« Kitflus-Josep Mas Portet | Portada del Blog | Toni Xuclà al "Club Trébol" de Ràdio 4 »

Cançons del món Algueró

Una nissaga musical barcelonina

Les cançons dels Algueró, aquest dissabte 24 de novembre al Club Trébol

Poques nissagues han tingut una presència tan continuada a la Barcelona musical del segle passat com els Algueró. Aquest dissabte 24 de novembre, el Club Trébol de Ràdio 4 emetrà el primer d'una sèrie de programes sobre aquesta família de músics lligats a les orquestres, les cançons d'èxit i el cinema.
August Algueró, al festival d'Eurovisió

Amb tota seguretat, el més conegut de tota la família va ser August Algueró i Dasca, pianista i compositor notable nascut a Barcelona el 1934 i mort a Torremolinos el 2011. Amb menys de vint anys ja dirigia orquestres, i seves són cançons tan celebèrrimes com "La chica ye-yé", de Concha Velasco, "Penélope", de Joan Manuel Serrat, "Noelia", de Nino Bravo, o "Mare Nostrum" de les Hermanas Serrano i "Tómbola", de Marisol. També va triomfar en molts dels festivals que van celebrar-se entre finals dels cinquanta i finals dels seixanta. El 1961, per exemple, va triomfar a Benidorm amb el tema "Enamorada", que Salvador Escamilla va gravar en català sense arribar-la a publicar mai. Aquesta gravació inèdita d'"Enamorada" serà una de les cançons que sonaran al programa Club Trébol. L'any següent, el 1962, hi va haver un escàndol amb la peça "Nubes de colores", que va interpretar l'excel·lent Josep Guardiola i que va ser declarada guanyadora del IV Festival de la Cançó del Mediterrani, per després ser anul·lada per les sospites de frau.
 
La llista de cançons que va signar Algueró és pràcticament infinita. El 1958 ja consta com a compositor de "Niña Isabel", una peça per al musical del Paral·lel Sueños de Viena amb lletra d'Artur Kaps, el director de la companyia. El 1959, Las Hermanas Serrano van gravar la seva composició "Sant Valentí" en el que es considera primer disc de música lleugera en català després de la Guerra Civil)  L'any 1963 va escriure "Bossa nova junto a tí” per a Salomé. Quan aquesta va guanyar el Festival de la Cançó Mediterrània amb Raimon i el "Se'n va anar", va gravar l'EP corresponent amb una adaptació al català, traduïda com “Bossa nova tu ets per mi”.
 
El pare d'August Algueró i DascaAugust Algueró i Algueró (1906-1992), també havia estat pianista i director d'orquestres, a més de crear l'editorial de partitures Canciones del Mundo. Als anys quaranta va gravar cançons pintoresques en català com ara "Fem l'arròs" i també de ballables de moda com el swing "Mamá qué voy a hacer", el corrido "¡Oh! señor Colón" o el fox-rumba "Eterna enamorda" (del 1942). I va treballar molt en els espectacles de revista que la companyia d'Els Vienesos produïen al Paral·lel.

El pare d'August Algueró Algueró també era músic i va arribar a acompanyar al piano una de les principals figures de la música popular de la primera meitat del segle XX: Raquel Meller. Però d'això ja se'n parlarà en propers programes de Club Trébol.

 

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios