1 posts de abril 2019

Josep Guardiola-2

Una veu inimitable, però molt imitada

Josep Guardiola, al Club Trébol de Ràdio 4

Va iniciar la seva llarga carrera com a solista el 1958 adaptant un èxit italià, "Songo americano". La seva veu, greu, càlida i vellutada, era única. Però va tenir uns quants imitadors. Aquest dissabte 27 d'abril, èxits, rareses i anècdotes del cantant Josep Guardiola (1930-2012) al programa Club Trébol de Ràdio 4.   
Josep Guardiola, retratat per Juan Miguel Morales l'any 2009

Abans de destapar-se com a solista, el barceloní Josep Guardiola havia format part de l'orquestra Crazy Boys, l'orquestra de Lluís Rovira i el conjunt Glory's King. Capaç d'arribar a donar un si bemoll baix amb la seva veu privilegiada, Guardiola va viure un esclat de popularitat amb els seus primers senzills, editats pel segell La Voz de su Amo: "16 toneladas", "Pequeña flor", "Estrella errante"..., clàssics que tornaria a gravar anys després, amb la discogràfica barcelonina Belter, alhora que se l'intentava promocionar entre nous públics cantant, per exemple, corridos i ranxeres.
20 Francesc Burrull Josep Guardiola i Meritxell Galán
Francesc Burrull al piano, Josep Guardiola i Meritxell Galán al Club Trébol de Ràdio 4 (Juny 2009). Foto Juan Miguel Morales

Entre les cançons en català que va gravar destaca la primerenca "Jo", publicada el 1959, que s'acaba amb un solo de saxo tenor del mateix Guardiola (en aquest sentit, el pianista Tete Montoliu es lamentava que Guardiola hagués deixat aquest instrument per dedicar-se a la cançó lleugera). Més curiositats: entre l'etapa de La Voz de su Amo i la de Belter, Josep Guardiola va publicar amb Discos Vergara, i a través de l'associació d'aquesta empresa barcelonina amb l'alemanya Belter va enregistrar un disc en alemany que no va editar-se mai a l'estat espanyol: Blondy heißt meine Gitarre. Aquesta raresa i altres experiments com ara un vell èxit del Paral·lel barceloní, "Adiós amor", amb arranjaments country de Ramon Farran i un solo de tenora d'Aureli Vila, sonaran al programa Club Trébol d'aquest dissabte 27 d'abril, on hi haurà també espai per a cantants que l'imitaven (Jorge TeijónFernando MendozaLluís Heras) i també el que va ser el seu gran rival artístic: Ramon Calduch.

Jordi Roura


Jordi Roura presenta CLUB TREBOL en Radio 4. El 'Club Trébol' va ser un local de Barcelona on als anys 40 van coincidir actuant diverses generacions de músics catalans d’abans i després de la guerra. El nom d’aquesta sala popular ens ha semblat oportú per a un programa que fa un recorregut per la biografia i l’obra dels protagonistes de la música del nostre país al segle XX, des de principi dels anys 30 fins a finals dels 70. Sentirem la veu dels propis músics, altres testimonis de l’època i es pot trobar al blog material gràfic i petites filmacions que s’han fet expressament per aquest programa. “Club Trébol” està basat en el treball Noms Propis-Músics Catalans del segle XX de Jordi Roura que es pot consultar a la Mediateca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios