Balanç de l’any: regressió de drets
viernes 11.ene.2019 por Olga Rodríguez 0 Comentarios
Vivim temps d’incertesa, “temps líquid” que dèia Baumann, en què hem perdut els nostres referents i encara no n’hem sabut trobar de nous. En aquesta situació, la por pot guanyar la batalla a l’esperança, i la resignació col.lectiva instal.lar-se a la societat. Pot passar això o podem despertar, exigir que es respectin els nostres drets i, sobre tot, els dels més vulnerables i precaris, els exclosos. Reivindicar els Drets Humans i la Pau continúa sent l’objectiu, per molta “modernitat líquida” i “tòxica” –la paraula de l’any per al Diccionari Oxford—en què visquem.
En l’últim Món Possible de l’any, passem revista a la situació dels drets i llibertats a casa nostra, amb l’Adjunt al Síndic de Greuges, Jaume Saura. Els últims informes de la institució reflecteixen una regressió dels drets i llibertats ja assolits, a causa de la Llei Mordassa o els Fets de l’1 d’Octubre i el Procés.
Jaume Saura, Adjunt General al Síndic de Greuges
Podeu escoltar tota la conversa i també la secció “Amb ulls de dona”, de la Míriam Hatibi, que ens proposa abordar els abusos infantils amb Vicki Bernadet, directora de la Fundació que porta el seu nom i aten infants que han patit abusos. Molts ho callen; la gran majoria ho expliquen de grans. Això fa que els culpables no paguin els seus delictes i que les víctimes hagin de compartir casa o taula amb l’agressor.
Míriam Hatibi i Vicki Bernadet
I parlem de Pau amb la directora de la Càtedra Unesco “Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural” de la Universitat Abat Oliva, Carmen Parra, i amb David Fernàndez, delegat de la Universitat per a la Pau de Nacions Unides. La pau és un dret i un deure. “La pau és un camí llarg –ens diuen—som els ciutadans els que hem de construir un món més just, més digne amb les persones”.
David Fernández i Carmen Parra