« Acte de contrició | Portada del Blog | Mobile Social Congress i prevenció de la radicalització »

Alerta climàtica

    martes 5.mar.2019    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    L'agenda mediàtica, tan atapeïda, no acostuma a tenir gaire temps per a qüestions que, sent molt importants, poques vegades ocupen les portades informatives. L'escalfament del planeta, el canvi climàtic i les seves conseqüències sobre la salut i l'economia, sobre la vida en definitiva, acostumen a ser "flor d'un dia": notícies que apareixen quan hi ha una cimera important o si es publica un informe. Després, res. Oblidem que estem davant la major emergència mundial.

    Afortunadament, no tots. Una revolució de ciutadans activistes climàtics és en marxa. Com el moviment XR, Rebel.lió o Extinció. Un moviment ciutadà internacional, que alerta de l’emergència que viu el planeta, davant l’escalfament global. Per això, reclama als Governs que prenguin les mesures urgents necessàries per frenar les emissions de carboni.

    N’hem parlat amb Josep Cabayol, Jaume Osete i Llorenç Witty. Ens recorden que l’amenaça és molt gran: som en una situació sense precedents, som en alerta, ens enfrontem al “sisè esdeveniment d’extinció massiva” de la humanitat. L’IPCC (els experts en canvi climàtic) parlen de l’any 2030; això és demà-passat…

Col.lapse      Josep Cabayol, Jaume Osete i Llorenç Witty, del moviment Rebel·lió o Extinció.

 

    Tot està en risc: el nostre ecosistema, els paisatges que estem acostumats a veure, les platges, els rius, les muntanyes… tota la flora i la fauna… i tot això afecta la nostra salut… Si no actuem ja –adverteixen— Catalunya serà com Àfrica… Per tot això, es declaren en rebel.lió, una rebel.lió no violenta.

    Mesures d’emergència per a una situació d’emergència. Precisament, una de les queixes del moviment és el Negacionisme, que no es diguin les coses pel seu nom, que es tregui ferro a la situació del planeta. “El sistema ha declarat la guerra a la vida” –ens diuen. En les nostres mans hi és la possibilitat de, com a mínim, intentar frenar-ho.

 

    L'aparença no és motiu, identificacions policials per perfil ètnic:

    Segons SOS-Racisme, per cada persona espanyola que identifica la Policia, n’hi ha més de set d’estrangeres. Amb Kaire Ba Dejuan, d’aquesta ong, hem analitzat l’informe que posa de manifest que la perfilació étnica és una pràctica habitual a tots els cossos policials. Per això, SOS té en marxa la campanya #pareudepararme.

    La majoria de les identificacions per perfil ètnic corresponen a persones de fenotip àrab, sobre tot magribí. Per nacionalitats, són equatorians, dominicans, colombians, romanesos i marroquins. Però també ciutadans espanyols, no blancs.

    Un 70% dels identificats diuen que mai no se’ls informa del motiu. Per això, SOS-Racisme vol que els agents hagin d’emplenar un formulari d’identificació, on s’especifiqui la causa de la identificació.

Kaire Ba                                           Kaire Ba, coordinadora de la campanya #pareudepararme de SOS-Racisme

 

    L'Informe del Síndic:

    A l’últim Informe del Síndic de Greuges al Parlament, s’aprecia un augment de les queixes dels ciutadans, amb dues preocupacions bàsiques: els problemes derivats de la crisi i la regressió dels drets civils.  Pel que fa a la primera, l’Adjunt General al Síndic, Jaume Saura, ens explica que es disparen les desigualtats socials i la vulnerabilitat de determinats col.lectius. Es queixen de les moltíssimes denegacions de la Renda Bàsica d’Inserció. I pel que fa als drets polítics, la regressió es va viure sobre tot durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. També augmenten les queixes per agressions al territori.

Jaume Saura    Jaume Saura, Adjunt General al Síndic de Greuges

 

    http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-alerta-climatica-rebellio-extincio/5005266/

Olga Rodríguez    5.mar.2019 14:02    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios