« Migracions climàtiques | Portada del Blog | En perill d'extinció »

Comerç just i feminista

    lunes 6.may.2019    por Olga Rodríguez    30 Comentarios

    La pobresa té rostre de dona. 330 milions de dones i nenes a tot el món viuen en condicions de pobresa extrema. És la conseqüència d'un sistema econòmic capitalista i patriarcal, que fa recaure en la població femenina la responsabilitat de les Cures, una tasca no remunerada i no prou reconeguda. I que condemna les dones a les feines més precaritzades i pitjor pagades.

    Com a mostra, algunes dades: la bretxa salarial entre dones i homes és del 23% a tot el món; les dones produeixen entre el 60 i el 80% dels aliments, però menys del 20% són propietàries de les terres; només el 37% de les dones del Sud tenen un compte corrent formal per percebre salaris, i tenen un 20% menys de probabilitats d’obtenir un crèdit. Són dades de LaCoordi, la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques a Catalunya, que propugna una altra economia més justa, equitativa, igualitària i sostenible, tant socialment com mediambiental. Es diu Economia Social i Solidària i Comerç Just. I permet, sí, lluitar també contra la desigualtat de gènere. Que les dones tinguin les mateixes oportunitats laborals i condicions salarials que els homes.

    L’acte central de la campanya s’ha fet aquest dissabte al Mercat de Sant Antoni de Barcelona, sota el lema “Posa el filtre lila. Per la igualtat, tria Comerç Just”, per tal de conscienciar els consumidors que hi ha alternativa a l’economia capitalista i patriarcal i que tenim el poder de canviar les coses.

Posa el filtre lila

    Maria Fernàndez, presidenta de LaCoordi i de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo, ens ha recordat que a la cadena de producció dels diferents sectors “es vulneren els drets humans de manera sistemàtica i es posa en perill la sostenibilitat del planeta, especialment en el cas de les dones, que pateixen també abusos i violència sexual, a més de salaris indignes, jornades laborals excessives i entorns de treball perillosos amb exposició a productes tòxics. El Comerç Just ofereix una alternativa real que fomenta la igualtat de gènere”.

Comerç just    Maria Fernàndez, presidenta de LaCoordi i de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo

 

    La cooperativa rural COMULACS, dedicada al cultiu i venda de cafè a Nicaràgua, és un exemple de comerç just amb perspectiva de gènere. És una de les poques cooperatives rurals que tenen com a presidenta una dona, Exolina Aldana, que ha augmentat la participació femenina a la cooperativa. La seva germana, Margini del Carmen García Aldana, és la promotora de l’àrea de Gènere de COMULACS. Ella personalitza els dos col.lectius prioritaris de la cooperativa: les dones i els joves. “La cooperativa está muy enfocada al empoderamiento de jóvenes, es decir, al relevo generacional, y a la participación de las mujeres, la equidad de género. Al desarrollo social de los pequeños productores, a la defensa del Medio ambiente y al consumo responsable, que estamos promoviendo desde las escuelas”.

Margini

    Margini Garcia Aldana, de la cooperativa COMULACS de Comerç Just a Nicaragua

 

    I hem continuat mirant el món "amb ulls de la dona", els de la Míriam Hatibi i l'Anna Pacheco, que ha publicat "Tío, cállate", una mena de manual de supervivència per a noies davant situacions masclistes, que ofereix diferents tipus de resposta davant d’aquestes agressions verbals.

Hatibi-Pacheco        Míriam Hatibi i Anna Pacheco, autora de "Tío, cállate"

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-comerc-just-feminista/5178967/

 

 

 

Olga Rodríguez    6.may.2019 14:48    

30 Comentarios

Todo tiene una Solución 💖💖💖escuchar)
Ahondar profundizar en la Gratitud ,Bien É Conciencia.

lunes 17 jun 2019, 01:18

Muchísimas gracias oh.

lunes 17 jun 2019, 01:19

www.uncoa.mx
Üniversidad del Conocimento y El Amor.
:)

lunes 17 jun 2019, 01:31
lunes 17 jun 2019, 01:39

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios