Marcel Casellas i les seves cobles

    sábado 25.may.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cobla. I folk. I havaneres...

Marcel Casellas, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4

Fumador de pipa, contrabaixista, compositor i impulsor de mil i una iniciatives vinculades amb la música folk catalana, Marcel Casellas passarà aquest dissabte 25 de maig pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per parlar de la seva llarguíssima trajectòria i de la seva concepció del folk i dels gèneres d'arrel.
Marcel Casellas

La Cobla Catalana dels Sons Essencials és el darrer pas -fins ara- en el camí que Marcel Casellas ha anat fent per atansar el món del folk al de la cobla. La Cobla CotofluixLa GalanaTransardàniaLa Principal del Metro o La Principal de la Nit són altres projectes que han anat animant aquest panorama, i que el músic comentarà aquest dissabte 25 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. I també, és clar, dels molts músics joves que van seguint el seu exemple i de la seva lluita constant per instal·lar els sons autòctons en un panorama de plena modernitat. 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   25.may.2019 13:26    

Tarta Relena ens visita

    sábado 18.may.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Dues veus, un mar i alguna maquineta

Tarta Relena, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Marta Torrella i Helena Ros són Tarta Relena, un duo vocal que recentment ha presentat el seu primer disc, Ora Pro Nobis (The Indian Runners, 2019), amb un repertori a capel·la que viatja pel Mediterrani, de Mallorca a Grècia. Aquest dissabte 18 de maig, en parlaran al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Tarta Relena

El viatge musical de les Tarta Relena ve de lluny. Amigues des que tenien sis anys, sempre han fet música juntes. Després de formar-se una amb el piano, l'altra amb clarinet i cel·lo, cap als 16 anys van començar també a cantar en una coral. 

Les ganes d'engegar un projecte personal totes dues els va fer començar a cantar a duo, primer amb una guitarra però de seguida concentrades en les veus a capel·la, buscant el contrast i el joc entre els seus timbres, molt contrastats. Per la via pràctica, el treball amb les seves veus i la recerca del més adient per aquest format els ha dut al repertori de les músiques mediterrànies, incorporant puntualment algun toc electrònic a la base orgànica de les veus.

El "Romanç de Cecília", la "Cançó de collir figues", que van escoltar de Maria del Mar Bonet empeltada amb elements de la islandesa Björk; la bullanguera "So de pastera"; la tonada sefardita "Morenica" inspirada en la versió del contrabaixista israelià Avishai Cohen o el clàssic del rembetiko "Tou Votanicou", amb un sintetitzador marcant el ritme a nou, sonaran aquest dissabte en el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 dedicat a les Tarta Relena.

Categorías: Música

Jordi Roura   18.may.2019 14:15    

Las Migas de BCN al món

    viernes 3.may.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Quinze anys de cançons amb molla

Las Migas, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Cuatro (Satélite K, 2019) és el nou disc de Las Migas, grup que al llarg de 15 anys ha anat evolucionant en la seva formació i el seu so, sempre al voltant de la cançó i els sons aflamencats. Del seu present, del seu passat i del seu futur, en parlaran aquest dissabte 4 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.  
Las Migas. Foto: Arxiu del grup

Nascudes en el si de l'ESMUC el 2004, Las Migas no han parat de fer gires per Catalunya i per països d'arreu del món. Amb Cuatro celebren el seus primers quinze anys de vida artística. A més de la fundadora del grup,Marta Robles (guitarra), la formació actual de Las Migas es completa amb Alicia Grillo (guitarra), Roser Loscos (violí) i, la que fins ara és la darrera incorporació, la cantant Bego Salazar, que ha aportat al repertori de la banda nous aires com els de la cançó "Larga vida al loco". A més d'una altra peça inèdita, "La maleta", el disc també mira el camí fet i inclou revisions d'alguns dels seus èxits (com "Con toda palabra" i "Vente conmigo", on incorporen elements electrònics, o els "Tangos de la Repompa" que cantaven en els primers temps), així com estàndards com "La tarara" i una de les peces més especials per al grup: "Con lo bien que yo estaba sola".

L'harmonització de les dues guitarres, els elements originals del violí i el contrast entre les veus donen singularitat a una proposta que no ha parat de recollir èxits arreu. De la seva fórmula musical, dels seus viatges i dels seus projectes Las Migas en parlaran aquest dissabte 4 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

 

Categorías: Música

Jordi Roura    3.may.2019 18:56    

Rusó Sala presenta "Desirem"

    sábado 27.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cançó d'autora mediterrània

Rusó Sala, a Tradicionàrius a Ràdio 4

L'empordanesa Rusó Sala, 'cançó d'autora mediterrània', passarà aquest dissabte 27 d'abril pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per presentar el seu nou àlbum, Desirem (Segell Microscopi, 2019), gravat al costat del percussionista Aleix Tobias i la multinstrumentista Míriam Encinas.
Míriam Encinas, Aleix Tobias i Rusó Sala   Foto: Dani Álvarez 

Rusó Sala
 comentarà bona part de les cançons del nou disc, i també com s'ha anat configurant la seva relació amb la música d'arrel a partir de l'aprenentatge amb figures com Rosa Zaragoza i de l'experiència de cantar amb l'orquestra de percussions ibèriques Coetus, i tot el repertori popular d'arreu de la Península Ibèrica.

Tot i estudiar jazz reglat al Taller de Músics, el gust pel repertori renaixentista i sefardita, i sobretot la coneixença de Zaragoza (amb qui va fer una gira a duo per Alemanya) i les llargues estones a casa estudiant les cançons de figures com Silvio Rodríguez, és el que ha anat determinant l'imaginari sonor de la cantant, molt arrelat al Mediterrani.

En començar a pensar com gravar les cançons d'aquest disc, Rusó Sala va pensar de seguida en el batec de les percussions d'Aleix Tobias, i poc després van pensar en incorporar una amiga comuna, Míriam Encinas, per enriquir a nivell de timbres i melodies un material que integra músiques diverses i lletres pròpies, a més d'adaptacions d'un text d'una trobairitz occitana i un altre de Ramon Llull

Categorías: Música

Jordi Roura   27.abr.2019 13:40    

Sons del món-1

    sábado 20.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

De Bulgària a l'Empordà

Cançons d'arreu del món, a Tradicionàrius a Ràdio 4

La volta al món en una hora de ràdio. Aquest dissabte 20 d'abril, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 proposa un viatge de Bulgària a l'Empordà (passant per Cuba, l'Alguer, la Xina, el Camerun...). Serà un programa variat amb cançons d'arrel popular de diversos estils i continents.
El clarinetista búlgar Ivo Papasov

El viatge d'aquest dissabte 20 d'abril al Tradicionàrius a Ràdio 4 arrencarà a Bulgària (amb el clarinet d'Ivo Papasov, pilar d'una música amb elements otomans, gitanos, balcànics... i ritmes coixos que no poden faltar als casaments tradicionals d'aquell pais) i anirà fent parades a Cuba (amb la cantant Marta Campos i la seva combinació de poesia contemporània i ritme d'havanera, i també amb el violinista Alfredo de la Fe i la seva lectura del danzón i la sonoritat de la charanga), a l'Alguer (amb Càlic i les seves recerques en el camp de la cançó tradicional en el si de la petita comunitat catalanoparlant de Sardenya), la Xina (amb la Shangai China's Traditional Orchestra i els seus instruments de corda i percussió tractats de forma sorprenent), Còrsega (amb el saxo baríton de David Rueff competint en profunditat amb la veu del cantant Ghjuvanpetru Lanfranchi), França (amb el cantautor Yves Duteil), Portugal (amb la col·laboració entre el pianista Mario Laguinha i la cantant Maria João, a mig camí del jazz i l'experimentació), el Camerun (amb el gran cantant i baixista Richard Bona), l'Equador (amb el trompetista i director d'orquestra Edgar Palacios) i, per acabar, l'Empordà (amb la cantant Rusó Sala i el trio que comparteix amb Míriam Encinas i Aleix Tobias).

 

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   20.abr.2019 10:59    

Música i concòrdia

    viernes 12.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

La música davant dels conflictes

Cançons de concòrdia, aquest 13 d'abril al Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 13 d'abril, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 comentarà i escoltarà quatre exemples en què la música ha mirat de crear concòrdia davant dels conflictes: Khaled amb NoaBojan ZulfikarpasicPete Seeger i Yair Dalal.
Khaled, actuant a la seva ciutat, Orà, l'estiu de 2011 Foto: Viquipèdia

Hi ha hagut moltes iniciatives musicals concebudes en moments difícils per mirar de suavitzar els efectes dels conflictes i la guerra, o per fer veure que no tot és blanc i negre i mirar d'obrir un espai d'empatia entre bàndols aparentment irreconciliables. 

El cantant algerià Khaled i la cantant israeliana Noa, per exemple, van gravar el 1999 una versió conjunta del clàssic Imagine, de John Lennon, interpretada en àrab, hebreu i anglès, com una reivindicació de pau entre àrabs i israelians. Tots dos van ser durament criticats per uns i altres. 

El desembre de 1993, mentre a Bòsnia hi havia massacres i es mirava de destruir qualsevol manifestació cultural multiètnica, el pianista serbi Bojan Zulfikarpasic va gravar a París el seu primer disc, , on va incloure una peça que combinava en clau jazzística el repertori popular de Sèrbia i de Bòsnia: "Grana Od Bora". 

Pete Seeger tenia una ideologia declaradament d'esquerres, fet pel qual va patir al seu país repetits boicots i persecucions, a les que ell sempre va contestar amb la música. Va popularitzar la guajira cubana "Guantamenra", en plena Crisi dels missils, i el 1996, va cantar amb el Cor Gaudeamus, el popular Himne a l'alegria de Beethoven, amb la lletra de l'activista dels drets civils i folklorista Don West.

L'any 1994 a Oslo, mentre hi tenien lloc difícils converses de pau entre palestins i israelians, el músic jueu iraquià Yair Dalal va impulsar un concert amb la participació de diversos cors infantils, amb nens israelians, palestins i noruecs, i l'Orquestra Filharmònica d'Oslo, dirigida per Zubin Mehta.  

Aquests quatre exemples de música que fa front als conflictes ocuparan bona part del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 13 d'abril. 

 

 

 
Categorías: Música

Jordi Roura   12.abr.2019 12:52    

Mariona Sagarra al C.A.T. -Comentari-

    martes 9.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

MARIONA SAGARRA QUARTET 1 Foto Juan-Miguel-Morales

Deixa’m tornar-te a dir, per si encara no ho sabies, que Mariona Sagarra Quartet són una bona aposta. Diumenge 31 de març van presentar al CAT el seu ja conegut disc Deixa’m tornar-te a dir, un recull de poemes de Montserrat Abelló, musicats i interpretats per Mariona Sagarra (veu i pedals), Raül Costafreda (guitarres i coros), Sasha Agranov (violoncel) i Marc Vila (percussió).

Un inici instrumental del concert convida a endinsar-se en un món íntim i carregat de connotacions emotives. Com no podia ser d’una altra manera la veu enregistrada de Montserrat Abelló recitant “cada nit un poema” permet gaudir de la força dels versos, sense intermediaris. Els poemes musicats del disc son peces cuidades i ben treballades on Mariona Sagarra ens tradueix els versos, apropiant-se’ls i respectant sempre el significat dels versos i la intenció del poema. L’acompanyament musical, com la prosòdia en els versos, ens convida a endinsar-nos en el significat de les paraules, amb una tècnica excel·lent, amb l’accent allà on toca.

I és un sortir i entrar, d’un poema a un altre, que aconsegueix submergir-nos en cadascun d’ells. Fins i tot, en un moment del concert, es trenca la calma amb el soroll d’un carrer de Barcelona, on clàxons, taxis i gent cridant ens fa “caminar ciutat endins”

A més, Raül Costafreda ens endinsa en el somni amb dos temes propis –amb lletra de la poeta- un dels quals dona nom al disc: un Foxtrot swingat que reflecteix una bonica anècdota de la relació entre el grup i Montserrat Abelló.

Al final del concert, després de fer-nos ballar a ritme de rumba, el grup proposa al públic deixar la seva opinió en un post-it a l’entrada.

No m’agradaria acabar sense deixar una petita nota, que no vaig poder deixar el dia del concert: quatre parets fan una casa però deixa’m tornar-te a dir és llar. Una llar molt ben construïda per quatre músics que convida a ser visitada de nou, i és així!

Dani BiN 2Dani Espresate Romero  (poeta)

Categorías: Música

Jordi Roura    9.abr.2019 17:38    

Miquel Gil i les seves "Geometries"

    viernes 29.mar.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Folk de luxe

Miquel Gil, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Després de presentar en directe el lloat disc Geometries (Temps Record, 2019) el passat 22 de març al CAT de Gràcia, Miquel Gil passarà aquest dissabte 30 de març pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar el seu nou repertori i, de passada, fer una mica de repàs a la seva extensa trajectòria. 
Miquel Gil Foto: Juan Miguel Morales 

Miquel Gil
 té una veu característica. I una obra característica, també. Després de la participar en els primera anys de trajectòria de tot un referent del folk als Països Catalans, Al Tall, i de mirar d'obrir nous camins sonors amb Terminal Sur, va engegar un projecte on, sota el seu nom, s'ha construit un so únic i divers, rupturista i arrelat. "És cert que l'invent du el meu nom i d'alguna manera me'n responsabilitzo, però en realitat som un equip els qui ho fem possible", explica del músic de Catarroja, que aprofitarà el seu pas pel programa per comentar com ha canviat la seva professió amb els anys i com, després d'un període 'd'oxigenació' en què ha fet feines musicals diverses, de l'òpera contemporània a la televisió i del proselitisme de la música tradicional, ha trobat finalment el moment per publicar un nou àlbum, acurat i definit.  
 
Geometries és una obra artísticament ambiciosa. "Si t'agrada la música i no tens aspiracions d'arribar a un púlic superampli i massiu, però en canvi tens la sort de tenir un públic fidel, et pots permetre el luxe der fer artísticament el que vols", considera. La producció de Borja Penalba i Miquel Gironés, així com el fet d'haver gravat conjuntament tot el grup a l'estudi, són altres elements que expliquen el caliu especial que ha agafat l'àlbum. Combinant-se amb les reflexions de Miquel Gil, aniran sonant al programa algunes de les seves noves cançons "Llei horària", "Hotel París". "La que diu", "Mort petita"...

Categorías: Música

Jordi Roura   29.mar.2019 18:03    

Xavier Batllès i "Humanos"

    viernes 22.mar.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Una música -i una humanitat- alternatives

Xavier Batllès i Xavier Carles HUMANOS

Xavier Batllés, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Humanos (Microscopi, 2019) és el tercer disc conjunt del músic Xavier Batllés i el poeta Xavier Carles, amb textos que parlen d'una humanitat alternativa i una música creativa amb cinquanta (!) col·laboracions il·lustres. Batllés en parlarà aquest 23 de març al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Xavier Batllés i Xavier Carles

Humanos és un disc ben especial. Comprèn una quinzena de peces, cadascuna de les quals és una síntesi de detalls sonors i fusions estilístiques. Així, elements de diversos continents i gèneres es van confrontant i amalgamant, mentre desfilen les col·laboracions d'Eliseo ParraDavid PastorClàudia CaberoXavi LozanoXavi GarrigaRusó SalaYadira FerrerPau FigueresCarles BenaventQuim OlléImad AmrahRavid GoldsmithJordi BonellPep Pascual... D'aquest treball d'orfebreria, i també de la seva manera particular de veure l'art, la cultura i la societat, en parlarà Xavier Batllés al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Categorías: Música

Jordi Roura   22.mar.2019 19:51    

Heura Gaya i el seu primer disc en solitari

    viernes 15.mar.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Amb veu pròpia

Heura Gaya, al programa 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

El 8 de març passat, Heura Gaya va presentar el seu disc Gaya (Segell Microscopi, 2019) al festival Tradicionàrius. I aquest dissabte 16 de març, passarà pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar les interioritats d'un disc cuinat a foc lent amb el qual l'artista de Juneda mostra una veu pròpia. 
Heura Gaya Foto: Anna Sarlé

Heura Gaya té una vida musical molt diversa. Formada tant en la interpretació de gralla com en el cant clàssic, la podem escoltar cantant amb la Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb el grup de polifonia Tornaveus i amb el grup La Típica que tancarà el Tradicionàrius amb les músiques de la festa major de Vilfranca.

Ara ha publicat el seu primer projecte personal, Gaya, que segons explica ella mateixa "té un plus especial, perquè hi he anat a buscar la meva pròpia veu i un llenguatge propi". Gaya ha estat cuinant aquest projecte -amb el qual va arribar a la final del Concurs Sons en la passada Fira Mediterrània- a foc lent, al llarg de cinc o sis anys, però a l'hora de posar fil a l'agulla ha comptat amb alguns elements de luxe, començant per la feina d'Eduard Iniesta en els arranjaments i la producció, la gravació als Estudis Aurha, les mescles sàvies de David Casamitjana... Pel que fa al repertori, Heura Gaya ha combinat ingredients molt diversos, de lieds de Franz Schubert Eduard Toldrà, cançons pròpies que es mouen entre el pop i el folk, una cançó de bressol sobre un poema de Maria Mercè Marçal, una cançó de pandero que homenatja les dones, etc. I una curiositat: 'Heura' és un nom que remet a la natura i 'Gaya' és la deessa de la terra. De manera que el nom li ha anat la mar de bé per titular un disc que és, entre altres coses, una declaració d'amor a la terra.

Categorías: Música

Jordi Roura   15.mar.2019 14:22    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...