Menut i un guitarró

    viernes 28.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Somnis de ribera

Menut presenta el disc 'Terra d'argila' al Tradicionàrius a Ràdio 4

Carles Blanch, Menut, serà el protagonista aquest dissabte 29 de juny del programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Ell mateix comentarà i explicarà d'on venen, i cap on van, les cançons del seu primer disc, Terra d'argila (DiscMedi, 2019).
Menut-Carles Blanch 2
Menut i l'Ebre Foto: Sunna Caminals Martínez

La reivindicació d'un paisatge concret i sovint maltractat, el de la Ribera d'Ebre, on la terra és rogenca; una tradició, com la de la jota i les rondalles, mig perduda en aquest territori; lletres que parlen dels 'racons de la memòria i la pena'; el substrat proporcionat per la feina en el camp de la música antiga i les possibilitats d'un guitarró construït pel gran luthier de la Fatarella Joan Pellissa, els records de llargues tardes a l'hortet amb el iaio... De tots aquests temes en parlarà el músic de Móra la Nova aquest dissabte al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, on sonaran també bona part de les cançons que conformen aquest àlbum en què s'han espremut al màxim les possibilitats de l'estudi: "Seguint riberes", "Què seràs quan siguis gran?", "Terra d'argila", "Arriba al mar", "Al canalet", "No tinc por"... 

Categorías: Música

Jordi Roura   28.jun.2019 13:06    

El duet "Criatures" hi torna

    viernes 21.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Més cambra d'arrel, si us plau!

El duet Criatures, al programa Tradicionàrius de Ràdio 4

El duet d'acordió diatònic i gralla Criatures passaran aquest dissabte 21 de juny pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per presentar el seu segon disc, Praxinoscopi (Segell Microscopi, 2019). Un pas més, provat i rumiat, en el colorista i elegantíssim terreny de la 'cambra d'arrel'.
Criatures Foto: Juan Miguel Morales

El duet Criatures van publicar el seu primer disc, Taumàtrop (Picap, 2017), després de guanyar el Concus Sons de la Mediterrània 2016. Enguany han publicat el seu segon àlbum, on continuen experimentant –i jugant– amb el concepte de cambra d'arrel: patrons tradicionals arranjats meticulosament per acordió diatònic i gralla, donant pas a colors inèdits en el panorama del folk català i donant espai també a les dèries i gustos dels seus dos integrants (per exemple, els ballets vuitcentistes catalans, en el cas de l'acordionista Marçal Ramon, o la música llatinoamericana, en el cas del graller Ivó Jordà).

De tot això se'n parlarà en un programa monogràfic on també sonaran unes quantes de les peces que conformen Praxinoscopi, que ha comptat amb la producció de Dani López: "Ball pla d'Andorra", del mateix López; "Corta Jaca", de la carioca Francisca Gonzaga; "La cigarrera", de Josep Serra; "La balanguera", amb la veu de Joana Gomila; "Apa tu!", de Marçal Ramon i la sardana "Sant Martí del Canigó", del mestre Pau Casals.

Categorías: Música

Jordi Roura   21.jun.2019 13:42    

"Canti della montagna" amb Coro SAT

    viernes 14.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Polifonia italiana d'altura

Les cançons de la Società Alpinistica Tridentina, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 15 de juny es calça les xiruques i se'n va d'excursió a la Itàlia alpina per descobrir la llarga i prolífica tradició dels cantadors de la Società Alpinistica Tridentina.   
Cor de la Società Alpinistica Tridentina

El cor de la Società Alpinistica Tridentina va néixer ens els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial. Format per cantaires no professionals, van anar fent-se un nom i van gravar a Roma uns quants discos amb el segell RCA, amb destacades versions polifòniques dels cants tradicionals de muntanya de tot l'arc alpí italià: del seu Trentino, però també de la Llombardia, de la Vall d'Aosta, del Piemont... Aquestes cançons, unes quantes de les quals sonaran aquest dissabte 15 de juny al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, no només destaquen per la seva qualitat interpretativa, sinó que són testimoni d'un món, els dels Alps italians i més en general el de tots els territoris de munyanya europeus, que ha patit profundes transformacions demogràfiques i socials al llarg del segle XX. 

Odes fúnebres als caiguts a la muntanya; cants de feina de la gent de muntanya; cròniques de l'emigració a Amèrica; cançons de soldats, pastoretes i llops, i d'amors entre noies de les valls i treballadors del ferrocarril; la història d'un home que torna després d'anys al poble i sent les campanades que toquen per la mort de la seva esposa; "Per un plat de macarrons", popularitzat a Catalunya per Jaume Arnella i el Grup de Folk l'any 1968; "La villanela", que guarda un gran parentiu amb "La modista de Balaguer" del Pirineu català... Històries cantades en clau polifònica que sonaran al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Categorías: Música

Jordi Roura   14.jun.2019 18:43    

"Remena, nen!" amb Julià Guillamon

    sábado 8.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Esperit barceloní

Julià Guillamon, els cuplets i la rumba, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Folk urbà del segle XX a Barcelona, manifestat en dues tradicions ben arrelades a la ciutat: el cuplet i la rumba catalana. Aquesta és el còctel de Remena, nen! (Satélite, K), el nou disc dels Arrels de Gràcia. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 parlarà aquest 8 de juny amb l''inventor' del projecte, Julià Guillamon.
 
Pilar Alonso, anunciant Anís del Topo el 1915

El món dels cuplets va tenir una popularitat extraordinària a la Barcelona d'abans de la Guerra Civil, especialment als anys vint. Guillermina Motta va recuperar bona part d'aquell repertori al seu disc Remena nena (Edigsa, 1970). I gairebé 50 anys després, Julià Guillamón ha perllonga aquesta tradició empescant-se Remena, nen!, un treball on els Arrels de Gràcia revisen les mateixes cançons en clau de rumba catalana. La idea va sorgir quan Guillamon promocionava el seu llibre El barri de la Plata (L'Avenç), ple de records familiars d'una mare gracienca que coneixia el repertori cupletístic i un pare arribat al Poblenou amant de la rumba catalana. El primer pas en aquest camí va ser un video on els Arrels combinaven "Les caramelles" amb "La noche del hawaiano". 
 
Aquest dissabte, al programa Tradicionàrius de Ràdio 4Julià Guillamon comentarà tot aquest repertori, que reflecteix "un ambient popular de barri i un esperit barceloní molt autèntic". També sonaran les cançons del disc, confrontades amb les versions de Guillermina Motta, de les grans dives de l'època daurada del cuplet barceloní (Mercedes SerósPilar AlonsoRaquel Meyer) i fins i tot amb algun antic rotllo de pianola.

Categorías: Música

Jordi Roura    8.jun.2019 12:51    

"Pájaros" dona concerts el mes de juny

    lunes 3.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cecilia Zabala

Cecilia Zabala (Argentina)


Ocells d'Amèrica Llatina en vol musical per Barcelona

Amb una sèrie de 8 concerts es podrà comprovar la vitalitat i riquesa de les sonoritats tradicionals i contemporànies del continent americà. Un bon grapat de músics d'Uruguai, Argentina, Veneçuela i Xile al seu pas per Barcelona actuaran entre l'1 de juny i el 4 de juliol.

Cecilia Zabala amb la seva veu i guitarra de 7 cordes; El Tuyero Ilustrado amb el vertigen i la imaginació del joropo modern, Hugo Fattoruso és una llegenda del candombe jazz al piano; el bateria Quintino Cinalli estarà acompanyat per Albert Bover; el Trío Ventana amb la seva cançó jazz, Javier Contreras i les seves composicions abstractes per a guitarra; el duo CheChelos amb els seus arranjaments per a cel·lo actuals del folk Argentí i Seba Macchi amb les seves peces subtils per a piano. Les actuacions seran a diferents espais de la ciutat com el Centre Artesà Tradicionàrius, la sala Luz de Gas i els espais musicals del barri de Sants: La Iguana i Sinestèsia.

 

Tota la informació es pot trobar al web de la comunitat 'Pájaros': www.pajarosmusica.com i en xarxes socials. Q_completo_

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura    3.jun.2019 12:35    

Marcel Casellas i les seves cobles

    sábado 25.may.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cobla. I folk. I havaneres...

Marcel Casellas, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4

Fumador de pipa, contrabaixista, compositor i impulsor de mil i una iniciatives vinculades amb la música folk catalana, Marcel Casellas passarà aquest dissabte 25 de maig pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per parlar de la seva llarguíssima trajectòria i de la seva concepció del folk i dels gèneres d'arrel.
Marcel Casellas

La Cobla Catalana dels Sons Essencials és el darrer pas -fins ara- en el camí que Marcel Casellas ha anat fent per atansar el món del folk al de la cobla. La Cobla CotofluixLa GalanaTransardàniaLa Principal del Metro o La Principal de la Nit són altres projectes que han anat animant aquest panorama, i que el músic comentarà aquest dissabte 25 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. I també, és clar, dels molts músics joves que van seguint el seu exemple i de la seva lluita constant per instal·lar els sons autòctons en un panorama de plena modernitat. 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   25.may.2019 13:26    

Tarta Relena ens visita

    sábado 18.may.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Dues veus, un mar i alguna maquineta

Tarta Relena, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Marta Torrella i Helena Ros són Tarta Relena, un duo vocal que recentment ha presentat el seu primer disc, Ora Pro Nobis (The Indian Runners, 2019), amb un repertori a capel·la que viatja pel Mediterrani, de Mallorca a Grècia. Aquest dissabte 18 de maig, en parlaran al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Tarta Relena

El viatge musical de les Tarta Relena ve de lluny. Amigues des que tenien sis anys, sempre han fet música juntes. Després de formar-se una amb el piano, l'altra amb clarinet i cel·lo, cap als 16 anys van començar també a cantar en una coral. 

Les ganes d'engegar un projecte personal totes dues els va fer començar a cantar a duo, primer amb una guitarra però de seguida concentrades en les veus a capel·la, buscant el contrast i el joc entre els seus timbres, molt contrastats. Per la via pràctica, el treball amb les seves veus i la recerca del més adient per aquest format els ha dut al repertori de les músiques mediterrànies, incorporant puntualment algun toc electrònic a la base orgànica de les veus.

El "Romanç de Cecília", la "Cançó de collir figues", que van escoltar de Maria del Mar Bonet empeltada amb elements de la islandesa Björk; la bullanguera "So de pastera"; la tonada sefardita "Morenica" inspirada en la versió del contrabaixista israelià Avishai Cohen o el clàssic del rembetiko "Tou Votanicou", amb un sintetitzador marcant el ritme a nou, sonaran aquest dissabte en el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 dedicat a les Tarta Relena.

Categorías: Música

Jordi Roura   18.may.2019 14:15    

Las Migas de BCN al món

    viernes 3.may.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Quinze anys de cançons amb molla

Las Migas, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Cuatro (Satélite K, 2019) és el nou disc de Las Migas, grup que al llarg de 15 anys ha anat evolucionant en la seva formació i el seu so, sempre al voltant de la cançó i els sons aflamencats. Del seu present, del seu passat i del seu futur, en parlaran aquest dissabte 4 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.  
Las Migas. Foto: Arxiu del grup

Nascudes en el si de l'ESMUC el 2004, Las Migas no han parat de fer gires per Catalunya i per països d'arreu del món. Amb Cuatro celebren el seus primers quinze anys de vida artística. A més de la fundadora del grup,Marta Robles (guitarra), la formació actual de Las Migas es completa amb Alicia Grillo (guitarra), Roser Loscos (violí) i, la que fins ara és la darrera incorporació, la cantant Bego Salazar, que ha aportat al repertori de la banda nous aires com els de la cançó "Larga vida al loco". A més d'una altra peça inèdita, "La maleta", el disc també mira el camí fet i inclou revisions d'alguns dels seus èxits (com "Con toda palabra" i "Vente conmigo", on incorporen elements electrònics, o els "Tangos de la Repompa" que cantaven en els primers temps), així com estàndards com "La tarara" i una de les peces més especials per al grup: "Con lo bien que yo estaba sola".

L'harmonització de les dues guitarres, els elements originals del violí i el contrast entre les veus donen singularitat a una proposta que no ha parat de recollir èxits arreu. De la seva fórmula musical, dels seus viatges i dels seus projectes Las Migas en parlaran aquest dissabte 4 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

 

Categorías: Música

Jordi Roura    3.may.2019 18:56    

Rusó Sala presenta "Desirem"

    sábado 27.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cançó d'autora mediterrània

Rusó Sala, a Tradicionàrius a Ràdio 4

L'empordanesa Rusó Sala, 'cançó d'autora mediterrània', passarà aquest dissabte 27 d'abril pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per presentar el seu nou àlbum, Desirem (Segell Microscopi, 2019), gravat al costat del percussionista Aleix Tobias i la multinstrumentista Míriam Encinas.
Míriam Encinas, Aleix Tobias i Rusó Sala   Foto: Dani Álvarez 

Rusó Sala
 comentarà bona part de les cançons del nou disc, i també com s'ha anat configurant la seva relació amb la música d'arrel a partir de l'aprenentatge amb figures com Rosa Zaragoza i de l'experiència de cantar amb l'orquestra de percussions ibèriques Coetus, i tot el repertori popular d'arreu de la Península Ibèrica.

Tot i estudiar jazz reglat al Taller de Músics, el gust pel repertori renaixentista i sefardita, i sobretot la coneixença de Zaragoza (amb qui va fer una gira a duo per Alemanya) i les llargues estones a casa estudiant les cançons de figures com Silvio Rodríguez, és el que ha anat determinant l'imaginari sonor de la cantant, molt arrelat al Mediterrani.

En començar a pensar com gravar les cançons d'aquest disc, Rusó Sala va pensar de seguida en el batec de les percussions d'Aleix Tobias, i poc després van pensar en incorporar una amiga comuna, Míriam Encinas, per enriquir a nivell de timbres i melodies un material que integra músiques diverses i lletres pròpies, a més d'adaptacions d'un text d'una trobairitz occitana i un altre de Ramon Llull

Categorías: Música

Jordi Roura   27.abr.2019 13:40    

Sons del món-1

    sábado 20.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

De Bulgària a l'Empordà

Cançons d'arreu del món, a Tradicionàrius a Ràdio 4

La volta al món en una hora de ràdio. Aquest dissabte 20 d'abril, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 proposa un viatge de Bulgària a l'Empordà (passant per Cuba, l'Alguer, la Xina, el Camerun...). Serà un programa variat amb cançons d'arrel popular de diversos estils i continents.
El clarinetista búlgar Ivo Papasov

El viatge d'aquest dissabte 20 d'abril al Tradicionàrius a Ràdio 4 arrencarà a Bulgària (amb el clarinet d'Ivo Papasov, pilar d'una música amb elements otomans, gitanos, balcànics... i ritmes coixos que no poden faltar als casaments tradicionals d'aquell pais) i anirà fent parades a Cuba (amb la cantant Marta Campos i la seva combinació de poesia contemporània i ritme d'havanera, i també amb el violinista Alfredo de la Fe i la seva lectura del danzón i la sonoritat de la charanga), a l'Alguer (amb Càlic i les seves recerques en el camp de la cançó tradicional en el si de la petita comunitat catalanoparlant de Sardenya), la Xina (amb la Shangai China's Traditional Orchestra i els seus instruments de corda i percussió tractats de forma sorprenent), Còrsega (amb el saxo baríton de David Rueff competint en profunditat amb la veu del cantant Ghjuvanpetru Lanfranchi), França (amb el cantautor Yves Duteil), Portugal (amb la col·laboració entre el pianista Mario Laguinha i la cantant Maria João, a mig camí del jazz i l'experimentació), el Camerun (amb el gran cantant i baixista Richard Bona), l'Equador (amb el trompetista i director d'orquestra Edgar Palacios) i, per acabar, l'Empordà (amb la cantant Rusó Sala i el trio que comparteix amb Míriam Encinas i Aleix Tobias).

 

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   20.abr.2019 10:59    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...