« Que la pau no costi la vida | Portada del Blog | Canvis en Immigració? »

Espanya, primer país condemnat per no acollir refugiats

    lunes 16.jul.2018    por Olga Rodríguez    1 Comentarios

Aconseguirà la Mediterrània deixar de ser una gran fossa comuna? Segurament que sentències com la que ha emès el Tribunal Suprem hi contribueixen. Per primer cop, un tribunal nacional condemna el seu Govern per incomplir l’acord de la UE de repartiment de refugiats procedents de Grècia i Itàlia entre tots els països membres. A Espanya li corresponia acollir-ne uns 19 mil 500. N'han arribat menys del 13%. Per això, el Suprem condemna l'Estat.

    Stop Mare Mortum, la plataforma que va denunciar l'Estat, qüalifica la sentència d'"històrica i sense precedents" i espera que suposi, a partir d'ara, un canvi en la política espanyola en matèria d'Immigració i Asil. Sònia Ros, portaveu de la plataforma, espera que s’acati la sentència i l’Estat espanyol compleixi les seves obligacions.

    Al nou Govern, Ros li demana que “més enllà de gestos puntuals, hi hagi la voluntat real de garantir el dret a l’asil d’aquestes persones. Una de les coses que ve a demostrar la sentència és que no es van complir els compromisos adquirits per una manca de voluntat política. No va ser un problema de mitjans, ni de coordinació. I queda molta gent a Grècia i Itàlia que podria ser traslladada i obtenir protecció”.

    L’incompliments dels compromisos acaba generant els discursos xenòfobs i racistes que es veuen en alguns Parlaments com el d’Itàlia, es lamenta la Sònia Ros. Preciament a Itàlia va enguany la Caravana Obrim Fronteres, per denunciar la política migratòria del nou Govern italià. “Voldríem que aquesta sentència —diu os— fós un impuls i una motivació perquè altres organitzacions i moviments socials d’arreu d’Europa iniciéssin accions legals similars als seus països”.

Refugiados

    El canvi climàtic i l’alimentació:

    Com afecta el canvi climàtic a l'alimentació de la Humanitat? En parlem amb la Marta Rivera, que forma part de l'equip que redacta l'Informe d'Impactes sobre el Canvi Climàtic de Nacions Unides i és directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic.

    “Este informe es bastante especial, porque lo que hacemos es trabajar el tema de la alimentación desde una perspectiva de sistema, es decir, no sólo la agricultura, sinó desde la producción y hasta el consumo. Lo que implica la transformación, la conservación y también el desperdicio alimentario, que tiene un importante impacto sobre el cambio climático”

    Es calcula que un 30% dels aliments es malbaraten, segons ens recorda el Josep Cabayol, que aporta una dada interesant: “en els països del sud, aquest malbaratament és abans d’arribar a taula, mentre que en els països del nord és després de la taula, és llançar-ho directament”.

    A l’informe s’analitza, entre altres qüestions, l’impacte en el canvi climàtic del transport dels aliments. Per això, imposa l’alimentació de “quilòmetre zero”, amb productes de proximitat i de temporada, molt més saludables. “La necesidad de reducir el consumo de carne (90 quilos por persona al año), con el efecto que tiene sobre nuestra salud. Hay que comer menos carne, por nuestra salud y por la del planeta. Y optar por una producción agraria mucho más sostenible y saludable”.

    La sobirania alimentària és possible a Catalunya? “Yo pienso que es posible —ens diu Marta Rivera— no lo veo para nada descabellado. En Catalunya, se ha incrementado de una forma brutal la superficie forestal, en detrimento de la superficie agraria, cultivable. Una superficie forestal que no está bien manejada y tiene más probabilidad de incendios. Sería posible que fuéramos autónomos a nivel alimentario”.

    “Hay varios elementos que hay que abordar —afegeix Rivera—: en Catalunya tenemos una población infantil obesa, que es un problema bastante grave, consecuencia de lo que a nivel global se llama la “transición nutricional”, en la que se ha adoptado una dieta fuera de la Dieta Mediterránea, con un alto consumo de proteina animal, de alimentos procesados y de alto contenido de azúcar. Por otro lado, tenemos bastantes personas que pasan hambre, que tienen que recurrir a Cáritas o a la Creu Roja o niños que necessiten beques-menjador”.

    Desigualtats socials, justícia ambiental… són qüestions que aborda l’Agroecologia, perquè l’alimentació ha passat de ser una necessitat bàsica a un agronegoci. Malgrat tot, la Marta Rivera és optimista: “yo creo que la gente empieza a darse cuenta de que el modelo basado en el crecimiento infinito es un modelo agotado y cabe ir hacia otro modelo, que –a ver si tenemos suerte—y también acaba el sistema capitalista”.

Marta Rivera

 

     El Síndic respon:

    Amb l'Adjunt General al Síndic de Greuges, Jaume Saura, fem balanç d'una temporada, molt marcada pel retrocés en matèria de drets a casa nostra, arran de l’1-O. Segons la Sindicatura, les manifestacions, les protestes, els actes de desobediència no poden ser catalogats de delictes de Rebel.lió ni sedició. I pel que fa als polítics presos, per als quals el jutge Llarena demana la suspensió de l‘acta de diputat, diu Saura: “entenem que no es dona el supòsit pel qual les persones que estan en presó preventiva pel delicte de rebel.lió hagin de quedar suspeses del seu càrrec públic de diputats”.

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-espanya-primer-pais-ue-condemnat-per-no-acollir-refugiats/4663145/

 

Olga Rodríguez   16.jul.2018 13:49    

1 Comentarios

Gobierno de GITANOS Y KINKIS

domingo 29 jul 2018, 09:20

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios