« Ramon Farran (1939), bateria, productor i director musical | Portada del Blog | Harmòniques a Barcelona 1950 »

Ramon Evaristo i les seves orquestres

Entre Duke Ellington i el pasdoble  (Jordi Martí Fabra)  

El Club Trébol de Ràdio 4 viatjarà aquest diumenge 25 de febrer a la Barcelona dels anys 40 i les orquestres que animaven els salons i hotels de la ciutat amb els balls de moda. I ho farà de la mà d'un dels músics més cèlebres i prolífics d'aquells anys: Ramon Evaristo.  

Ramon Evaristo amb una orquestra tanguera a l'hotel Alfonso XII de Sevilla, l'any 1942 Foto: Arxiu Jordi Roura 

A la posguerra, el swing, rumba i pasdoble marcaven la pauta i dominaven la moda en el gust popular. S'havien d'oblidar moltes coses i ballar anava bér per passar les penes i els ofecs de l'època... Una de les orquestres més famoses d'aquells anys va ser la de Ramon Evaristo.

Ramon Martínez Fernández, conegut artísticament com a Ramon Evaristo, va néixer a Cuenca el 14 d'octubre de 1909. Als 7 anys li van regalar un violí i, després de fer diversos cursos de música a Granada, amb 11 anys va traslladar-se a Barcelona. 

El 1932, van destinar-lo com a mestre a Vilafranca del Penedes, i allà va montar una orquestra d'aficionats, amb el quals tocaven estàndards de jazz. Era l'Orquesta Royaltie, al capdavant de la qual va fer bolos arreu de Catalunya. Una mica més tard, quan es va formar el Hot Club de Vilafranca, l'orquestra va canviar-se el nom i va passar a anomenar-se Creación

   Ramon Evaristo Foto: Arxiu Jordi Roura 

Durant la Guerra Civil, el músic va formar part de la banda de la Divisió Jaen 25 de l'exèrcit republicà a Barcelona. Acabada la guerra, és represaliat i el destinen com a mestre a Las Hurdes, a Extremadura. Així que va poder, va traslladar-se a Barcelona per dedicar-se completament a la música. El 1940 va crear la seva pròpia orquestra. Devot de Duke Ellington, va treballar especialment en la promoció del jazz a Vilafranca del Penedès, on va impulsar diversos festivals i matinals, presentats pel periodista Miguel Cueto, que comptaven amb el patrocini de Caixa del Penedès.

Als anys 40, Evaristo també va treballar en la música de moltes de les comèdies lleugeres que es rodaven a Barcelona. I no parava d'actuar amb la seva orquestra, on hi destacava el saxofonista José Llata, integrant d'una nissaga de músics i pallassos, amb qui es va conèixer a la Divisió Jaén 25. Llata era capaç d'introduir solos a l'estil de Johnny Hodges en els pasdobles que triomfaven a l'època. També van fer de cantants de l'orquestra vocalistes tan extraordinaris com Rina CeliEnrique del Caro i Bonet de San Pedro, i clarinetistes virtuosos com Adolf Ventas. En combos més reduïts, Evaristo va compartir escenari amb grans músics com el pianista Lleó Borrell.

Evaristo va ser protagonista d'una escena, la de la Barcelona dels anys 40, on també brillaven personatges com ara Bernard Hilda, violinista jueu francès que, des de l'escenari de l'hotel Ritz, compaginava la feina de músic amb la d'espia dels aliats. Hilda va ser competidor feroç d'Evaristo, però també un cordial col·lega.

Després del gran èxit als anys 40 i 50, va passar una etapa subsitència fent bailongo a sales com la Cibeles als anys 60, i encara va conèixer una nova etapa quan joves músics i aficionats van revaloritzar-lo. El 1982 va fer la seva darrera actuació: un homenatge al seu estimat Duke Ellington a Torelló. Ramon Evaristo, que va morir a Barcelona el 10 de febrer 1990, serà el protagonista aquest diumenge 25 de febrer al programa Club Trébol de Ràdio 4.

 
L'orquestra de Ramón Evaristo Foto: Arxiu Jordi Roura

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios