« Nens robats | Portada del Blog | El Iemen, la gana com a armament de guerra »

Venezuela

    lunes 18.dic.2017    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    

 

    Suport explícit del Parlament Europeu a l'Oposició Veneçolana, amb la concessió del Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència. Un guardó que reconeix persones o col.lectius destacats en la defensa dels drets humans i les llibertats fonamentals, i amb què l'Europarlament fa costat a l'Asamblea Nacional o Parlament veneçolà, suspès i substituït per una Asamblea Constituyente. Un premi a proposta del Grup Popular i Liberal a l’Eurocambra, que compta amb l’oposició de l’Esquerra, absent a l’acte de lliurament, perquè el considera un premi polític.

    En paraules del president del Parlament, Antonio Tajani, el premi vol ser un homenatge a tot el poble veneçolà, a les 157 víctimes mortals de les protestes al carrer, als més de 350 presos polítics i als que han hagut de sortir del país.    A la cerimònia de lliurament a Estrasburg, el president Tajani anunciava que una missió d'observadors europeus estaran presents a les eleccions presidencials que s'han de celebrar en els pròxims mesos a Veneçuela.

    Per a l’Oposició veneçolana, la distinció permet internacionalitzar la situació del seu país i convertir la qüestió veneçolana en un problema global. Han recollit la distinció el president de l'Asamblea destituida, Julio Borges, Antonio Ledezma, l'alcalde de Caracas fugit a Espanya, i familiars de diversos presos, com Patricia Gutiérrez, esposa de Daniel Ceballos.

    Gutiérrez és membre de l'opositor partit veneçolà Voluntad Popular. És alcaldessa de San Cristòbal, a l'estat de Tàhira, càrrec que deixarà aviat, perquè el seu partit és un dels que no es va presentar a les recents eleccions municipals. Ens explica que “cap home ha d’estar prés per les seves idees polítiques” i que “per fi, el món s’ha adonat que a Veneçuela hi ha una dictadura”. Patricia Gutiérrez espera que el Premi Sàkharov serveixi per unir l’Oposició veneçolana de cara a les eleccions presidencials “en la lluita per una Veneçuela lliure”.

 

 Patrícia Gutiérrez

    Apoyo explícito del Parlamento Europeo a la Oposición Venezolana, con la concesión del Premio Sajarov a la Libertad de Conciencia. Un galardón que reconoce a personas o colectivos destacados en la defensa de los derechos humanos y las libertades fundamentales, y con el que el Europarlamento apoya a la Asamblea Nacional o Parlamento venezolano, suspendido y sustituido por una Asamblea Constituyente. Un premio a propuesta del Grupo Popular y Liberal en la Eurocámara, y con la oposición de la Izquierda europea, ausente en el acto de entrega, porque lo considera un premio político. 

    En palabras del presidente del Parlamento, Antonio Tajani, el premio quiere ser un homenaje a todo el pueblo venezolano, a las 157 víctimas mortales de las protestas en la calle, a los más de 350 presos políticos y a los que han tenido que salir del país.  En la ceremonia de entrega en Estrasburgo, el presidente Tajani anunciaba que una misión de observadores europeos estarán presentes en las elecciones presidenciales que se tienen que celebrar en los próximos meses en Venezuela.     

    Para la Oposición venezolana, la distinción permite internacionalizar la situación de su país y convertir la cuestión venezolana en un problema global. Han recogido la distinción el presidente de la Asamblea destituida, Julio Borges, Antonio Ledezma, el alcalde de Caracas huido a España, y familiares de varios presos, como Patricia Gutiérrez, esposa de Daniel Ceballos.     

    Gutiérrez es miembro del opositor partido venezolano Voluntad Popular. Es alcaldesa de San Cristóbal, en el estado de Táchira, cargo que dejará pronto, porque su partido es uno de los que no se presentó a las recientes elecciones municipales. Nos explica que “ningún hombre tiene que estar preso por sus ideas políticas” y que “por fin, el mundo se ha dado cuenta de que en Venezuela hay una dictadura”. Patricia Gutiérrez espera que el premio Sajarov sirva para unir a la Oposición venezolana de cara a las elecciones presidenciales “en la lucha por una Venezuela libre”. 

 

  Aura Lolita Chávez: la lluita contra el colonialisme

 Aura Lolita Chávez és una activista pels drets de la comunitat indígena kiché a Guatemala i un referent del feminisme. El seu activisme contra les empreses trasnacionals que espolien el territori on s'instal.len l'ha obligat a abandonar el seu país i forma part d'un programa de protecció a Euskadi. Però també l'ha valgut ser finalista al Premi Sàkharov de Drets Humans del Parlament europeu.

La comunitat kiché és una de les més pobres de Guatemana. Es calcula que el 80% de les terres estan en mans del 8% de l’oligarquia. Com passa a altres llocs, els recursos naturals són explotats per companyies trasnacionals, sense cap respecte pels seus habitants ni per al medi. És el cas de les hidroelèctriques que –segons denuncia Lolita—“privatitzen els rius, com ACS, de Florentino Pérez, que de forma abusiva i violenta ha amenaçat les defensores. És un model depredador i de mort”.

Lolita Chávez lluita a favor dels drets dels pobles indígenes i també de l’empoderament de la dona. Una lluita que va heredar de la seva mare i la seva àvia. Denuncia el Patriarcat social i lluita per la defensa territorial, del territori “Terra” i del territori “Cos”. Que els territoris i les dones siguin lliures de qualsevol expressió de violencia.

 

Lolita Chávez

 

     Aura Lolita Chávez es una activista por los derechos de la comunidad indígena kiché en Guatemala y un referente del feminismo. Su activismo contra las empresas trasnacionales que expolian el territorio donde se instalan le ha obligado a abandonar su país y forma parte de un programa de protección en Euskadi. Pero también le ha valido ser finalista al Premio Sajarov de Derechos Humanos del Parlamento europeo.

    La comunidad kiché es una de las más pobres de Guatemala. Se calcula que el 80% de las tierras están en manos del 8% de la oligarquía. Como pasa en otros lugares, los recursos naturales son explotados por compañías trasnacionales sin ningún respeto por sus habitantes ni por el medio ambiente. Es el caso de las hidroeléctricas que –según denuncia Lolita—“privatizan los ríos, como ACS, de Florentino Pérez, que de forma abusiva y violenta ha amenazado a las defensoras. Es un modelo depredador y de muerte”. 

    Lolita Chávez lucha a favor de los derechos de los pueblos indígenas y también del empoderamiento de la mujer. Una lucha que heredó de su madre y su abuela. Denuncia el Patriarcado social y lucha por la defensa territorial, del territorio “Tierra” y del territorio “Cuerpo”. Que los territorios y las mujeres sean libres de cualquier expresión de violencia. 

 

 

    Javier Martín Vide i l'inevitable canvi climàtic

     Quan vam analitzar els resultats de la Cimera del Clima de Bonn, el Josep Cabayol es va mostrar escèptic i pessimista. Ens dèia que segurament fem tard, que els danys al planeta són gairebé irreversibles, i que cal actuar amb diligència i sense portar-nos a engany. Perquè sembla que no som del tot conscients del que ens hi estem jugant.

    Ho corrobora el professor Javier Martín Vide, coordinador de l’Informe sobre Canvi Climàtic a Catalunya. Segons el catedràtic, el grau i mig d’augment de temperatura està ja superat i és complicat també no arribar als dos graus d’augment: “el sistema climàtic porta una inèrcia i fa que el que vam fer malament dècades enrera s’ha anat acumulant com a concentracions de gasos d’efecte hivernacle i continuaran escalfant el planeta. És inevitable”.

    Josep Cabayol insisteix que les dades confirmen que les mesures que s’estan prenent contra el Canvi Climàtic són insuficients. “Les dades són concloents –afirma Martín Vide-- continúa augmentant la concentració de gasos d’efecte hivernacle, i això ens garanteix que el planeta seguirà escalfant-se. A més, els últims anys s’han batut rècords. El 2015 va ser l’any més càl.lid, des que hi ha registres.  El 2016 va batre el rècord del 2015. Què passarà amb 2017?  Si no és el més càl.lid, estarà entre els primers”.

CABAYOL + MARTIN VIDE

    Cuando analizamos los resultados de la Cumbre del Clima de Bonn, Josep Cabayol  se mostró escéptico y pesimista. Nos decía que seguramente vamos tarde, que los daños en el planeta son casi irreversibles, y que hay que actuar con diligencia y sin llevarnos a engaño. Porque parece que no somos del todo conscientes de lo que nos estamos jugando. Lo corrobora el profesor Javier Martín Vide, coordinador del Informe sobre Cambio Climático en Cataluña.

    Según el catedrático, el grado y medio de aumento de temperatura está ya superado y es complicado también no llegar a los dos grados de aumento: “el sistema climático tiene una inercia y eso hace que lo que hicimos mal décadas atrás se ha ido acumulando como concentraciones de gases de efecto invernadero y continuarán calentando el planeta. Es inevitable”. 

    Josep Cabayol insiste en que los datos confirman que las medidas que se están tomando contra el Cambio Climático son insuficientes. “Los datos son concluyentes –afirma Martín Vide-- continúa aumentando la concentración de gases de efecto invernadero, y esto nos garantiza que el planeta seguirá calentándose. Además, los últimos años se han batido récords. 2015 fue el año más cálido desde que hay registros. 2016 batió el récord de 2015. ¿Qué pasará con 2017? Si no es el más cálido, estará entre los primeros”.

 

 http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-recolzament-ue-loposicio-venecolana/4372693/

 

Olga Rodríguez   18.dic.2017 13:19    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios