« Mobile Social Congress i prevenció de la radicalització | Portada del Blog | Joventut pel clima »

Desaparegudes

    jueves 14.mar.2019    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    Una mitjana de 38 persones desapareixen cada dia a l’Estat espanyol, segons dades del Centre Nacional de Desapareguts. Algunes tornen de forma voluntària, d’altres són trobades per la Policia, però n’hi ha que no s’en torna a saber mai més. Ens hem acostat en aquesta realitat tot coincidint amb el Dia de les Persones Desaparegudes sense causa aparent. La data, el 9 de març, va ser triada per correspondre amb el dia que va desaparèixer Cristina Bergua, a Cornellà l’any 1997, quan tenia 16 anys.

    A la base de dades de persones desaparegudes dels Mossos d’esquadra, des del 2010 hi ha 163 casos sense resoldre, segons ens explica l’inspector dels Mossos Albert Oliva. Quan algú desapareix, s'ha de comunicar de manera immediata, perquè les primeres hores són claus per a la seva localització.

    La jutgessa i escriptora Graziella Moreno aborda el tema de les desaparicions sense deixar rastre a la seva última novel·la, “Invisibles”. Narra la desaparició de diverses dones en el passat, arran d'una altra desaparició recent. Tot i que a la seva novel.la les desaparegudes són dones, la jutgessa ens explica que no hi ha més víctimes femenines que masculines.

    La desaparició d'un familiar, com el cas de Cristina Bergua, és molt angoixant, perquè encara que els indicis apuntin a un crim, no tenir-ne la confirmació és una incertesa insofrible.

Graziella Moreno        Graziella Moreno, jutgessa i escriptora de novel·la negra.

 

    També ens hem acostat al drama de les desaparicions forçades, sobre tot de dones, per sotmetre-les a la prostitució, amb l’escriptora Maribel Medina, que s’ha endinsat en el món fosc del tràfic de dones a la seva novel.la, “Sangre entre la hierba”, basada en un fet real que va succeïr a l’Argentina, el de Marita Verón. Va desaparèixer l'any 2002, quan en tenia 23. La seva mare, Susana Trimarco, l'ha buscat tot aqust temps, sense èxit. Ha creat una fundació per a les víctimes de tràfic de persones i ha aconseguit alliberar moltes noies explotades a la prostitució.

    En aquesta història real, s'ha inspirat Maribel Medina per escriure la tercera novel·la d'una trilogia, "Sangre de barro", "Sangre intocable" i "Sangre entre la hierba", on aborda el dopatge al món de l'esport d'alta competició, els negocis de la industria farmacéutica i, ara, el tràfic de dones. Tres negocis que mouen molts diners.

    Segons Nacions Unides, prop de 21 milions de persones són víctimes de tràfic. Aquesta és l'empresa criminal que més creix al món. "Intolerable", segons l'escriptora, que és també la fundadora d'una ong, Women's Time, que té com a lema "Dona + Educació= Desenvolupament".

Maribel Medina (trata personas)    Maribel Medina, autora de "Sangre entre la hierba"

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-dia-persones-desaparegudes/5037458/

Olga Rodríguez   14.mar.2019 15:48    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios