« La realitat de l'Ajuda a la Cooperació | Portada del Blog | Migrar és un dret »

Contra el treball infantil

    martes 12.jun.2018    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    Farras treballa amb els seus germans, de 2 i 3 anys, en una fàbrica de totxos de Peshawar, al Paquistan. Per menys d’1 Euro al dia, treballa 12 hores fabricant i traslladant sobre el seu cap els totxos. Els germans petits, que pesen menys, són els encarregats de girar els totxos perquè s’assequin. La família va venir de l’Afganistan, fugint de la pobresa.

    Carlos té 12 anys. Treballa amb la seva germana petita i el seu pare als voltants d’una mina de Bogotà, a Colòmbia, filtrant les sobres del material de la mina. No cobra res per la seva feina. Si té sort i troba un petit fragment o pols de maragda, es donarà per ben pagat.

    Hajira té 8 anys. Durant 14 hores al dia matxaca bateries per extreure’n el carboni, netejar-les i reciclar-les, en una fàbrica de Dacca, a Bangladesh. La pols negra del carboni ho envaeix tot, també els seus pulmons. Guanya 10 cèntims d’Euro per cada mil bateries que neteja, mentre cuida del seu germà petit. La seva mare recicla tres mil bateries. Amb això poden menjar cada dos dies.

    Són només alguns exemples de la vida que porten molts infants, fins a 168 milions a tot el món, segons l’OIT, condemnats a treballar, quan no explotats, per poder subsistir, ells i les seves famílies. Buscant en muntanyes de brossa, o en tallers insalubres, per salaris irrissoris, posant en perill la seva salut, i perdent-se el dret a l’educació i a tenir una infancia.

Nens Unicef

    «Una de las consecuencias directas del trabajo infantil —ens explica Blanca Carazo, d’UNICEF— es la falta de acceso a la educación. El niño tiene ya menos oportunidades en la vida y está condicionado a tener para siempre, también cuando crezca, trabajos muy poco cualificados y a perpetrar el círculo de la pobreza».

    Nenes obligades a fer treball domèstic, nens amb 10 o 12 hores diàries de feines al camp, matrimonis forçats de nenes, nens soldat… hi ha moltes formes d’esclavitut infantil, que posen en perill la seva salut i el seu desenvolupament personal.

    I nosaltres no som al.liens en aquestes situacions; en som còmplices quan comprem productes fets per nens. Segons Blanca Carazo, «podemos incidir con nuestras decisiones personales. Los niños donde tienen que estar es en la escuela».  Blanca CARAZOBlanca Carazo. Unicef

 

    Una de les formes més deleznables d’explotació infantil és la sexual. La tracta de nenes i nens és una de les vulneracions més greus dels drets humans. Ho sap molt be la nigeriana Helen Mukoro Idisi, presidenta d’ONU Dones a Espanya, que lidera un projecte contra la tracta de nenes i dones africanes. «En su camino hacia Europa —ens diu—, que dura varios años, las refugiadas sufren violaciones, o a veces se las vende por cien euros. Lo que me indigna es que los países africanos, la Unión Africana, conocen el problema, pero no mueven ni un dedo, no hacen nada. No les interesa porque los que huyen a Europa son la “mina de oro” de sus familias y de esos países».

  MukoroHelen Mukoro

 

    Alleugerir situacions de patiment, com la violència contra els nens, i defensar els drets humans a través de l’Art, de l’anomenat Teatre de l’Oprimit, és el que fa el Dimir Viana. Actor, director i autor teatral, músic, educador i activista al Brasil, a Belo Horizonte, la tercera ciutat més gran del país, assegura que l’art el va rescatar a ell i ara fa servir aquest poder emancipador amb els altres. «El Teatro del Oprimido —ens explica— trabaja con la intencionalidad de cambiar situaciones de opresión, de personas que vioven en situaciones de dificultad, a través del arte y la participación popular. Es una metodología abierta para todos los problemas sociales en general. También para la violencia contra los niños, especialmente violencia sexual, muy común en mi país. La idea es cambiar situaciones, buscar alternativas, la emancipación. Como artista y educador social, lo que me mueve es la esperanza y el optimismo; los niños y los jóvenes pueden construir un mundo nuevo».

Dimir (guitarra)Dimir Viana

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-contraeltreballinfantil/4628221/

 

 

 

 

Olga Rodríguez   12.jun.2018 13:27    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios