Acte de contrició
jueves 21.feb.2019 por Olga Rodríguez 0 Comentarios
L’Esglèsia demana perdó pels casos d’abusos sexuals a menors i hi ha obert una investigació. El Papa Francesc ha convocat una cimera de Conferències Episcopals de tot el món a Roma, per abordar els escàndols de pederàstia. Un gest que no es creuen les víctimes. Segons Miguel Angel Hurtado, que ha denunciat abusos per part d’un monjo a l’Abadia de Montserrat quan tenia 16 anys, “en quatre dies tindran temps de fer-se la foto, màrqueting, campanya de relacions públiques i poc més. Com volen demanar perdó si no volen saber la magnitut de l’escàndol? A Espanya, ni l’Esglèsia ni l’Estat volen saber la veritat”.
Estem assistint, atònits, al descobriment de nous casos, noves denúncies, i a la sospita que això no deixa de ser la punta de l’iceberg. Les víctimes que s’han atrevit a denunciar reclamen justícia, retreuen el silenci de l’Esglèsia durant tots aquests anys i demanen que els delictes no prescriguin. Montserrat, Vilobí d’Onyar, Constantí, Arbeca, l’escola Claret de Barcelona…, la llista es va allargant.
Qui va destapar els presumptes abusos sexuals en escoles cristianes va ser Manuel Barbero, que va denunciar el cas del seu fill, i altres companys, a l’escola dels Maristes de Les Corts, a Barcelona. En aquell cas, l’abusador era el professor d’Educació Física, Joaquim Benítez, que ho ha confessat. El 25 de març començarà el judici a l’Audiència de Barcelona. Barbero espera justícia, però es queixa que no s’ha investigat a fons el cas i que no s’ha acompanyat les víctimes: “La Justicia sólo sirve para castigar al agresor, no para reparar a la víctima. Debería tener las dos vertientes: castigar y reparar. Y en este caso no se va a reparar. Por mucho dinero que se le pague a una víctima, nunca reparará el daño que se le ha hecho. Y eso no se tiene en cuenta”.
Amb Manuel Barbero, pare d'un alumne que va patir abusos a l'escola Maristes de Les Corts. Ell va denunciar els casos de pederastia.
Manuel Barbero va ser el valent que va trencar el silenci, “Un silenci a crits”, com diu el títol del llibre que ha escrit sobre el cas. “Era necesario denunciarlo -- diu-- porque uno de cada cinco menores ha sido abusado antes de cumplir los 18 años. Yo también, cuando tenía 11 años, por un desconocido”. Manuel ha fundat l’organització Mans Petites per acompanyar altres víctimes d’abusos sexuals.
Un cas semblant és el de Juan Cuatrecasas, fundador de l’associació Infancia Robada. Juan és pare d’un noi que va patir abusos en una escola de l’Opus Dei a Leioa (Biscaia), per part d’un professor, que va ser condemnat a 11 anys de presó. Arran d’aquells fets, la família va haver de canviar de residència i ara viuen a Haro (La Rioja). Cuatrecasas es queixa que no es té en compte les víctimes i que aquestes pateixen exclusió educativa. “Tienen una discapacidad, tienen picos en su estado emocional, y sufren un retraso educativo, que no se tiene en cuenta en la Selectividad”.
Infancia Robada ha lliurat cinc-centes mil signatures al Congrés dels Diputats reclamant la reforma del Codi Penal perquè aquests delictes no prescriguin i les víctimes puguin ser reparades.
Juan Cuatrecasas i Miguel Angel Hurtado, pare de víctima i víctima d'abusos. Han creat l'associació Infancia Robada.
“Amb ulls de dona”
Míriam Hatibi ens ha proposat veure punts de trobada entre el Cristianisme i l’Islam: com arriba una noia occidental, cristiana, al Sufisme, a través de Santa Teresa? Aquest és el camí que ha fet Mardía Herrero i que explica al seu llibre “Cómo Santa Teresa me acompañó al Sufismo”. Per a Mardía, “podríamos hablar del Sufismo como la vía para encontrarnos a nosotros mismos, para llegar a lo más profundo de nuestra naturaleza o lo que se suele denominar ‘el camino del corazón’, como morada de la divinidad o como morada de la unidad, como lugar en el que concretar la realidad”. Amb aquesta definició –apunta Míriam Hatibi—tant podríem parlar de l’Islam com de qualsevol altra religió. “Cualquier persona en compromiso profundo consigo mismo, con su sinceridad y con la realidad, se convertiría en un musulmán”, segons Mardía Herrero.
Amb Mardía Herrero i Míriam Hatibi
http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-abusos-lesglesia/4990200/