« Refugiats | Portada del Blog | La utopia d'un món millor »

La vida darrera les reixes

    martes 25.jun.2019    por Olga Rodríguez    1 Comentarios

    Com és la vida a la presó? Què s'amaga darrera les reixes? Com t'adaptes a viure privat de llibertat?  Aquesta setmana, hem fet “Món Possible” des del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, més conegut com a Wad Ras. És, ara mateix, l'única presó que queda a la capital catalana --tret del centre obert de la Trinitat-- després del tancament de La Model, fa 2 anys. És previst que Wad Ras segueixi les seves passes l'any 2025, que serà traslladada al nou centre de preventius i dones de la Zona Franca.

    Amb més d'un segle de vida, es tracta de la presó més antiga de tot Catalunya. Primer va ser un centre de menors i això fa que recordi més a un institut que a una presó. Si els qüalificatius d’“amable” i “humana” es poden dedicar a una presó, aquesta és –sense dubte- Wad Ras.

Pati pintat    Pati del mòdul de mares, de Wad Ras

 

    Només un 7% de la població reclusa catalana són dones. Mentre són a la presó, les internes poden dedicar el temps a estudiar a l'Escola d'Adults i els cursos oficials del Servei Català d'Ocupació: Perruqueria, Confecció i Informàtica.  La majoria de les recluses tenen un baix nivell de formació i aquests cursos les preparen per a la reinserció laboral quan recuperin la llibertat.  A més, Wad Ras compta amb un petit taller del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, el CIRE, del Departament de Justícia, on algunes internes fan una feina remunerada.

Interna WRClasse de Català a Wad Ras

 

    Wad Ras és l'únic centre penitenciari que compta amb un mòdul de mares, on les internes compleixen condemna amb el seu fill, fins als 3 anys. Això contribueix a convertir-lo en un recinte més amable: amb dibuixos i colors a les parets, sembla ben be una llar d'infants. "En aquests moments --ens explica la directora del centre penitenciari, Soledad Prieto-- tenim onze mares amb nens fins a tres anys. Evidentment, un nen de més edat és un problema que estigui a la presó, per l'edat, perquè necessita més espai, per moltes raons. Procurem que els nens passin poc temps a la presó; surten a la llar d'infants municipal "Coby" i també tenim una llar d'infants aquí dins. Mentrestant, les mares poden treballar, anar a l'escola o fer altres activitats".

Portes habitacions nens    Les habitacions de mares, amb els noms dels seus nadons a la porta

 

    La Generalitat ha volgut introduïr la perspectiva de gènere també a la presó, perquè elles, les dones, no siguin les grans oblidades. Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justicia, destaca que la población reclusa femenina, tot i ser una minoria, necessita un tracte diferencial: "Tres de cada quatre són mares, i en aquesta realitat se l'ha de donar una resposta. Un tracte molt proper, per tenir cura dels nanos i de la seva activitat com a mares. Aquí es treballa molt tot el tema de salut, de la responsabilitat com a mares i, en definitiva, l'empoderament de les dones. Tenen una doble victimització: el delicte en sí i tota la realitat que deixen a fora, en el rol de mares i de càrregues familiars".

 

    A Wad Ras hem conegut dones, a qui la vida les ha portat a prerdre la llibertat. Com la Sara, 28 anys, i un perfil atípic en una presó: artista, il.lustradora, va estudiar també Música. Porta 7 mesos com a preventiva a Wad Ras, esperant conèixer sentència, per un delicte econòmic. La Sara no està sola, l'acompanya a la presó la seva mare, mentre la seva parella és a Brians.

Wad ras

    La Sara ens confessa que la presó l'està resultant molt diferent a com es podia imaginar des de fora. "Pensava que aquí --ens diu-- la vida s'aturava, però la vida segueix, trobes la forma de seguir".  La Sara és conscient, però, que no totes les presons són com Wad Ras. "Això és una escola, diu tothom".

    Mestres, monitores de tallers, psicòlegs, funcionaris, començant per la directora, formen una mena de gran família amb les internes, que no obliden el que els espera fora i somien amb la seva nova vida.

    Wad Ras, una presó on les reixes --diuen-- són de colors.

Pati-filferros

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-vida-preso-wad-ras/5289552/

Olga Rodríguez   25.jun.2019 18:07    

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios