« Alerta climàtica | Portada del Blog | Desaparegudes »

Mobile Social Congress i prevenció de la radicalització

    martes 5.mar.2019    por Olga Rodríguez    2 Comentarios

    Barcelona ha tornat a ser la capital mundial de la telefonia mòbil. Una tecnologia que ha revolucionat les nostres vides per be i per mal. Perquè si be ens proporciona eines molt útils i aplicacions en Medicina, per exemple, la telefonia mòbil presenta també una cara obscura, com s'ha encarregat de destacar i denunciar el Mobile Social Congress, que s'ha celebrat tot coincidint amb el Mobile World Congress.  Una cara obscura que inclou condicions laborals d'esclavatge 2.0, fins i tot de suicidis a la indústria electrònica, a més de l'impacte sobre el medi, per l'activitat extractiva a les mines per aconseguir els minerals necessaris per fabricar el nostre mòbil, un aparell gens innocent.

Acció MSC      Acció contra el Mobile World Congress

    La coordinadora del Mobile Social Congress, Laia Fargas, de Setem Catalunya, ens destaca que les condicions d’explotació laboral es donen a tota la cadena de producció, “des de la mina a l’abocador”. Un informe presentat al MSC “analitza com aquestes condicions de treball estan vinculades amb l’augment del risc de suicidis a la Xina.” Però l’esclavatge es dona també a països de la Unió Europea, com ara Hongria i la República Txeca: “en ser una indústria globalitzada, hi ha un patró pel que fa a la vulneració dels drets laborals, que es pot veure a països de l’Est d’Europa: regressió dels drets laborals, esclavatge, obligació a realizar hores extraordinàries, 400 en 3 anys. Això mina el dret a l’associació col·lectiva”.  

 

 

    Prevenció de la radicalització gihadista

    D’aquí uns dies, es compliran 15 anys de l’11-M, l’atemptat terrorista de signe gihadista més greu, per nombre de morts, perpetrat a Europa. Prop de dues-centes víctimes mortals i unes dues mil de ferides, a quatre atemptats contra trens de Madrid. El terrorismo tornava a deixar la seva emprempta a casa nostra el 17 d’agost del 2017,  amb atacs a Barcelona i Cambrils que provocaven 16 morts, a banda dels terroristes. Sobtava que es tractava de joves educats a Catalunya, a Ripoll, i ningú no s’havia adonat de la seva radicalització.

    La lluita contra el terrorisme s’ha basat principalment en l’accio policial, mesures antiterroristes basades a la seguretat, a partir dels atemptats de l’11 de setembre del 2201 als estats Units. En els últims temps, s’han imposat –però- les tesis que apunten que cal comprendre les causes d’aquest extremisme violent, per tal de combatre’l.

    I en la prevenció dels extremismes gihadistes juga un paper molt important la dona i la família. Aquest és el tema d’unes jornades que se celebren aquesta setmana a Barcelona, dimarts i dimecres al Casal Folch i Torres, del barri del Raval de Barcelona, organitzades per l’Associació Darna, que promou la convivència intercultural. El seu president i organitzador de les jornades, Rachid El Younoussi, un periodista marroquí resident a Catalunya, ens explica que han volgut destacar el paper de les dones, tot coincidint amb el 8 de Març. “En Europa –ens diu—hay más de tres mil familias con hijos alistados en Estado Islámico o Al Qaeda, y nadie se pregunta cómo están estas madres. La madre es la primera que puede detectar los signos de la radicalización. Es una herramienta de prevención. ¿Y qué hacen los Estados para que no se repita? Los niños que atentaron en La Rambla son nuestros niños, son de aquí. ¿Alguien se pregunta por qué hicieron daño a su propio pueblo?”

    Segons Francisco Martín, de l’Associació Darna, “hi ha un trencament emocional, provocat per la desubicació, pel rebuig. Aquest trencament emocional és probablement l’origen de poder fer mal. No fas mal a algú que estimes. Quin grau de responsabilitat tenim nosaltres com a societat d’acollida, per evitar el trencament?”.

    “L’Educacio és la base per poder evitar aquests actes –ens diu Jamila El Hassani, escriptora nascuda al Marroc però afincada a Barcelona des dels 10 anys--. Un nen o una nena amb educació, amb formació, amb seguretat en sí mateix, té molt difícil poder caure en aquestes xarxes de terrorisme, d’extremisme. La solució és evitar que hi hagi actes terroristes, no castigar-los”.

Darna

 

    Càtedres Unesco:

    Les Càtedres Unesco han celebrat recentment la seva trobada anual a L’Havana. Hi ha assistit la nostra col.laboradora Carmen Parra, directora de la Càtedra per la “Pau, Solidaritat i Diàleg intercultural” de la Universitat Abat Oliba: “hem fet una aliança amb les cátedres José Martí, que és el defensor de la idea del diàleg intercultural, coicidint amb el 500 aniversari de la ciutat de L’Havana, i la idea era un punt de trobada amb els intel·lectuals, científics, pensadors, per treballar per l’equilibri del món, que era el títol de l’encontre.  El que volem és treballar tots en la mateixa direcció pel diàleg intercultural, la sostenibilitat, l’equilibri, la justícia, la cultura, la pau. Ha estat molt positiu”.

    I com has vist Cuba? “No estan en el millor moment. El nou Govern dels EUA l’està fent molt de mal. La gent jove vol un canvi i és difícil en aquests moments. Però sempre amb l’esperança d’un canvi basat en la cultura, en la igualtat… Amb aquests ulls és com hem de veure Cuba en aquests moments”.

CARMEN PARRA

      http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-msc-prevencio-radicalitzacio/5024449/

 

Olga Rodríguez    5.mar.2019 17:06    

2 Comentarios

La república BANANERA de Instagram te necesita, !NO LO OLVIDES!

martes 5 mar 2019, 17:45

Nada es una fiesta , cerdos del PP de Ciudadanos ni de Vox.
La realidad SOCIAL es bien distinta a todas vuestras lecturas, y cómo siempre, vuestro único objetivo es la DESIGUALDAD SOCIAL ENTRE CLASES, y la pérdida de los derechos conquistados a BASE DE LOS AÑOS.Miraos bien en el espejo, quizá vuestro reflejo os produzca repugnancia.

miércoles 6 mar 2019, 22:08

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...