1 posts de marzo 2019

Projecte "Fer de músic"

Tocant d'aquí cap allà

Jordi Molina i el projecte 'Fer de músic', aquest 2 de març al Club Trébol

Ja fa deu anys que el Museu de la Mediterrània va engegar el projecte Fer de Músic, un projecte en què el tenorista i compositor Jordi Molina entrevista i documenta les vides i les trajectòries de músics vinculats a les cobles-orquestra. En parlarà, aquest dissabte 9 de març, al programa Club Trébol de Ràdio 4.
Mauné i els seus Dinàmics, en una imatge promocional del 1966

El projecte Fer de Músic és un treball de recuperació, preservació i divulgació de la memòria dels músics històrics vinculats al mon de la sardana i les cobles-orquestres, incialment centrat en la zona de Torroella de Montgrí però després ampliat al conjunt de Catalunya, a través d'enregistraments i documentació manuscrita i fotogràfica. Fins ara s'han fet 39 entrevistes, tot un testimoni en primera persona de l'evolució d'un dels oficis més arrelats al territori empordanés, protagonista d’excepció de les festes populars i la música tradicional. Bona part dels protagonistes entrevistats han participat en tota mena de projectes musicals, han conreat els més diversos estils i han acumulat quilòmetres i quilòmetres de carretera per guanyar-se la vida amunt i avall.

Jordi Molina comentarà anècdotes i vivències al voltant d'aquestes entrevistes, sempre diverses i sempre interessants, que constitueixen un valuós patrimoni al voltant de l'ofici de músic. I com sempre, la conversa s'il·lustrarà amb música, dels epés Tenora 66, publicats als anys seixanta per Mauné i els seus Dinàmics, a les sardanes de l'actriu i compositoria Pepita Llunell, passant per l'exuberant Orquestra Caravana -Xavier Cugat, els polifacètics Montgrins, els Latin Combo d'Agapit Torrent i Francesc Burrull, les exitoses havaneres de Josep Bastons i la fantàstica Rapsòdia per a piano i cobla de Manuel Oltra, que el 1953 va esdevenir la primera obra en què s'incorporava un instrument extern al món de la cobla.
 

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios