« La remor d'un mestre | Portada del Blog | Les bambes del 'crooner' »

Incendi poètic a La Muga

    miércoles 8.ago.2012    por Pere Pons    0 Comentarios

La Muga és l'únic riu transvestit que enlloc de barbs i escanyagats tragina versos en el seu corrent. Ara que les seves aigues no permeten el bany a causa dels residus tòxics que genera el progrès, els veïns de Sant Llorenç han activat a manera de compensació un meandre de poesia i cançó en la platjeta de la Font Pudosa que el riu dibuixa en el seu pas pel darrere de l'esglèsia de la vila. Enmig d'un paisatge desol·lat i el persistent farum a socarrim de la terra cremada, un bosc de plataners alliberat de les flames acollia un nou foc regenerador i fèrtil sota l'incendi poètic de La Mugada. Com a perfecta rèplica als exclusius festivals de gran dispendi i falsa aparença que s'escampen per aquestes contrades, la localitat fronterera entre l'Alt Empordà i la Garrotxa oxigena els aires de la cultura en lletres de motllo a través de la declamació dels poetes i de l'afinació dels cantaires. Autèntics reclams de la tradició trobadoresca, en providencial consonància amb el testimoni mut de la fortificació medieval que s'aixeca fora muralla. 

El primer llumí de la vesprada el va encendre el cronista Joan de Sagarra tot evocant en forma de pregó la vessant més satírica i anticlerical de l'obra del seu pare, el poeta, escriptor i dramaturg Josep Maria de Sagarra. El seu recitat de la popular "Balada de Fra Rupert" va establir un punt de partida immillorable per a una Mugada que no entén de convencionalismes ni de concessions per a la 'gent guapa'. Una iniciativa original i única que convé reivindicar com a resposta als autèntics piròmans que des de la política i les classes benestants han convertit la cultura en els rostolls per a cremar la pràctica del pensament i la llibertat de les idees pròpies.

(Abans de l'entrevista a Joan de Sagarra us recomano l'enllaç de VilaWeb amb el recitat de "Balada de Fra Rupert" a càrrec de Montse Carulla)

http://www.vilaweb.cat/noticia/3976358/20120127/sagarra-satiric-balada-fra-rupert.html  

  

Després de l'actuació del duet Ditifet, que va presentar el seu espectacle "Cetifi-Cat", i de la nova proposta de Hermann Boninn i Sabine Dufrenoy recitant en català i francès els versos d'Apollinaire –"Faig guàrdia al polvorí"–, el quintet de fusta Misaluba va oferir la seva proposta a mig camí entre les formes arcaiques i el concepte contemporani. La veu de Lucas Quejido, els versos de Carles Hac Mor i la música d'un quintet d'instrumentistes sense lligams ni estètiques preestablertes es va traduir en una actuació sorprenent farcida de matissos i suggerències.

 

Més concreta i explícita, però no per això menys intensa, va ser la flama que va encendre poc després el recital de Quico Pi de la Serra. En el dia del seu setanta aniversari, aquest il·lustre Jutge de la Cançó va demostrar com després de cinquanta anys de carrera es troba en un moment d'envejable plenitud. En companyia i estreta complicitat del guitarrista Amadeu Casas i l'harmonicista Joan Pau Cumellas, Pi de la Serra va revisitar bona part dels seus temes antol·lògics que ha vestit en clau de blues, una muda que els concedeix una vitalitat encara més indestructible.

 

Arribada l'hora de la  fresca d'aquell particular somni d'una nit d'estiu, el caliu poètic d'Enric Cassasses va aportar l'escalfor necesària en l'acollidora atmòsfera d'una fantàstica Mugada que es van encarregar de coronar la lírica samplejada de Braden i Eduard Escofet i el pop tàntric del garrotxí Eduard Cànimes compartint amb la concurrència el mantra del seu sagrat cor. Després de vuit hores  d'intensitat poètica i musical, la foscor de la nit tancada no impedia veure en el camí de retorn a casa l'emergència d'uns brots verds entre els boscos calcinats. Són els efectes màgics de la segona Mugada, un incendi poètic que il·lumina l'esperança que no tot està perdut.   

Enric-casasses-mugada-2012-foto-carles-pujol-tramuntana-tv

Pere Pons    8.ago.2012 13:43    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido registrado. Los comentarios no aparecerán hasta que sean aprobados. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Los comentarios están moderados y no estarán visibles hasta que sean aprobados.

Mi comentario

Pere Pons

Bio L'home del jazz

Dissabtes, de 20.00h. a 22.00h. Dues hores amb el millor jazz de tots els temps. Tota l’actualitat i els clàssics. El programa inclou el rànquig de les cinc novetats de la setmana tant del jazz català com internacional.. A cada espai recordarem una peça del mític Tete Montoliu. A la segona hora entrarem en ‘Terra de gegants’, monogràfic dedicat durant un mes a un gegant del jazz, Miles Davis, Duke Ellington, Thelonious Monk, Count Basie, Billie Holiday, etc...
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios