3 posts de febrero 2019

Guitarristes dels 70's i 80's

Grans solistes i grans músics de sessió

Especial sobre guitarristes tot terreny al Club Trébol

El proper dissabte 23 de febrer, al ClubTrébol de Ràdio 4 s'hi sentiran guitarristes que, a partir dels anys setanta i vuitanta, van combinar els seus projectes més personals amb les sessions d'estudi i les col·laboracions, discretes en els crèdits però decisives en el so final, en tota mena de projectes.
Pedro Javier González. Foto: Arxiu del músic

Al Club Trébol d'aquest dissabte hi sonaran guitarres de qualitat, a les mans d'intèrprets que han combinat els treballs de qualitat amb les col·laboracions professionals de tota mena; guitarristes com ara Santi Picó, que va aportar la seva guitarra a la gravació per a EMI de la celebèrrima i estiuenca "Un rayo de sol", del grup forjat a l'Hospitalet de Llobregat Los Diablos, i posteriorment va formar part de Los Mustang i també va gravar versions instrumentals de clàssics; o Toni Carmona, que va començar a tocar als catorze anys amb els germans Los Amaya i després va acompanyar entre altres l'Orquestra MondragónJoan Manuel SerratNacho CanoLuz Casal... a més de participar en el reeixit projecte del 1995 Palabra de guitarra

També hi sonaran Pedro Javier González, que va ser part important a bona part de les produccions del grup El Último de la Fila, a més de col·laborar amb una bona pila d'artistes i mostrar com a solista un estil ben personal; Mario Balaguer, que va vendre milers de discos l'any 1973 amb la cançó "Charly" del trio Santabárbara, i que el 1980 va gravar en solitari un LP amb Kitflus, Santi Arisa, Eliseo Parra i altres músics de primera línia; Joan Eloi Vila, que va començar com a membre del grup infantil Els Xipis i després va fer carrera com a guitarrista de Joan Baptista Humet, als xous d'Andreu Buenafuente i amb el disc 40 anys i un dia, on no només ha demostrat una gran vàlua interpretativa sinó un gran sentit de l'humor, i Josep Maria Bardagí, guitarrista de trajectòria intensa, del xou televisiu d'Àngel Casas a músic de sessió en tota mena de produccions, a més d'haver realitzat col·laboracions tan conegudes com les que va fer amb Joan Manuel Serrat.

 

 


 

 



Xavier Batllés al Club Trébol de Ràdio 4

La música segons Xavier Batllés

Aquest dissabte 9 de febrer al Club Trébol

Xavier Batllés se sent un músic underground que no renuncia a fer la feina com creu que l'ha de fer. De l'ofici a l'estudi de gravació, i també de la multitud de grups i produccions en què ha pres part al llarg de la seva carrera en parlarà aquest dissabte 9 de febrer al programa Club Trébol de Ràdio 4.    
Xavier Batllés, música popular des del subsol Foto: Arxiu Tradicionàrius

Nascut el 7 d'abril de 1954 al barri de Gràcia, Xavier Batllés va tocar amb els primers grupets a Horta, on va estudiar fins el batxillerat. Una mica més tard, mentre estudiava al Conservatori, va començar a fer el paper d'arranjador per a grups que, una mica més grans que ell, es dedicaven al folk i altres estils. De ben jovenet, gràcies a la feina de tècnic als Estudis Gema-2,  va conèixer músics de generacions anteriors com Ricard Roda Pedrito Díaz, i companys com el pianista Víctor Ammann, amb el qual acompanyaria, en una etapa breu però intensa, el cantautor Ovidi Montllor.

Amman i Batllés serien poc després els pilars de l'Orquestra Mirasol, projecte creat amb la idea d'incorporar al món de la cançó catalana una major riquesa i varietat instrumental en els anys en què, a nivell mundial, el jazz rock marcava la pauta. La voluntat d'aquells joves músics de trencar amb els estereotips hegemònics i d'acostar-se a horitzons musicals més genuïnament mediterranis i a arrels culturals més pròpies van donar pas a La Rondalla de la Costa, amb la veu i les lletres de Marian Albero com emblema.

L'Harmònica Brava i La Murga, que presentaven una alternativa a la música festiva i popular de l'època, o La Sonora Catalana, on s'explotava a fons la rítmica afrocubana, són altres projectes que van comptar amb la petjada de la personalitat de Xavier Batllés, que tanmateix va anar allunyant-se dels escenaris quan, coincidint amb l'eclosió de la informàtica aplicada a la música, va decidir dedicar-se completament a la feina d'enregistrar i produir música al seu estudi. I d'aquesta manera, el segell Batllés ha marcat profundament projectes renovadors del folk com PomadaEls Vernets i Morena, així com diverses feines vinculades a la música infantil i també artistes com Manel Joseph, el rapsoda Xavier Carles o el santboià Qubalale.

Homenatge a Moncho a l'Auditori

Tota una vida

La segona part de l'homenatge a Moncho, al 'Club Trébol'

Ràdio 4 emetrà aquest dissabte 2 de febrer el segon dels programes especials que el Club Trébol ha dedicat a l'homenatge al bolerista Moncho –mort el passat 28 de desembre–, que L'Auditori va acollir el passat 14 de gener, amb la participació d'una bona colla d'amics i col·legues. 
Joanet i Yumitus de la Payoya, durant l'homenatge a Moncho a L'Auditori. Foto: Juan Miguel Morales

Dyango interpretant el tango "Nostalgias" i l'entranyable "La mare"; els integrants de la família de Moncho, els Calabuch, cantant per rumba "Rusó"; Joan Manuel Serrat oferint acompanyat al piano per Kitflus la seva "Cançó de bressol" i "Mediterráneo" abans d'atacar, tots junts, el clàssic bolero "Toda una vida"... Aquesta és la música que sonarà aquest dissabte 2 de febrer al segon programa especial del Club Trébol dedicat al Gitano del Bolero.

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios