Drets Humans
viernes 11.ene.2019 por Olga Rodríguez 0 Comentarios
“Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets”. Ho diu el primer article de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides fa 70 anys, el 10 de desembre del 1948. La Declaració Universal dels Drets Humans proclama els drets inalienables de totes les persones, sense importar la raça, el color, la religió, el sexe, l’origen, les opinions polítiques ni cap altra condició. 70 anys després, però, aquests principis no es compleixen per a tots i, fins i tot, drets que s’havien aconseguit, després de batallar molt, estan patint una regressió. Està clar que encara queda molt a fer en la lluita pels drets humans, per assolir el que falta i per mantenir el que tenim, si volem construir un món més just i més digne: un altre “món possible”.
I com cada any, tot coincidint amb el Dia Internacional dels drets Humans, el Parlament Europeu ha concedit el Premi Sàkharov a la Llibertat de Pensament, que enguany ha recaigut en el cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, empresonat a Rússia, acusat de terrorisme, per haver-se oposat a l’annexió russa de Crimea. L’activista marroquí Nasser Zefzafi, líder de les protestes al Rif contra l’abús de poder i la corrupció, i les ONG que han salvat migrants a la Mediterrània, com ara la catalana Proactiva Open Arms, n’han quedat finalistes.
Anabel Montes, cap de missió al vaixell Open Arms, acusada d’afavorir la immigració il.legal, s’enfronta a una nova acusació per part de la Justícia italiana. “El fiscal de Ragusa ha ratificat l’acusació d’afavoriment de la immigració clandestina contra mi i el capità del vaixell, Marc reig, i ha afegit l’acusació de violència”. Precisament, el Parlament d’Estrasburg ha aprovat instar la Comissió europea a establir visats humanitaris per tal d’evitar més morts al mar. El ponent de la proposta ha estat l’eurodiputat socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar. “Exigimos a la Comisión Europea –ens diu—poder solicitar la visa humanitària fuera de la UE, para no forzarles a la inmigración irregular, arriesgando la vida, y desactivar a las mafias que trafican con personas”.
Anabel Montes i Juan Fernando Lopez Aguilar
A Estrasburg, l’eurodiputat Josep Maria Terricabras, d’ERC, vice-president del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, ens ha explicat l’Informe sobre la situació dels drets fonamentals a la UE. Segons Terricabras, “És molt preocupant que hi hagi drets que están pitjor que fa 40 anys. És un combat constant”.
A l’informe es parla, entre altres coses, de l’ús excessiu de la força policial i de la influència de la política a la Justícia. També de la vulneració dels drets dels migrants i de l’ascens de l’extrema dreta, que fa augmentar el clima hostil a l’arribada d’immigrants, la xenofòbia, el racisme i el discurs de l’odi. Els drets de les dones, la corrupció política i el Brèxit apareixen també a l’informe, del que ha estat ponent l’eurodiputat català.
El Brèxit és la principal preocupació de la Unió. És una ferida oberta, que fa molt de mal. “Els europeus estem obligats a anar plegats. El Brèxit és dolent per a tots” –ens diu el portaveu del Parlament europeu, el català Jaume Duch.