« La utopia d'un món millor | Portada del Blog | Repensant la Cooperació »

Els camps de concentració de Franco

    miércoles 10.jul.2019    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    Si s'haguéssin complert els plans del Govern en funcions, a aquestes alçades les restes del dictador Franco haurien estat exhumades del Valle de los Caídos. La mesura, però, ha quedat en suspens, per part del Tribunal Constitucional, mentre es resol el recurs presentat per la família. Els vestigis del Franquisme són encara vius a la societat espanyola. Alguns, de ben visibles, com aquest mausoleu; d'altres, silenciats.

    Fins ara no havia trascendit l’existència de camps de concentració a Espanya, durant la Guerra Civil i el Franquisme. El periodista Carlos Hernández n’ha documentat prop de 300 a tot l’Estat, una quinzena dels quals a Catalunya. Una realitat silenciada, que Hernández ha reconstruït a través dels testimonis de supervivents d’aquells camps i d’arxius militars i documents oficials que fins ara no s’havien pogut consultar. El resultat és “Los campos de concentración de Franco. Sometimiento, torturas y muerte tras las alambradas”.

Los campos de concentración de Franco

    Carlos Hernández lamenta el silenci i el tracte a la Memòria Històrica: “No se ha querido hasta ahora recuperar el relato histórico de lo que sucedió y ponerlo en los libros de Historia y los libros de texto. Es mucho más complicado investigar aquí el Franquismo que el Nazismo fuera de nuestras fronteras. Falta una política estatal de Memòria Històrica”. 

 

    Emergència climàtica:

    Amb el Josep Cabayol i la Marta Torres, experta en Política Climàtica i investigadora de l’institut IDDRI, amb seu a París, hem buscat possibles solucions a l’emergència climàtica. La missió és difícil, però no impossible, segons Torres, i sobre tot és urgent: “el que fem en els pròxims cinc anys determinarà les opcions de futur. No és fàcil, però encara ho podem arreglar. Tindrà un cost econòmic, però és necessari. Cal voluntat política i la implicació de tothom; és una lluita transversal i l’hem de fer ràpid, no hi ha temps”.

Cabayol i Marta Torres

 

    ODS:

    Amb Carmen Parra, directora de la Càtedra Unesco per la Pau, la Solidaritat i el Diàleg Intercultural de la Universitat Abat Oliva, hem analitzat com s’estan implementant els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, l’Agenda 2030. Segons Parra, no s’aconseguiran els 17 objectius, però el que és important –diu-- és que s’està avançant en la lluita contra la pobresa i la protecció del planeta i conscienciar la societat d’aquesta necessitat.

Carmen Parra - CÀTEDRA

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-els-camps-concentracio-franco/5318954/

 

Olga Rodríguez   10.jul.2019 14:08    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios