« Afrontant el judici | Portada del Blog | Veneçuela »

"Fake news"

    lunes 4.feb.2019    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    Vivim a l’era de la “Post-veritat”, estem envoltats de “fake news” com ara que "els immigrants ens prenen la feina i reben moltes ajudes públiques", "la violència contra les dones està sobredimensionada", "el canvi climàtic no existeix",  elucubracions tòxiques al voltant d'un succés, com la desaparició d'un menor, i campanyes de boicot a determinades marques i empreses. Notícies d'aquesta mena s'escampen cada dia per les xarxes socials i ens inunden el Facebook, Twitter i Whatsapp. Es donen com a veritats informacions que no ho són, notícies falses que a algú l’interessa que es difonguin, per benefici propi o per crear confusió.  De vegades, a nivell d’un país, d’altres, a nivell planetari. Gràcies a notícies falses, o a mitges veritats, es guanyen eleccions i es fan negocis. Es calcula que l’any 2022, la meitat de les notícies seràn falses. A “Món Possible”, hem volgut saber què hi ha al darrera d'aquestes mentides, per què es produeixen i per què s’escampen tan ràpidament. Quan se suposa que més informació tenim, sobreinformació, ens ha sorgit un problema: com discernim el que és veritat del que no ho és?

    Segons Marc Amoròs, autor de Fake news. La verdad de las noticias falsas, aquestes notícies falses proliferen “perquè hi ha unes plataformes tecnològiques, unes xarxes socials que faciliten la fabricació, difusió i viralització d’aquesta informació falsa, i després perquè hi ha interessos econòmics o ideològics, polítics. Com diferenciar les notícies falses de les reals? Cada cop és més complicat, perquè cada vegada es perfecciona més la confecció de la notícia falsa. Cada cop s’adapten més a les xarxes socials, prenen forma de mem, o es fan vídeos absolutament falsos”. Tot plegat per construir “un relat interessat i falsejat”, que comprem fàcilment. Per què? “Perquè qualsevol informació que acabi donant-nos la raó –assenyala Marc Amorós—inconscientment escollim donar-li veracitat i la compartim en la nostra bombolla d’opinió, construim un relat comú, que ens dona la raó”. I es pot regular? Segons Amorós, “fa de mal regular, sense caure en la censura i en atemptar contra el dret a la informació i la llibertat d’expressió. L’aposta ha de passar per educar la societat”.

Marc Amorós      Marc Amorós, autor de "Fake news. La verdad de las noticias falsas".

 

    “Si volem lluitar contra tot això, --afegeix Roger Francocal que dediquem un doble esforç: esforç de temps (per llegir be i contrastar les notícies abans de compartir-les) i esforç de diners (ens hem acostumat a la informació gratuïta i hem de tenir en compte que la informació de qüalitat s’ha de pagar). El futur és complicat, però hi ha iniciatives en marxa”. A Espanya, Maldita.es, que inclou Maldito bulo, Maldita Ciencia, Maldito Dato, Maldita Hemeroteca i Maldita Inmigración, la més nova, en col.laboració amb Oxfam Intermón. Es tracta d’una eina periodística per comprovar la veracitat de le sinformacions i desmentir rumors, amb l’objectiu que “no ens la colin”.  Segons Clara Jiménez, cofundadora de Maldita.es, membre de la Internacional Fact-checking Network i única representant espanyola al Grup d’experts de la Comissió Europea sobre “fake news” i desinformació, “lo que hacemos es contestar las preguntas que nos hacen los ciudadanos, desmentimos información que está circulando y verificamos el discurso de los políticos cuando nos la intentan colar con una estadística retorcida o cosas parecidas. Básicamente, somos  una herramienta para que los ciudadanos se puedan defender de la mentira. Una de cada tres consultas que nos llegan tienen que ver con la Inmigración”. 

Míriam      Míriam Hatibi

 

         Ho sap bé la Míriam Hatibi, per la seva feina, consultora de Comunicació, i perquè ho ha viscut ella mateixa a les xarxes: molt discurs d’odi, racisme, masclisme, extremisme... “El que veiem –ens diu la Míriam—és que la gent parla però està com aïllada, no ens sentim els uns als altres, la mentida va per una banda i la veritat per una altra. Hi ha un consum ràpid d’informació, mogut per l’emoció, sense reflexió, però oblidem també ràpid”. I no som conscients del mal que fem difonent aquesta mena de notícies, sense comprovació“Els consumidors hem d’anar amb compte amb això –ens diu Hatibi--. I quan una notícia ens indigna, no hem de cometre l’error de compartir-la”, encara que sigui per denunciar-la: “l’estàs fent crèixer, al final”.

    El Roger Franco ens recorda que, a més de suposar un atemptat a la veritat, “les notícies falses són també una amenaça a la democràcia i els drets humans. Cada cop ens afecta més a tots com a societat, no només als mitjans de comunicació. Som en guerra, una guerra propagandística”.

 

    http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-fake-news/4951915/

 

 

 

Olga Rodríguez    4.feb.2019 13:13    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios