« Oriol Tramvia. De folk a cantautor passant pel punk dels 70 | Portada del Blog | Josep Maria Duran, al Club Trébol de Ràdio 4 »

LOS VALLDEMOSA (1959-2003), folk mallorquí arreu del món

Els Valldemossa, a Club Trébol

Tota una institució de la música popular mallorquina, Els Valldemossa, van ser aquest 12 de novembre els protagonistes del Club Trébol a Ràdio 4, amb els comentaris de tres dels seus integrants: els germans TomeuRafel Estaràs i la cantant Genia Tobin, que s'hi va incorporar el 1970.  
Els Valldemossa

El grup Els Valldemossa va definir tota una sonoritat pròpia i vinculada a l’illa de Mallorca. Actuant davant de turistes o fent gires per tot el món, Els Valldemossa han esdevingut una de les referències de la música balear, amb una trajectòria que va del 1959 al 2003, i que atravessa gèneres i estils ben diferents.
 
La trajectòria del grup, a través dels records dels germans Tomeu i Rafel Estaràs i de la cantant nord-americana Genia Tobin, es repassa en un programa especial del Club Trébol que pot escoltar-se aquíTomeu Estaràs evoca com va créixer envoltat de música tradicional, com va iniciar-se amb el flabiol per passar després a la flauta dolça, com van actuar en locals llegendaris com el Titos, etc. Mentre que en Rafelcomenta l’imprevista explosió de popularitat que va viure el grup, i que va dur-los a actuar en diversos clubs de Londres; la creació del local Tagomago, on acudien a tocar músics d’arreu d’Europa i estrelles com Louis ArmstrongMaurice Chevalier o Lionel Hampton... i també el disc de cançons populars mallorquines que van gravar per al segell Belter el 1972. Per la seva banda, Tobin comenta àlbums com el que el grup va dedicar als poetes mallorquins. 
 
També sonen al programa unes quantes de les cançons que va popularitzar el grup: versions de clàssics d’arreu del món, inclosa alguna cantata de Bach, el celebèrrim exit estiuenc “Fiesta” (amb música de Ramon Farran i lletra de Lucía Graves), les tradicionals mallorquines "Na Catalina de Plaça" i “Sa ximbomba ja no sona” i, per descomptat, el "Bolero vell de Valldemossa", rebatejat per Santiago Rusiñol com el “Parado de Valldemossa” i adoptat per Tomeu Estaràs pare per donar nom a una històrica agrupació musical que és tota una institució del folklore mallorquí.

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios