« Els camps de concentració de Franco | Portada del Blog

Repensant la Cooperació

    miércoles 17.jul.2019    por Olga Rodríguez    0 Comentarios

    Està mal enfocada la Cooperació internacional? Més que de "cooperació" es tracta d'una "imposició", des de la mirada blanca i occidental? Cal replantejar-la?   

Alegria-metge
 

    Abordem la Cooperació amb persones i entitats que els agrada més parlar de col.laboració i codesenvolupament. Segons el pediatra Iñaki Alegría, fundador de l’ong Alegría sin fronteras i director mèdic de l’hospital de Gambo, a Etiòpia, cal repensar la Cooperació: “nosaltres no imposem res, fins i tot no decidim cap cosa. Tot el que estem fent és el que la comunitat volia fer, nosaltres simplement hi hem participat, els hem donat suport i, de vegades, les eines per fer-ho. Però, en canvi, hem vist altres maneres de fer, on és la gent de fora la que determina aquestes necessitats, i després això crea greus problemes de sostenibilitat, perquè al cap i a la fi la població no enten la necessitat del projecte o la continuitat d’aquest projecte. Entenem que el concepte de Cooperació està bastant desvirtuat, perquè són molts cops els donants blancs els que estableixen les necessitats i la gent d’Àfrica ho accepta, són els beneficiaris passius i tenen poc a dir. Aquest concepte de Cooperació vertical és amb el que nosaltres volem acabar. La finalitat de la Cooperació, al cap i a la fi, és desaparèixer, que no sigui necessària. I, potser, la millor manera de desaparèixer és canviar el concepte i s’hauria de reinventar. Nosaltres apostem per una igualtat, perquè la Cooperació, en certa manera, continúa contribuïnt a aquesta desigualtat. Per això busquem més la col.laboració d’igual a igual”.

 

    https://youtu.be/6PZi-l51EZ8

 

    És la mateixa fòrmula de Cooperació que defensa el doctor Lluís Valero, de la CAMFiC, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. Es tracta —diu— de “compartir. Hi guanyen tots, donant i receptor. Donem, però ens dona coneixement, veure una altra realitat sanitària, altres malalties que no són habituals”.

    La CAMFiC coopera amb diferents projectes, com ara un centre de salut a Casamance, al Senegal, que ara ja funciona de manera autònoma, en col.laboració amb l’ong Oudiodial.

OUIDIODIAL

 

        La infermera Natalia Mingorance, voluntària a diversos projectes a l’Equador i a l’Àfrica, amb l’ong Amigos del Cayapas i la Fundació Elena Barraquer, es mostra convençuda que “l’ajuda s’ha de fer a terreny. El problema s’ha d’arreglar allà on està passant. La nostra tasca és acompanyar els locals. Jo no vaig a imposar res, vaig a ajudar. Si tu no vols, no ho faig”.

Natalia Mingorance

       

    És la mateixa manera d’actuar de la Fundació Ulls del Món, que ha introduït la perspectiva de gènere en un projecte a Moçambic, conscient que les dones tenen moltes més dificultats per accedir als programes de Salut. El Doctor Paco Sanz, cap de Programes d’Ulls del Món, ens explica que “al començament, quan no hi havia oftalmòlegs a Moçambic, sí que hi enviavem comissions de metges, que ara mateix només es mantenen als camps de refugiats saharauis, perquè no hi havia un oftalmòleg fins fa molt poc temps. Però la nostra tasca és que aquestes comissions no siguin necessàries. El que hem fet és facilitar formació a metges de Moçambic, de Mali, de Bolívia… perquè es facin càrrec de la cirurgia”.

ULLS DEL mÓN - DONES

 

    Està clar que una altra Cooperació és possible i necessària. Un altre món és possible i a les nostres mans és aconseguir-ho. Aquesta és la filosofia de “Món possible” i ens agrada compartir-la amb el Padre Ángel, el fundador de Mensajeros de la Paz. “En tus manos, en nuestras manos, está hacer un mundo mejor” —diu i explica com al seu llibre “Un mundo mejor es posible”.

    Entre diverses reflexions, el Padre Angel ens assegura que “no es posible que dejemos morir en los mares a tanta gente. No puedes pedir permiso para dar de comer a un niño o para darle cobijo en una iglesia. Hay que repensar la Cooperación y hay que exigir a los gobiernos ayudas a la Cooperación. Y, si no, que se vayan a casa y vengan otros que sean capaces. Nos llenamos la boca diciendo que el problema de la Inmigración hay que resolverlo allá, in situ, pero no lo resolvemos allá ni aquí”.

Padre Ángel

 

http://www.rtve.es/alacarta/audios/mon-possible/mon-possible-repensar-cooperacio-internacional/5334417/

Olga Rodríguez   17.jul.2019 16:41    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Món Possible

Bio Món Possible

A 'Món possible' volem escoltar els que no tenen veu i els que treballen perquè la recuperin. Donem veu a col.lectius que pateixen les embestides cruels de la crisi, la pobresa i les injustícies. I coneixem la tasca d'organitzacions a favor de la justícia social, la solidaritat i un món millor. Perquè estem convençuts que 'un altre món és possible'.
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios