Els jueus a Aragó i aragonesos a Barcelona

    sábado 10.nov.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

L'Aragó divers, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Dels romanços sefardites a Anton Abad, Javier Mas i Marta Casas

Que tenen en comú els romanços dels jueus de l'Ebre cantats per Eliseo Parra, les cançons amb gust de prèssec d'Anton Abad, la sumptuositat de les cordes de Javier Mas i les jotes reelaborades de Marta Casas? Doncs que totes són cares d'un Aragó divers i que totes sonaran al Tradicionàrius de Ràdio 4.


Romanços que es cantaven a la part central de la Vall de l'Ebre i que les comunitats de jueus serfardites expulsats el 1492 van continuar cantant -i fent evolucionar amb noves influències- al llarg dels segles a ciutats com Smirna, Fes i Istanbul. Aquest és el repertori de Los judíos en Aragón (Prames, 2001), un treballat llibre-CD, dirigit per Plácido Serrano, d'on provenen les cançons que sonaran en la primera part del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 10 de novembre: "Romance de Blancaflor y Filomena", "El cerco de Santa Fe", "El moro que reta a Valencia", "Romance de la muerte del Duque de Gandía", "El rey Fernando en Francia"... Romanços de tipus narratiu que van prendre forma al voltant del segle XIII a partir dels cantars de gesta i els poemes trobadorescos, que van imprimir-se negre sobre blanc al segle XVI i que, a partir de la diàspora, va esdevenir una herència immaterial de la cultura aragonesa arreu del Mediterrani mantenint funcionalitats concretes: cançons de dol, de noces, de bressol... Al llibre-CD, hi participen a més de Plácido Serrano músics com Santiago BlascoAdela Rubio i Eliseo Parra, que signa també els arranjaments.

A la segona part, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 es quedarà a l'Aragó, en aquest cas per escoltar tres de les figures que en els darrers temps hi han aixecat propostes interessants i diverses: el cantautor de Saidí Anton Abad, autor de delicioses cançons sobre el paisatge i les petites coses; Javier Mas, mestre de bandúrries, guitarres, i llaüts que ha deixat la seva petjada des del programa de Televisió de Catalunya Mediterrània a algunes de les millors cançons de Maria del Mar Bonet, passant per Leonard Cohen i alguns dels millors grups de blues que s'han forjat a Barcelona i propostes de fusió com Ayatana i Tamiz, i, finalment, la jove cantant Marta Casas, que va agermanar la jota i el jazz amb una gran naturalitat al seu disc Soniando (Nuevos Medios, 2015).

 

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   10.nov.2018 18:59    

25 anys de C.A.T.

    sábado 27.oct.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

25 anys no són res... però déu n'hi do

Jordi Fàbregas comenta la trajectòria del CAT al programa Tradicionàrius a Ràdio 4

Si, com deia el tango, vint anys no són res, vint-i-cinc tampoc no són gran cosa... però en vint-i-cinc anyses pot fer molta feina. El CAT de Gràcia acaba de celebrar el primer quart de segle de vida. El seu director, Jordi Fàbregas, en parlarà aquest dissabte 27 d'octubre al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.
Entrada al CAT per la Placeta d'Anna Frank

Des dels temps en què es debatia si hi ha d'haver un baix elèctric a l'escenari fins avui, el panorama del folk als Països Catalans ha canviat força. I en bona part d'aquesta evolució hi ha jugat un paper central el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, el CAT. A partir de referents com el Conservatori de Tolosa de Llenguadoc, el CAT ha anat perfilant un model de centre que no només ha actuat com a centre neuràlgic de la música d'arrel als Països Catalans, sinó que ha afavorit el neixement d'altres focus musicals importants: el Solc, el Tradicionàrius a Sa Pobla, el Tradicionàrius de Roquetes, l'Escola Folk del Pirineu...

Sobre aquesta feina, i també sobre l'evolució en els músics i en el públic, sobre les obres que van obligar a programar concerts en altres sales durant tres anys, sobre el caliu de la Taverna i sobre les produccions d'espectacles, llibres i discos que s'han anat impulsant des del CAT, en parlarà el seu director, Jordi Fàbregas, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. I també sonaran algunes de les músiques que s'hi han presentat durant aquests anys, és clar.
Categorías: Música

Jordi Roura   27.oct.2018 20:18    

Fira Mediterrània-Manresa 2018

    jueves 18.oct.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

De Lisboa als Balcans

La Fira Mediterrània 2018, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4

La passada Fira Mediterrània de Manresa va aixecar el teló amb la victòria de Clàudia Cabero al Concurs Sons -cantant entre altres la seva composició "Lisboa"- i el va abaixar amb el terrabastall balcànic de les Balkan Paradise Orchestra. La crònica de la Fira, aquest dissabte al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.     
Sandra Monfort, Clàudia Cabero i Guillem Aguilar, a la final del Concurs Sons Foto: Carles Rodríguez

A més de Cabero i les Balkan Paradise Orchestra, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 20 d'octubre es comentaran i sonaran algunes de les músiques que van presentar-se a la Fira: el cant popular valencià de Jonatan Penalba presentant el disc De soca-rel (Temps Record, 2018);  el segon àlbum del guitarrista Pau FigueresNada nuevo bajo el sol (Satélite K, 2018); el projecte Eròtic Giust, on un grup de joves músics reprenen una de les aventures musicals més atrevides de Marcel Casellas, fusió de poesia eròtica amb rítmica giusto-sil·làbica; el colorista tercer disc de la Cobla Catalana dels Sons EssencialsSi són flors, floriran (DiscMedi, 2018); i la impactant posada en escena de l'adaptació del Cant espirituald'Ausiàs March per part de Carles Dénia.
Categorías: Música

Jordi Roura   18.oct.2018 12:00    

Enric Montsant presenta "Suit de suits"

    viernes 12.oct.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Quatre suits gralleres

Enric Montsant, graller vallesà de llarga trajectòria vinculat a nombrosos projectes del folk i la música d'arrel, passarà aquest dissabte 13 d'octubre pels micròfons del programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Hi presentarà el seu nou projecte, Suit de suits, gravat al costat del també graller Xavier Pijoan

Xavier Pijoan i Enric Montsant

Xavier Pijoan era alumne de gralla d'Enric Montsant. Fins que va arribar un moment en què el mestre li va dir: "Ja no et puc ensenyar res més". Però Pijoan volia continuar aprenent amb Montsant, i així comença la història d'aques projecte compartit, Suit de suits, en què s'han arranjat expressament per a dues gralles, en un repertori agrupat en quatre suits contrastades: la primera amb romanços tradicionals de Catalunya; la segona, Suit Camperola, centrada en cançons que el músic i compositor Jordi León va arranjar per a cobla de sardanes; la tercera recull melodies del renaixentista Cançoner d’Uppsala, i la quarta està dedicada a balls de la masurca a la jota i del pasdoble al blues. I la cosa no s'atura aquí, perquè aquest repertori s'ampliarà amb una coreografia en col·laboració amb un esbart, i ara mateix Enric Monstant ja està treballant en la cinquena suit.

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 es completarà recordant The English Dancing Master, una sèrie de danses comunitàries angleses recopilades per l'editor John Playford i els seus successors entre els anys 1651 i 1728. Aquestes danses, que han conegut un gran èxit al llarg dels segles, sonaran en versions de diversos músics de folk d'arreu d'Europa.
Categorías: Música

Jordi Roura   12.oct.2018 11:59    

La Tresca 20è aniversari

    viernes 5.oct.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Vint anys d'una família d'abelles

La Tresca i la Verdesca celebren vint anys de carrera. L'abril de 1998 a la Garriga, de la reunió de diversos companys animadors crescuts en l'ambient dels caus en va sortir un dels grups de referència en el camp de la música familiar. I això que hi va haver qui els va dir que amb un nom així no durarien gaire...

La Tresca i la Verdesca Foto: Arxiu del grup

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 6 d'octubre estarà dedicat íntegrament a celebrar el vintè aniversari del grup La Tresca i la Verdesca, formació per a públic familiar creada per Claudi Llobet,Toni López i Jordi López que ha anat creant un imaginari lligat al món de les abelles. Sonaran moltes de les músiques que han anat gravant en diversos treballs, mentre que un dels integrants del grup, Claudi Llobet, comentarà l'evolució que han seguit en dues dècades, les col·laboracions que han establert amb l'àmbit teatral i els canvis experimentats en l'animació musical al llarg dels darrers anys. Al seu parer, tot i que s'ha obert un ventall estilístic i formal que és cada cop més ampli, l'essència de l'ofici continua sent la mateixa: saber interessar tothom, els adults i els nens, i aconseguir transmetre valors enriquidors més enllà de la pura distracció. 

 

Categorías: Música

Jordi Roura    5.oct.2018 13:30    

La Malinche

    lunes 1.oct.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

El poder de la terra

La cantant mexicana Margarita Arrocha, La Malinche, presentarà el seu disc Hija de la tierra (Sota la Palmera, 2018) aquest dissabte 28 de setembre al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Un disc on es reuneixen ritmes de Mèxic i de Catalunya i on l'artista, que també és xaman, invoca el poder de la terra. 
La Malinche

Establerta des de fa 13 anys a Catalunya, La Malinche pren el nom d'un personatge històric i llegendari: una dona indígena que va ser venuda com esclava, que va ser amant d'Hernan Cortés i que va tenir una vida envoltada de misteris.

La cantant de Campeche comentarà al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 un disc cuinat a foc lent, amb un repertori divers on hi cap el corrido, la cúmbia, la ranxera, les cançons rituals i curatives, la rumba catalana... També hi haurà espais per a referents de l'artista, com Paquita la del BarrioLila Downs i Betsy Pecanins, i es parlarà del paper que han tingut en el disc Hija de la tierra músics com Pep Lladó, que ha produït l'àlbum, a més de signar algunes composicions i acompanyar durant un any i mig tot el procés de gravació.
 
Jordi Martí Fabra  SONS DE LA MEDITERRÀNIA

Categorías: Música

Jordi Roura    1.oct.2018 16:40    

Rumba arreu

    martes 10.jul.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Rafalito Salazar visita Ràdio 4            Jordi Martí Fabra

Un dels col·laboradors habituals de Tradicionàrius a Ràdio 4 i actual president de ForcatRafalito Salazar, serà el protagonista del programa aquest dissabte 14 de juliol. Amb la participació del locutor i melòman Cinto Niqui, es repassaran algunes perles variades d'un rumber versàtil com pocs.
Rafalito Salazar, retratat el 2015 per Juan Miguel Morales

De tant en tant, Rafalito Salazar passa pels micròfons del Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar l'actualitat i les novetats destacables al voltant de la rumba catalana. Aquest dissabte 14 de juliol, però, sonaran al programa algunes peces destacades, provinents de diversos artistes i formacions amb els quals Salazar, bohemi i treballador alhora, ha anat escampant el seu amor per la música i la rumba: "La cirereta", amb elsTxarango, en el disc que Marc Serrats va produir per a la Bressola de la Catalunya Nord; "Advertència", clàssic dels Ai Ai Ai que es va revisar en clau instrumental amb Carles Belda al seu llibre-disc 24 rumbes per diatònic (autoeditat, 2014); dues de les millors cançons de La Troba Kung-fú ("La cançó del lladre" i "Flor de primavera"), grup amb qui Salazar ha col·laborat constantment; "Gitanitos y morenos", un dels més grans èxits del Gato Pérez ('pare musical' de Rafalito), en la versió que en va fer l'Orquestra Plateria al seu disc d'homenatge; "Metro cuadrado", de Jarabe de Palo; "Jo vinc d'un silenci", el clàssic de Raimon, interpretat en clau de rumba pels Ai Ai Ai, l'emblemàtic grup de catalana en català; "Yo no me caso", dels Patriarcas de la Rumba, amb una història basada en fets reals que van tenir lloc a Mataró, i cantada per Rafalito Salazar al costat del seu pare, Rafael Salazar.
Categorías: Música

Jordi Roura   10.jul.2018 13:30    

Les Violines "Quatre estacions"

    viernes 6.jul.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Simone Lambregts, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'              Jordi Martí Fabra

La líder i impulsora de Les ViolinesSimone Lambregts, passarà aquest dissabtre 7 de juliol pels micròfons del programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar la trajectòria i el darrer treball -meitat nou, meitat antològic-, d'un dels grups de referència en la història del folk català.  
Les Violines Foto: Arxiu del CAT

Les quatre estacions (DiscMedi, 2017), és el títol del darrer disc publicat fins ara per Les Violines. Es va presentar el passat mes de maig al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia, en el marc de la Primavera Folk al CAT, i aquest dissabte 7 de juliol sonarà al programa Tradicionàrius de Ràdio 4 amb els comentaris de la violinista Simone Lambregts. El títol del treball sona a Vivaldi, però fa referència a les quatre parts que el componen, i que corresponen més o menys a tres èpoques o moments en la trajectòria de la formació: els tres discos anteriors -A tota corda (DiscMedi, 1998), O què!? (DiscMedi, 2000) i Nyigu nyigu (DiscMedi, 2004)-, més un quart bloc amb cinc temes nous.

D'aquest disc, de la presentació que va organitzar-se al CAT amb un munt de convidats especials i de les peculiaritats i intermitències d'un grup que va començar sent un quartet de violins i ha anat evolucionant a través de diverses formacions instrumentals, sempre mantenint un focus centrat en el món de la festa major als Pirineus, en parlarà Simone Lambregts, que un bon dia, sent una jove violinista que venia del món del clàssic, va asseure's a la primera fila en el taller de Peret Blanc de Beget al Tradicionàrius, va conèixer "el seu primer mestre", Francesc Tomàs Aymerich 'Panxito', i va integrar-se en Clau de Lluna. D'aquesta manera començava un llarg camí que l'ha dut a crear escola amb Les Violines, però també a acostar-se a la mà d'altres escenes de la mà d'Els Miralls de Dylan.
Categorías: Música

Jordi Roura    6.jul.2018 12:09    

Pascuala Ilabaca ens visita

    miércoles 27.jun.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

El batec de les minories, de Xile a l'Índia

Pascuala Ilabaca i Fauna actuen aquest diumenge 1 de juliol al CAT de Gràcia

La xilena Pascuala Ilabaca ja compta amb una bona pila de seguidors a Barcelona i al CAT, on ha actuat ja unes quantes vegades de la mà del festival BarnaSants. Aquest diumenge 1 de juliol hi tornarà (19.30 h). Però abans, aquest dissabte 30 de juny, serà la protagonista al programa Tradicionàrius a Ràdio 4
Pascuala Ilabaca y Fauna

La cantautora i acordionista de Valparaíso Pascuala Ilabaca, acompanyada del seu grup Fauna, afronta aquests mesos una llarga gira que la durà per diversos països europeus i pels Estats Units, i que recalarà el diumenge 1 de juliol al CAT de Gràcia, en la seva única actuació a l'Estat Espanyol. En aquests concerts, l'artista xilena presenta el disc El mito de la pérgola (2018), editat pel segell català El Petit Indie.

Com en els treballs anteriors, el nou repertori gira al voltant d'un missatge universal i aplicable a totes les cultures del món: en aquest cas, el títol fa referència a la pèrgola, l'espai que ocupa el centre de les places d'arreu i que hauria d'estar dedicat a reivindicar l'art i la ciutadania. "La cultura i la gent mereixerien sempre ocupar aquest espai central, però malauradament no sempre és així", explica Ilabaca als micròfons de Ràdio 4. Seguint aquest fil reivindicatiu, l'artista ha estat investigant diversos ritmes que han nascut a la via pública en països com Xile, Índia, Mèxic...

Així, el joc entre la globalitat i els localismes, el desarrelament dels migrants o l'empoderament de les comunitats minoritàries són elements centrals, per exemple, al primer senzill del disc, "El baile del Kkorayuna", del qual se n'ha fet aquest videoclip d'ambientació minera i carnavalesca:
 
Filla de dos pares artistes, i formada en un context de viatges (va néixer a Girona), Pascuala Ilabaca va aprendre a valorar la música popular ben aviat, amb influències poderoses com ara les de la nissaga Parra. De fet, un dels seus projectes més especials va estar dedicat a divulgar aspectes poc coneguts de l'obra de Violeta Parra. Viatges i estades en països com Mèxic i l'Índia, on va escriure un dietari en dècimes primer i després en vers lliure, va ser també determinant en la seva sonoritat. El fet d'anar amunt i avall ha estat clau en l'adopció d'un pràctic 'piano de motxilla' (l'acordió) i en el descobriment constant de les connexions entre la cultura dels pobles originaris arreu del món; aquestes connexions que han acabat sent part essencial en les seves obres.  
Categorías: Música

Jordi Roura   27.jun.2018 17:13    

Concert de comiat de MORENA

    jueves 14.jun.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Fins aviat, Morena!

El trio de tradipatxanga s'acomiada al CAT aquest 15 de juny

Molta música i poca vergonya. El trio de tradipatxanga Morena arriba a un final de trajecte (qui sap si tornarà...) i ho celebra amb una festa especial el divendres 15 de juny al CAT, en què també actuarà el grup piemontès Lhi Balòs, un sextet que, en una línia similar, presenta un so 'patxanga d'oc'.
Morena

Després de cinc anys esvalotant l'aviram a base de versions esbojarrades de grans èxits internacionals d'avui i sempre, Morena, el trio que formen Heura Gaya (veu), Manu Sabaté (clarinet baix) i Blai Casals (acordió diatònic i percussió), obre un parèntesi. El grup que ha pervertit –i en algun cas, fins i tot millorat– grans peces de JuanesJuan Luis GuerraQueenU2ShakiraRafaella Carrà i Zapato Veloz s'acomiadarà de la seva afició amb un concert al CAT de Gràcia (22 h). Completarà el cartell el sextet de l'Occitània italiana Lhi Balòs, els músics dels quals es van conèixer amb els Morena en un festival anomenat Alioli. Els dos grups, que constitueixen cadascun a la seva manera models de dur la música tradicional cap a nous àmbits, van connectar. 

El passat dissabte 9 de juny Blai Casals va passar pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar la trajectòria, els aprenentatges i la festa final de Morena, un grup que ha obert un solc propi i picantó en el panorama festiu de la música popular catalana. Podeu escoltar l'entrevista completa aquí.
Categorías: Música

Jordi Roura   14.jun.2018 12:33    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...