL  ÀNGEL LIZANDRA és un músic de la generació pont entre el jazz rock dels anys 70 i els músics de conservatori que van haver de tocar boleros i pasdobles els anys difícils de la postguerra.  Ell va fer estudis al Conservatori del carrer Bruch i formava part d’una nisaga familiar molt apreciada entre els músics de Barcelona però també va defensar les propostes més trencadores a festivals com Canet Rock.  Va ser pioner de la música laietana de Zeleste, va tocar jazz amb Tete Montoliu i ara viu a Holanda on dona classes i dirigeix diverses orquestres a una escola de música a Harleem.

FOTO Miquel Àngel Lizandra 1979 BLOG

MIQUEL ÀNGEL LIZANDRA i CASAJUANA va néixer el dia 21 de novembre de l’any 1945 a l’Avinguda de Gaudí, a Barcelona. 

El seu pare, Rafael Lizandra, tocava la trompeta a formacions tan prestigioses com l’orquestra LOS CHAVALES DE ESPAÑA que els anys 50 triomfaven a Nova York .

FOTO Los Chavales de España

El debut de Miquel Àngel Lizandra en el món de la música professional va ser en un conjunt del cantant cubà RAÚL DEL CASTILLO,

Foto Raúl del Castillo BLOG

 després el conjunt de JESÚS MORENO, STICKS, un combo del clarinetista RAFAEL GRIMAL

1968 Rafael Grimal Albert Pinto i Miquel Lizandra amb Sticks Quartet a l'Hotel California BLOG

1968 Rafael Grimal Albert Pinto i Miquel Lizandra amb Sticks Quartet a l'Hotel California de Palma de Mallorca

i les gires que va fer JOAN MANUEL SERRAT per Amèrica llatina a final dels anys 60 i principi dels 70.

FOTO JM Serrat Disc 70's

 Una orquestra catalana molt important i poc coneguda va ser la SONORA TRINIDAD, on tocava la bateria MIQUEL ÀNGEL LIZANDRA. Amb ells, a principi dels anys 70 Miquel Àngel Lizandra entra a treballar a la sala de festes LAS VEGAS del carrer Aribau de Barcelona.  Allà hi havia el bo i millor de la música del país i per ell va ser un moment important.

  1972 Sonora Trinidad BLOG

1972 SONORA TRINIDAD: Pedrito Díaz, Rafael Grimal, Ricard Roda, Josep Lluís Soler "Beethoven", Miguel Moliner, Enric Ponsa amb el baix en primer pla i al mig MiquelÀngel Lizandra.

L’any 1973 el pianista TETE MONTOLIU va fer dos enregistraments de música llatina pel segell Ensayo de Barcelona. Un disc de boleros i un altre de música brasilera.  Van ser dues obres insòlites d’aquest músic genial on hi van participar el percussionista cubà Pedrito Díaz, el contrabaixista Albert Moraleda i el bateria Miquel Àngel Lizandra.  

FOTO Disc Tete Montoliu boleros BLOG

 La música laietana i la sala i segell discogràfic Zeleste van suposar un esdeveniment molt important per a Catalunya que es va exportar a la resta d’Espanya.  L’ORQUESTRA MIRASOL va ser una de les formacions pioneres i emblemàtiques d’aquell moviment.  Miquel Àngel Lizandra va ser el primer bateria del grup. 

FOTO  Primera Mirasol completa als estudis EMI BLOG

La primera formació de l’Orquestra MIRASOL va deixar enregistrats dos discos i al cap de pocs mesos va canviar uns quants músics.  Per temes econòmics, van marxar Ricard RODA, Pedrito DÍAZ i MIQUEL ÀNGEL LIZANDRA que van formar MADERA ANTILLANA per a tocar salsa, altra vegada a LAS VEGAS.

Altra vegada en el camp comercial, Miquel Àngel Lizandra va aportar la seva bateria a grups tan importants com l’Orquesta ARAGÓN de Cuba que ara escoltem de fons i també a les gires del rei de la rumba catalana, PERET.   Això passava l’any 1975 .

FOTO Disc Manuel de Falla 1976 BLOG

 MIQUEL ÀNGEL LIZANDRA va fer de pont entre dues generacions de músics: els denominats peluts del jazz-rock i els mestres sortits del Conservatori. MA Lizandra va haver de tocar la bateria en moltes empreses de música comercial a LAS VEGAS, a la sala MIX de la plaça Calvo Sotelo, a l’orquestra oficial de TVE... però també va tenir la sort de participar en projectes interessants com un disc dedicat a MANUEL DE FALLA en versió jazzística que el segell Ariola va enregistrar l’any 1976.

 

L’any 1978 MA Lizandra se’n va a viure a Holanda, la terra de la seva esposa i allà continua dedicant-se a la música i forma part de la plantilla de l’orquestra de la TV.  Fa menys actuacions però dedica moltes hores a l’ensenyament a un centre de Haarlem, on dirigeix diverses orquestres.

FOTO Miquel Àngel Lizandra_2011 BLOG

Ha estat un bateria i percussionista molt sol·licitat als estudis de gravació i el podem escoltar a discos, entre d’altres, de Núria Feliu, Joan Manuel Serrat, Guillermina Motta, Luis Aguilé, Emilio José, el bluesmen americà Taj Mahal, Walker Brothers i Bebu Silvetti, un pianista argentí de jazz que va fer un disc a Barcelona amb els millors instrumentistes de finals dels anys 70, entre els que es va seleccionar la bateria de MA Lizandra.

Logo AIE oficial en català BLOG

 

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios