« Defensors indefensos | Portada del Blog | Caravana migrant »

Àfrica, indestructible però silenciada

    lunes 8.abr.2019    por Olga Rodríguez    13 Comentarios

    D’Àfrica, diuen que és “el continent oblidat”. Per al periodista Xavier Aldekoa, gran coneixedor i amant d’aquest territori, no és ben be així, més aviat –diu— és “el continent silenciat, perquè oblidar no té cap component de culpa. I l’escassetat de la informació africana no és perquè ens oblidem sinó perquè decidim optar per altres informacions d’altres llocs del món. Per tant, per tal de no deslliurar-nos de les culpes, m’agrada més parlar d’un continent silenciat que oblidat”.

    Donem veu, doncs, a Àfrica amb Xavier Aldekoa, que acaba de dedicar en aquest continent el seu tercer llibre, “Indestructibles”. Així són els africans, gent hospitalària i oberta, que no es rendeix, malgrat les adversitats. A Aldekoa l’agrada parlar d’Àfrica en positiu, tot i que també hi veu les cicatrius. I sobre el fet de donar veu, a Aldekoa no l’agrada dir que es dona veu als que no en tenen, perquè els africans és clar que tenen veu, el problema és que nosaltres no els escoltem: “És injust, és posar el protagonisme en el periodista, i donar per fet que aquesta gent no té capacitat de reivindicar, de protestar o d’expressar la seva ràbia. Jo crec que si que la té. El que nosaltres hem de fer és intentar portar aquesta veu a la gent, perquè els escolti. La responsabilitat és nostra; nosaltres som els que no els fem cas, els que no escoltem aquesta veu”.

         Xavier Aldekoa ens convida a mirar cap a Àfrica, a “crear ponts i atrevir-se a creuar-los”. I ens recorda que “no hi ha una Àfrica, hi ha moltes Àfriques. I el que segur que existeixen són africans”.

Xavier Aldekoa    Xavier Aldekoa, corresponsal a Àfrica i autor d'"Indestructibles"

 

    Àfrica, un continent “silenciat”, que paga les conseqüències de les accions de l’anomenat “Primer Món”. També el Canvi Climàtic. Tot just aquest dissabte s’ha fet a Barcelona una trobada d’investigadors i científics experts en l’escalfament global del planeta i les seves conseqüències, sota el títol "Realitat climàtica = Emergència social".  Amb aquest motiu, ens han acompanyat al programa els seus organitzadors, Gabriel Borràs, Robert Savé i Josep Cabayol.

    “El canvi climàtic ens afecta directament el nostre nucli de societat –afirma Robert Savé, biòleg de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). Si no tenim una sostenibilitat alimentària ni tenim una sostenibilitat de salut, difícilment podrem seguir mantenint el mateix model de societat que tenim ara. De fet, és un model que ja no s’hauria de mantenir, perquè ho diu el propi IPCC. No estem parlant de política, estem parlant d’informes tècnics. La incertesa sobre el clima que tindrem l’any que ve o aquest any dificulta qualsevol tipus de plantejament social que es vulgui fer. Quin tipus de societat plantegem quan tant ens poden venir tres anys de sequera, en què les al·lèrgies serán més altes, o tres anys de grans pluges, en què no hi haurà al·lèrgia? I així un llarg etc.”.

    Per això, els científics intenten convèncer els polítics, per tal que prenguin les mesures pertinents. “Tant de bo fos així –diu Gabriel Borràs, director de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya--. Però encara recordo la sequera molt bèstia que vam patir al 2007-2008, la pitjor sequera des que es tenen registres, i sortien hidròlegs de sota les pedres, tothom en sabia molt perquè se li veia el cul als embassaments. I quan es van tornar a emplenar els embassaments, ja va deixar de ser una preocupació a l’agenda polític. Tant de bo entri a l’agenda política, però el que està clar és que les emissions de gasos d’efecte hivernacle s’han incrementat. I quan parlem de Canvi Climàtic, parlem de salut humana, parlem de morts per onades de calor, parlem de grips, parlem d’al·lèrgies, parlem de la robusteza del sistema de salut. I parlem de la gent que es mor a l’hivern perquè no té accés a un mínim vital d’energia. La gent mor pèrquè no té accés a uns recursos bàsics en un context de canvi climàtic”.

Col.lapse abril    Gabriel Borràs, Josep Cabayol i Robert Savé, organitzadors de la jornada científica "Realitat climática = Emergencia social"

 

 http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-xavier-aldekoa-periodista-africa-trobada-cientifica-sobre-canvi-climatic/5120745/

Olga Rodríguez    8.abr.2019 14:25    

13 Comentarios

A Teudis Carmona: Teudis, por favor, hemos perdido el post sobre ABENGOA, te pido por favor si eres tan amable de volverlo a postear akí mismo, pues ademas seria dentro del tópico del tema, muchas gracias.

Disturbed - Indestructible
https://www.youtube.com/watch?v=aWxBrI0g1kE
https://www.youtube.com/watch?v=hEL4IjQpre0

martes 9 abr 2019, 16:43

Abengoa y ete Elon Musk, bien podríais,rapidíto)psi?)por cierto), ir a hacer un ITER en y para África. Te/os late,...cocholate?)...

jueves 18 abr 2019, 13:22

Y, Xie Xie, facer ya manzanas y calabazas y alimentos de condensado de bosón y fogón solar,please. Merci. Eso ya que salga del horno,por favor.

Dok.Otin y la inmortalidad del cangrejo robotico. Prefiero la primera opción de Dok María Blanco y Dok.a minúscula, más telomerasa y más investigación en epigenetica genomica y molecular,gracias infinitas.

Propulsión si, pero teletransportacion mejor. Más naves. Agricultura en escuelas,por favor,Reforestar.

Fitoplakton gracias,te amo reino fungi.

Calma.

jueves 18 abr 2019, 13:34

Blasco, y fotón solar.

La Broma Infinita. Descomunal.
;)...pitüfas eternas, pitüfos mortales.
Servir.

jueves 18 abr 2019, 13:38

Más agricultura, y menos "religión".
La agricultura sí es verdadera cultura, menos adoctrinamento religioso. Menos fútbol,menos massmedia soez,menos manipulación, es mejor.
Menos espectáculo y más ciencia al servicio.

Ley Universal de Acción Reacción.

Tecnosfera al servicio de la Biosfera. No atrevéis, ni de otro modo.

Hechos son amores.
Conciencia.
Contemplación activa. El Tao no hace nada y nada deja sin hacer.
ZenTao)...Tranquilino Paz. Bajo se cae con Televisa y La Familia Peluche.

Anahuak, El Popo Despierta.
Yelowstone tela, Maestro Alaniso gracias.
Lindas navecitas... Divulgación ya.
Agroglifos. Dibujos hiperinteligentes,graffittis en reales jardines británicos. Es un hecho.

...interesante y muy interesante,psi)...

jueves 18 abr 2019, 13:59

Pi,fi,psi,ya,chi...
Chii... Chiii... Chiii)...

Chi che puede)...

jueves 18 abr 2019, 14:01

Yi...Chi

Xie Xie)...

jueves 18 abr 2019, 14:03

Tecnosfera al servicio de la biosfera. No al revés.
Ahjáxd, separado. Sin llorar,eh?)...

jueves 18 abr 2019, 14:13

Me han regalado un y nuevito, libro mágico, de Pablo Neruda, título: Confieso que he vivido.

Seguro ya lo habéis leído,...rapidíto)...
Como ese de Las Venas Abiertas De América Latina.

Y tantos más,,, imagino.

jueves 18 abr 2019, 14:17

Porque sois muy viejos. Longevos)...

jueves 18 abr 2019, 14:19

Xd jj jojojo xDjj
XD

jueves 18 abr 2019, 14:22

Soy Rosendo Mercado, cómo la ves desde ahí,Rosendo tio...?
https://youtu.be/npw6kC-2ugM

;)...

jueves 18 abr 2019, 14:31

Ésta: www.uncoa.mx

jueves 18 abr 2019, 14:33

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios