2 posts de noviembre 2017

LOS VALLDEMOSA (1959-2003), folk mallorquí arreu del món

Els Valldemossa, a Club Trébol

Tota una institució de la música popular mallorquina, Els Valldemossa, van ser aquest 12 de novembre els protagonistes del Club Trébol a Ràdio 4, amb els comentaris de tres dels seus integrants: els germans TomeuRafel Estaràs i la cantant Genia Tobin, que s'hi va incorporar el 1970.  
Els Valldemossa

El grup Els Valldemossa va definir tota una sonoritat pròpia i vinculada a l’illa de Mallorca. Actuant davant de turistes o fent gires per tot el món, Els Valldemossa han esdevingut una de les referències de la música balear, amb una trajectòria que va del 1959 al 2003, i que atravessa gèneres i estils ben diferents.
 
La trajectòria del grup, a través dels records dels germans Tomeu i Rafel Estaràs i de la cantant nord-americana Genia Tobin, es repassa en un programa especial del Club Trébol que pot escoltar-se aquíTomeu Estaràs evoca com va créixer envoltat de música tradicional, com va iniciar-se amb el flabiol per passar després a la flauta dolça, com van actuar en locals llegendaris com el Titos, etc. Mentre que en Rafelcomenta l’imprevista explosió de popularitat que va viure el grup, i que va dur-los a actuar en diversos clubs de Londres; la creació del local Tagomago, on acudien a tocar músics d’arreu d’Europa i estrelles com Louis ArmstrongMaurice Chevalier o Lionel Hampton... i també el disc de cançons populars mallorquines que van gravar per al segell Belter el 1972. Per la seva banda, Tobin comenta àlbums com el que el grup va dedicar als poetes mallorquins. 
 
També sonen al programa unes quantes de les cançons que va popularitzar el grup: versions de clàssics d’arreu del món, inclosa alguna cantata de Bach, el celebèrrim exit estiuenc “Fiesta” (amb música de Ramon Farran i lletra de Lucía Graves), les tradicionals mallorquines "Na Catalina de Plaça" i “Sa ximbomba ja no sona” i, per descomptat, el "Bolero vell de Valldemossa", rebatejat per Santiago Rusiñol com el “Parado de Valldemossa” i adoptat per Tomeu Estaràs pare per donar nom a una històrica agrupació musical que és tota una institució del folklore mallorquí.

Oriol Tramvia. De folk a cantautor passant pel punk dels 70

www.youtube.com/results?search_query=club+trebol+oriol+tramvia

Retrat d'un artista                           (Jordi Martí Fabra)

Oriol Tramvia, al Club Trébol de Ràdio 4

No és defineix com a músic ni com a actor, sinó com artista. Oriol Tramvia passarà aquest diumenge 5 de novembre pel Club Trébol de Ràdio 4 per repassar una trajectòria que arrrenca quan ingressa una mica per la cara en l'acolorida tropa del Grup de Folk i passa per multitud d'escenaris fins avui. 
Oriol Tramvia, al Harlem de Barcelona Foto: Juan Miguel Morales

Josep Oriol Pons i Mir (Barcelona, 1951), Oriol Tramvia als escenaris, passarà aquest diumenge 5 de novembre pel Club Trébol per escoltar algunes de les seves cançons i comentar una trajectòria des que el 1968 va entrar a formar part d'una manera poc ortodoxa, del col·lectiu Grup de Folk. L'ambient familiar en la infància, la mili, l'ambient zelestial, el disc Bèstia (Edigsa, 1976), la participació en el món del teatre a partir del musial Rocky Picture Horror Show, els canvis socials, la poesia catalana que el commou i les afinitats musicals (els Beatles a l'òpera i de Sisa a Mompou) són alguns dels temes que apareixen a l'entrevista, on sonaran també unes quantes cançons d'una carrera que abasta cinquanta anys d'escenaris. L'escenari, que Oriol Tramvia defineix com "un lloc blanc i immaculat on pot passar de tot".

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios