Repensant la Cooperació
miércoles 17.jul.2019 por Olga Rodríguez 17 Comentarios
Està mal enfocada la Cooperació internacional? Més que de "cooperació" es tracta d'una "imposició", des de la mirada blanca i occidental? Cal replantejar-la?
Abordem la Cooperació amb persones i entitats que els agrada més parlar de col.laboració i codesenvolupament. Segons el pediatra Iñaki Alegría, fundador de l’ong Alegría sin fronteras i director mèdic de l’hospital de Gambo, a Etiòpia, cal repensar la Cooperació: “nosaltres no imposem res, fins i tot no decidim cap cosa. Tot el que estem fent és el que la comunitat volia fer, nosaltres simplement hi hem participat, els hem donat suport i, de vegades, les eines per fer-ho. Però, en canvi, hem vist altres maneres de fer, on és la gent de fora la que determina aquestes necessitats, i després això crea greus problemes de sostenibilitat, perquè al cap i a la fi la població no enten la necessitat del projecte o la continuitat d’aquest projecte. Entenem que el concepte de Cooperació està bastant desvirtuat, perquè són molts cops els donants blancs els que estableixen les necessitats i la gent d’Àfrica ho accepta, són els beneficiaris passius i tenen poc a dir. Aquest concepte de Cooperació vertical és amb el que nosaltres volem acabar. La finalitat de la Cooperació, al cap i a la fi, és desaparèixer, que no sigui necessària. I, potser, la millor manera de desaparèixer és canviar el concepte i s’hauria de reinventar. Nosaltres apostem per una igualtat, perquè la Cooperació, en certa manera, continúa contribuïnt a aquesta desigualtat. Per això busquem més la col.laboració d’igual a igual”.
És la mateixa fòrmula de Cooperació que defensa el doctor Lluís Valero, de la CAMFiC, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. Es tracta —diu— de “compartir. Hi guanyen tots, donant i receptor. Donem, però ens dona coneixement, veure una altra realitat sanitària, altres malalties que no són habituals”.
La CAMFiC coopera amb diferents projectes, com ara un centre de salut a Casamance, al Senegal, que ara ja funciona de manera autònoma, en col.laboració amb l’ong Oudiodial.
La infermera Natalia Mingorance, voluntària a diversos projectes a l’Equador i a l’Àfrica, amb l’ong Amigos del Cayapas i la Fundació Elena Barraquer, es mostra convençuda que “l’ajuda s’ha de fer a terreny. El problema s’ha d’arreglar allà on està passant. La nostra tasca és acompanyar els locals. Jo no vaig a imposar res, vaig a ajudar. Si tu no vols, no ho faig”.
És la mateixa manera d’actuar de la Fundació Ulls del Món, que ha introduït la perspectiva de gènere en un projecte a Moçambic, conscient que les dones tenen moltes més dificultats per accedir als programes de Salut. El Doctor Paco Sanz, cap de Programes d’Ulls del Món, ens explica que “al començament, quan no hi havia oftalmòlegs a Moçambic, sí que hi enviavem comissions de metges, que ara mateix només es mantenen als camps de refugiats saharauis, perquè no hi havia un oftalmòleg fins fa molt poc temps. Però la nostra tasca és que aquestes comissions no siguin necessàries. El que hem fet és facilitar formació a metges de Moçambic, de Mali, de Bolívia… perquè es facin càrrec de la cirurgia”.
Està clar que una altra Cooperació és possible i necessària. Un altre món és possible i a les nostres mans és aconseguir-ho. Aquesta és la filosofia de “Món possible” i ens agrada compartir-la amb el Padre Ángel, el fundador de Mensajeros de la Paz. “En tus manos, en nuestras manos, está hacer un mundo mejor” —diu i explica com al seu llibre “Un mundo mejor es posible”.
Entre diverses reflexions, el Padre Angel ens assegura que “no es posible que dejemos morir en los mares a tanta gente. No puedes pedir permiso para dar de comer a un niño o para darle cobijo en una iglesia. Hay que repensar la Cooperación y hay que exigir a los gobiernos ayudas a la Cooperación. Y, si no, que se vayan a casa y vengan otros que sean capaces. Nos llenamos la boca diciendo que el problema de la Inmigración hay que resolverlo allá, in situ, pero no lo resolvemos allá ni aquí”.