« Josep Maria Duran, al Club Trébol de Ràdio 4 | Portada del Blog | Gloria Lasso, una vilafranquina internacional »

Rafael Grimal, "el cubanito" al Club Trébol

Cubanito, bufant de l'Havana a Barcelona              Jordi Martí Fabra

La vida i la música de Rafael Grimal, al 'Club Trébol'

De l'Havana a Barcelona, Rafael Grimal 'Cubanito' és un d'aquells músics tot terreny que han deixat una fonda empremta: com a clarinetista virtuós, però també multiinstrumentista, arranjador, músic de sessió, compositor... Cubanito va ser el protagonista del programa Club Trébol el passat 7 de gener.  
Rafael Grimal, Albert Pinto i Miquel Lizandra amb Sticks Quartet a l'Hotel California de Palma, el 1968.
Foto: Arxiu Jordi Roura 

Rafael Grimal Olmos és un músic polifacètic. En els ambients jazzístics i d'orquestres de ball és el Cubanito, mentre que al Conservatori del Liceu va ser el Mestre Grimal, catedràtic de clarinet i durant molts anys peça fonamental de la Banda Municipal de Barcelona.
 
Va néixer a l'Havana el 1945, en el si d'una família d'origen català, i aviat es va fer notar com un músic precoç i superdotat. Des de molt petit va tenir moltíssima afició per la música. El primer instrument que va tocar, de manera autodidacta, va ser l’harmònica. Poc després li va caure a les mans un acordió com a regal de Reis, i l'ingrés al conservatori municipal de l’Havana va proporcionar-li els primers contactes amb el piano i el solfeig. I, un temps més tard, el clarinet, que acabaria sent el seu instrument preferit. 

Músic de vocació i aptituds innates, amb 14 anys va aconseguir una plaça de professor de clarinet a la banda municipal de l’Havana (gràcies a una dispensa d’edat que li va donar el doctor Angel del Cerro, aleshores alcalde de la capital cubana). Va ser allà on va començar a fer amistat amb un altre gran clarinetista cubà, Paquito D’Rivera.
 
En la seva primera estada a Barcelona, en un viatge amb els pares per conèixer la família, ja va entrar en contacte amb el Conservatori del Liceu, on va fer algun curs de perfeccionament. I el 1959, amb la Revolució Cubana, la família va decidir fer definitivament les maletes i instal·lar-se a Barcelona. La família de Grimaltenia un bar al carrer del Pi, i allà va posar-se a treballar com a cambrer mentre començava a donar-se a conèixer en els ambients musicals de la ciutat, bufant el saxo alt i el clarinet amb petits combos, amb l'orquestra de ball Florida, amb el grup pioner dels sons caribenys La Sonora Trinidad, etc. 

   
Rafael Grimal amb Xavier Dolç a la sala d'actes del Conservatori del Liceu 2.       Foto: Arxiu Jordi Roura 
 
Amb la Big Band de Barcelona, formada per Francesc Burrull en honor de Duke Ellington, va tocar el saxo, i també amb una fugaç orquestra que va dirigir Lleó Borrell l'any 1973. A partir d'aquells mateixos anys va esdevenir un músic de sessió molt sol·licitat a la casa Belter, compartint estudis i escenaris amb Núria FeliuRamon CalduchSerratDyangoCarmen SevillaAugusto AlgueróMoncho... També va gravar uns quants discos amagat sota el nom de Enzo Lupo y Su Saxo de Oro. Va formar una orquestra pròpia: Enzo Lupo y Su Combo.
 
Rafael Grimal també ha estat un prolífic compositor. Ha escrit marxes i pasdobles per a banda, arranjaments de cançons populars catalanes, música de cambra (quartets de saxofons o clarinets, trios, peces per a clarinet solista i saxofon amb acompanyament de piano)... I ha estat durant molts anys una peça important de la Banda Municipal de Barcelona.

Aquí podeu escoltar el programa de Club Trébol dedicat a Rafael Grimal 'Cubanito'
 
 
Tocant amb el Burrull Trio, el 1986.          Foto: Arxiu Jordi Roura

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios