« Toni Xuclà al "Club Trébol" de Ràdio 4 | Portada del Blog | Toni Sagi "Chupi", teclista »

Josep Solà i Sánchez (1930-2009)

Pel·lis, anuncis, mambos, sardanes...

Josep Solà Sánchez, al 'Club Trébol' de Ràdio 4

Josep Solà (Mollet del Vallès, 1930 - Barcelona, 2009) va ser un pianista, compositor i director que va treballar en àmbits molt diversos. Va ser un músic d'ofici que va treballar al cinema, les orquestres, la publicitat, la composició de sardanes... Ell serà el protagonista del Club Trébol aquest 15 de desembre. 
Josep Solà i la seva primera feina amb l'Orquestra del Mestre Catafal, a Mollet del Vallès. Foto: Arxiu Jordi Roura 

Josep Solà
 va créixer en un Mollet que deixava enrere el passat agrícola i creixia acceleradament al ritme de les fàbriques que s'hi anaven instal·lant. Mentre ajudava el seu pare, que era fuster, Solà estudiava al Conservatori de Barcelona i jugava a futbol i bàsquet (més endavant va ser cunyat, per cert, del popular futbolista molletà del Barça Gonzalvo II).

Abans de ser major d'edat ja es dedicava a la música professionalment, i el 1948 signava les seves primeres composicions, com la sardana "El so de la tenora", que va estrenar-se a la festa major d'hivern de Mollet, o la cançó "Quiero decirte mujer", que va fer ballar aquell mateix any el veïnat de Granollers. 

El 1949, mentre feia el servei militar, tocava a la sala de festes Río, al carrer de Floridablanca de Barcelona, i als primers anys cinquanta va entrar a l'orquestra de Ramon Evaristo i es va anar donant a conèixer com a autor de mambos instrumentals popularíssims: "Miniaturas", "Abrilesco"...

Una mica més tard, el 1956, treballa com a pianista i arranjador amb l'orquestra del famós cantant veneçolà Lorenzo González, i el 1957 li arriba el moment de formar la seva pròpia orquestra, seguint una proposta del saló-restaurant La Masia d'Esplugues. Per la seva formació hi van passar en aquells temps grans vocalistes com la xilena Monna BellRamon CalduchRudy VenturaVíctor Balaguer...

A partir de final dels anys cinquanta i al llarg dels seixanta, Solà signa una infinitat de bandes sonores de pel·lícules de tota mena: comença amb Un vaso de whisky, del 1958, on s'introdueix el jazz en la cinematografia espanyola, i segueix amb Bahía de PalmaEl mujeriegoEl mago de los sueños... Després, del cinema farà el salt a la publicitat. Ell ho veia inicialment com una certa rebaixa artística, però finalment es va decidir. Tot i que restava en un pla més anònim, la feina publicitària era molt més rendible. I així va ser com Josep Solà va facturar jingles popularíssims. Per exemple, els que Núria Feliu va cantar per anunciar les sopes de Gallina Blanca o el vermut Cinzano.  

En el camp de la cançó, va compondre èxits de Los SírexLos MustangLos TNTAntonio MachínJosep Guardiola... i a partir dels setanta va anar compaginant moltes i diverses factes: conseller de la SGAE, autor de llibreria musical, direcció de les companyies Columbia i Belter, responsable de la discografia a RTVE... i, especialment a partir de la seva jubilació en aquesta darrera feina, el 1977, l'escriptura de sardanes i de música per a cobla, treballant des dels formats més ballables fins a les fantasies instrumentals. A Mollet del Vallès, on Josep Solà va escriure moltes peces per a entitats esportives i culturals, hi ha actualment una plaça amb el seu nom.

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios

Archivos