En pau
lunes 27.may.2019 por Olga Rodríguez 7 Comentarios
El Sàhara Occidental va ser espanyol durant més d'un segle i va arribar a ser una província espanyola més. Al 1975, el Marroc envaïa aquest territori i obligava la meitat de la població sahrauí a fugir. L'altra meitat ha continuat als territoris ocupats, patint la repressió marroquina. Els que van poder marxar malviuen en camps de refugiats, al desert, en territori algerià. Porten, així, enguany farà 44 anys. Esperant que es compleixin les resolucions de Nacions Unides i es pugui celebrar un referèndum d'autodeterminació.
El poble sahrauí està separat per un mur de 2.700 quilòmetres, “el mayor del mundo, después de la Muralla china, y el menos conocido, plagado de minas antipersona; el muro de la vergüenza”—ens recorda Mah Iahdih, de la Delegació del Front Polisario a Catalunya.
Hassanna Aalia, activista sahrauí refugiat a Euskadi
“El pueblo saharaui puede vivir con lo mínimo, en el desierto —ens diu Hassanna Aalia, activista perseguit i empresonat pel Marroc, que viu refugiat a Euskadi— pero lo que queremos es la libertad, la paz. El papel de España es vergonzoso, porque fuimos una colonia española más de un siglo, miles de saharauis tienen la nacionalidad española, pero nos han vendido al torturador, a Marruecos. Hay más de 60 presos políticos, que sufren malostratos, torturas, violaciones… Lo único que puede frenarlo es la presión internacional, que obligue a Marruecos a celebrar el referéndum y que los saharauis puedan volver a sus casas”. Hassanna es lamenta, però, del silenci informatiu: “la verdad no está en los medios de comunicación ni en los libros de Historia”.
Del poble sahrauí ens separen molt quilòmetres, però ens uneixen llaços i, sobre tot, un deute històric, que es tradueix en la campanya “Vacances en pau”, que compleix 25 anys. Consisteix a l’acollida de nens i nenes dels campaments de refugiats durant dos mesos a l’estiu, per tal de rescatar-los de temperatures que superen els 50 graus, segons ens explica la responsable del programa a Catalunya, Susanna Sanahujes, de Catalunya amb el Sahara.Mah Iahdih, del Front Polisario a Catalunya, i Susana Sanahujes, coordinadora del programa "Vacances en pau"
Colòmbia:
L’activista colombiana pels Drets Humans Mayerlis Angarita ens visitava fa unes setmanes a “Món Possible” i ens explicava com es viu sota l’amenaça de mort, dos anys i mig després dels Acords de Pau al seu país. Les xifres parlen de 155 defensors dels drets humans assassinats l'any passat, el més negre per als activistes. I en aquest 2019 les agressions a defensors s'han incrementat d'un 60%.
Mayerlis ha escapat a diversos intents d’atemptar contra la seva vida, l’últim ara fa una setmana. Malgrat tot, “la pequeña gigante”, com se la coneix, assegura que no hi ha cap altra opció que continuar treballant per la pau i la reconciliació: “porque es la única manera, no podemos seguir calladas. Podrán callar el cuerpo, pero no la voz. Cada vez que nos dan un golpe, nos hacen más fuertes. Pero es muy duro no saber si voy a poder seguir o mi voz va a ser silenciada”.
Està clar que queda molta feina a fer abans de passar pàgina. La pau no era només la desmobilització de la guerrilla de les FARC. Cal l'esclariment de la veritat, la reparació de les víctimes i fer justícia, per tal d'aconseguir una pau estable i duradora i la garantia de no repetició de la violència.
Reivindicar la memòria dels desapareguts és el que fa Luz Marina Monzón, advocada especialitzada en drets humans i desaparicions, que dirigeix la Unidad de Búsqueda de Personas dadas por Desaparecidas en Colombia. Hi ha més de cent mil desapareguts. “La construcción de paz —es fa, ens diu— encontrando a los desaparecidos y sabiendo qué pasó con ellos”.
Però és possible parlar de pau quan encara hi ha morts? “Estamos tratando de conseguir construir paz —afirma Luz Marina Monzón— pero el acuerdo en sí mismo no es paz. Lo que va construyendo paz es lo que vas implementando y vas transformando. Creo que nos hace mucha falta poder ver que tenemos la obligación de hacer todo lo que está en nuestras manos. Si hay una política integral de cumplimiento será más difícil que los grupos paramilitares puedan acabar con la decisión de cumplir la paz”.
Luz Marina Monzón, directora de la Unidad de Búsqueda de Personas dadas por Desaparecidas en Colombia
http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-pau-colombia-deute-amb-sahara/5234924/
(8) AUM 💖 💘 💖 dijo
Se juntan las hermosuras, gracias Bosque Habitado. Y RNE al completo... 😎
www.uncoa.mx
(8) AUM,Sáhara dijo
Vamos a reforestar el Sáhara... 😎
Piénsalo 😎
(8) AUM 💖 💘 💖 dijo
Bonitas...si, genial escuchar al gran Doktor Felix Rodríguez De La Fuente citando a Pierre De Chardin. Gracias.
(8) AUM,Sáhara dijo
Sähara, documental completo.
https://www.youtube.com/watch?v=xOPr8SAossc
(8) AUM, DD.HH. dijo
La cooperación, el respeto, la aceptación, y todo lo referente a los Derechos Humanos, Derechos Animales y Derechos Biosféricos son el presente y serán
el futuro.
Laicidad, racionalidad científica ante la estupidez masiva de la masa social adormecida y la moda suicida de las fés, ante la irracionalidad dizque religiosa, etc.
Estás estadísticas, podrán ser sólo numeritos cambiantes en los contadores, para algunos,a la vista, pero representan procesos muy importantes de la actividad humana civilizacional, representan también omisiones de servicio graves de la civilización y de los sectores asociados.
https://www.worldometers.info/es/
Números que representan muchas cosas.
Al loro)...Cuidar la biosfera desde cada acto consciente e intencional del cotidiano personal e individual. Funcionará)...Gracias.
(8) AUM 💖 💘 💖 dijo
La Cordialidad, el refugio, la afabilidad, la amabilidad, la comprensión, la suavidad, la ternura,el respeto, la aceptación,... Todo lo que sea Valor Universal servirá.
Gracias aloha. Buenos días ánimo
(8) AUM 💖 💘 💖 dijo
La Educación. :)