Saki Guillem i el folk

    sábado 20.jun.2020    por Jordi Roura    3 Comentarios

Licors i murgues, llaüts i percussions...

L'antiespecialista Saki Guillem, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 20 de juny conversarà amb un músic d'interessantíssima trajectòria: Saki Guillem. A més de presentar el seu nou disc, Pròximament (DiscMedi, 2020), comentarà una carrera que arrenca a la Barcelona Laietana i arriba fins avui. 
La Murga 1981 2
"Vaig aterrar al món musical de Barcelona el 1976", recorda Saki Guillem. Amb 13 anys havia començat a tocar la bateria de manera més o menys professional, però a la capital catalana, veient projectes d'envergadura com ara el grup Música Urbana, va prendre consciència "del poc que sabia i del molt que calia treballar per ser músic". I així ha anat fent una carrera com a multinstrumentista absolutament transversal, amb participacions destacades en tota mena de grups i discos com arranjador i com intèrpret de llaüt, de guitarra, de bateria... "L'especialització no la porto bé", confessa aquest músic que no es cansa de reivindicar la formació continua, mantenir l'agilitat i el procés d'aprenentatge constant.

L'ambient on va anar a parar el jove Saki era la Barcelona de l'Ona Laietana, amb projectes de folk-rock capitanejats per artistes com Pau Riba i el galàctic Sisa. I va ser amb Pau Riba amb qui Saki Guillem va començar a fer de guitarrista en aquells temps, en una època en què era molt habitual que els nombrosos cantautors consagrats reclutéssin joves talents com acompanyants. Poc després va anar a Madrid per participar en la seva primera experiència a l'estudi, gravant i aportant idees al disc de Pau Riba Licors (Movieplay, 1977), en una aventura que continuaria la primavera de 1977 a Deià, a la casa de David Aellen, rematant els Licors i participant, de passada, en el clàssic Brossa d'ahir (Ocre, 1977) de Pep Laguarda.    

Amb aquests projectes ("una època de rock fresc i divertit, hippie, sense més pretensions") va arrencar una carrera que ha deixat petjada també, entre molts altres, en els ballables de l' Orquestra Plateria i el folklore renovat i antipurista de La Murga, el cantautor Raimon, l'OBC (on Saki Guillem ha treballat com a percussionista i com arranjador), els musicals, etc.

Al programa sonaran també una pila de cançons en què Saki Guillem ha participat al llarg del temps, com el "Contrapàs de Sant Genís de Palafolls", inclosa l'any 1983 al segon disc de La MurgaCarnaval, amb arranjaments del mateix Saki Guillem i la participació de Jordi FabregasJoan Albert Amargós i Josep Pons; "Pavana" i "Orenella i gladiol", del disc de Pau Riba Licors ; "Milanta anys-lum blues", de Pep Laguarda; "Voldria", de Marina Rossell; "Garrotín del tránsito", de Gato Pérez, "Lo Poder del Cant", del supergrup L'Harmònica Brava; "Octubre dolç", de Raimon; la música oriental del muntatge teatral Vi, del grup Comediants; una revisió del clàssic del Grup de Folk "Kumbaià" i "El noi dels cabells llargs", el clàssic d' Els tres tambors, versionat pel seu autor, Jordi Batiste, al costat de Lluís Gavaldà.
Categorías: Música

Jordi Roura   20.jun.2020 13:13    

Hongria i Catalunya

    martes 7.abr.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Delícies hongareses i coblístics desacoblats

Aquest dissabte 11 d'abril, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Per sort, el món encara no és un planeta del tot uniforme... i hi podrem trobar músiques ben genuïnes i encantadores. Els sons d'Hongria i els de la cobla catalana en son dos bons exemples. I Hongria i la cobla seran precisament els dos protagonistes al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 del proper 11 d'abril. 
La cantant Márta Sebestyén i el grup Muzsikas

Frenètics violins tsiganes, ritmes trencats, percussions endimoniades, cants adolorits, l'embruix metàlic del címbalon... A Hongria, al cor de l'Europa central, hi conviu una gran diversitat de tradicions musicals, sovint vinculades a importants minories. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 oferirà aquest dissabte 11 d'abril un passeig sonor per aquest país. Sonarà l'extraordinària cantant Márta Sebestyén i l'històric grup Muzsikas, que des del 1973, i com ja havien fet uns quants anys Bela BartokZoltan Kodaly i altres músics, poua en la rica tradició folklòrica i musical del camp hongarès. Sebestyén ha visitat en alguna ocasió el festival FIMPT de Vilanova i la Geltrú, com també ho ha fet el grup Vujicsics, amb un repertori representatiu de la part fronterera entre Hongria i Sèrbia i un saxo solista que fa caure de cul per les seves escales plenes de floritures. Un altre grup històric nascut el 1977, Teka, es caracteritza per l'expressiva veu de Beatrix Tárnoki i per conjuntar instruments acústics de diversa potència (cornamusa, viola de roda, contrabaix, violins, llaüt) amb un repertori que inclou danses tradicionals de passes complicades més que complicades. La cultura del poble gitano també té una rellevància especial a Hongria; al programa, com a mostra, sonarà Balogh Kalman i la seva Gipsy Cimbalon Band.

I d'Hongria a la cobla. La segona part del programa donarà pas a tibles, tenores i fiscorns, amb versions heterodoxes de músiques de tota mena, com la "Dansa del foc" de Manuel de Falla interpretada per la Cobla Principal del Llobregat amb Esteve Molero; el tenorista Jordi Molina combinant la seva tenora amb el piano de Joan Díaz en la sardana de Pau Casals "Sant Martí del Canigó" o en el clàssic dels clàssics de Joan Manuel Serrat, "Paraules d'amor"; el flabiolaire de la Cobla Sant JordiXavi Torrent, conduint la "Polca del pare" d'en Roviretes amb el seu grup Jazzcat i el saxo de Gabriel Amargant.

I per acabar, el programa recordarà el cantautor Luís Eduardo Aute, mort el passat 4 d'abril, amb "Plaça Rovira", on evocava la seva infància a la vila de Gràcia de Barcelona.

 

 
Categorías: Música

Jordi Roura    7.abr.2020 13:46    

Cançons de primavera i flors

    martes 31.mar.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Esclats de vida

Cançons de flors i de primavera, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Ha arribat la primavera. I l'espai Tradicionàrius a Ràdio 4 ho celebrarà aquest dissabte 28 de març amb un programa especial on sonaran cançons de la música popular catalana que parlen de flors, de natura i d'esclats de vida. 
Maria del Mar Bonet i Javier Mas, als temps del disc 'Anells d'aigua' Foto: Arxiu de la cantant

El programa Tradicionàrius d'aquest dissabte semblarà la Rambla d'abans, amb flors de tots els colors i de tots els estils. Sonaran la "Mateixa de ses flors" del grup de folk mallorquí Música Nostra; la "Dansa de la Primavera", que Maria del Mar Bonet va escriure amb Gregorio Paniagua per incloure'l al seu disc Anells d'aigua (Ariola, 1985); "Second Hand Rose", adaptada com a "Flor de segona mà" per Josep Maria Andreu perquè la cantés Núria Feliu; "La florista-La primavera", text del Bestiari de Pere Quart que Miquel Cors i Dolors Laffitte van dur a l'escenari en forma de musical el 1970; "Clavell de balcó", poema de Josep Maria de Sagarra interpretat per la veu imponent de Jaume Aragall; i en un ambient més muntanyenc, "La flor del pèsol", cantada per Artur Blasco al primer disc d'El Pont d'ArcalísBalls i cançons del Pirineu (Tram, 1997); l'extraordinari bolero "Sota un cirerer florit", gravat per Joan Manuel Serrat el 1966. la tradicional "La clavellinera", empeltada amb la sardana curta "Els de la capa negra" per l'acordionista Kepa Junkera; la cantant Clàudia Colom acostant-se al món de la música antiga i orientalitzant amb "El clavell i la carreta"; la conegudíssima versió en clau rumbera de la "Cançó del lladre" que van titular "Clavell morenet" i va gravar, ja fa alguns anys, La Troba Kung-Fú; "La rosa", del compositor grec Manos Hadjidakis, adaptada al català per la cantant Ester Formosa el 2003; "Rosas en el mar", del cantautor semigracienc Luís Eduardo Aute; "El gesssamí i la rosa", poema de Josep Carner que Ia & Batiste van convertir en clàssic de la cançó; "El vals de la ginesta", amb Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, i la cançó japonesa "Cirerers", interpretada pel grup Ara Va de Bo en molt bona companyia dels alumnes de l'Escola Claret de Barcelona.
Categorías: Música

Jordi Roura   31.mar.2020 13:01    

Joana Gomila presenta "Paradís"

    sábado 14.mar.2020    por Jordi Roura    1 Comentarios

Illes valentes

Joana Gomila, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Són temps d'aïllament, de navegar sense mapes i també d'articular arxipèlags alternatius... d'això va precisament el darrer disc de Joana GomilaParadís (Bubota Discos, 2020). La cantant manacorina en parlarà aquest dissabte al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.
Laia Vallès i Joana Gomila Foto: Dorothee Elfring

El 27 de febrer passat Joana Gomila va presentar al festival Tradicionàrius l'àlbum Paradís, gravat a duo amb la teclista Laia Vallès. Es tracta d'una obra valenta, que assumeix l'electrònica com a part central de la proposta, per barrejar-se amb la música tradicional, la poesia i l'experimentació.

Si el seu anterior treball, Folk Souvenir (Bubota Records, 2016), era un plantejament personal sobre què era per aquesta cantant la música tradicional, a Paradís explica que hi ha una altra perspectiva: "La mirada no és enrere, sinó que d'una manera lliure i juganera, intento generar una cosa nova on hi acaben apareixent melodies que sí que tenen connexió amb la tradició".

"Sempre intento apaivagar alguna inquietud i fer una immersió profunda en algun tema. Aquest disc és una recerca sobre el concepte d'illa, a nivell de territori però també individual". La producció de Jaume Manresa i les mescles de Joan Miquel Oliver han acabat d'arrodonir un treball que presenta també una cura especial en l'apartat gràfic.

De tot això en parlarà Joana Gomila al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, on sonarà també bona part del repertori de Paradís: "Ei, ei, ei", "Dianita", "Es ametlers", "La jota dels hereus", "Illes", "No tenim mapes", "Si mir a la mar"...

 

 
Categorías: Música

Jordi Roura   14.mar.2020 13:00    

Lluís Gómez, banjo d'El Maresme

    jueves 5.mar.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cinc cordes i moltes històries

El banjista Lluís Gómez, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Quan tenia vint anys, Lluís Gómez escoltava embadalit Jean Marie Redon a l'àlbum Banjo Paris Session (Guimbarda, 1979). Ha passat el temps i han acabat gravant un disc plegats, Una más (Microscopi, 2020). El banjista català el comentarà aquest dissabte 7 de març al programa Tradicionàrius a Ràdio 4
Lluís Gómez

El Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 7 de març estarà dedicat íntegrament al banjista de Premià de Mar Lluís Gómez, que comentarà el disc que ha gravat conjuntament amb Redon. Entre altres, hi han inclòs "Mr. Glubo", que és precisament la peça de Banjo Paris Session amb la qual Gómez va descobrir l'instrument al qual ha dedicat la seva carrera. En sentir-la va pensar: "Això m'encanta!", i a partir d'aquí va endinsar-se en el bluegrass, en la història d'un instrument peculiar que té les arrels a l'antiga Pèrsia i que va arribar a Nordamèrica amb els esclaus africans, en l'esperit pedagògic de Pete Seeger i el seu banjo de màstil llarg, les jams de músira irlandesa i els músics que, des de Catalunya, han treballat amb aquest instrument: Xesco BoixGabriel RamírezSedo GarciaRicky Araiza...

Al programa, el músic maresmenc també comentarà els múltiples vessants en què es maniesta la seva passió pel banjo: formacions com la Barcelona Bluegrass Band, la docència a través de projectes com un campus especialitzat en bluegrass al Centre Cívic La Sedeta, el festival Al Ras de Mollet del Vallès, els llibres divulgatius i el tarannà especial d'una colla de bojos de la música acústica i de les jams sessions que es mouen per l'àrea de Barcelona i que responen al nom de Joan Pau CumellasOriol SañaAlbert BelloMiguel TalaveraValentí Moya...

 
Categorías: Música

Jordi Roura    5.mar.2020 11:55    

Magalí Sare & Sebastià Gris

    miércoles 19.feb.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Tradició i distorsió

Magalí Sare i Sebastià Gris, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 rebrà aquest dissabte 22 de febrer el duo format per la cantant Magalí Sare i el guitarrista Sebastià Gris. Hi presentaran el disc A Boy & a Girl (Segell Microscopi, 2020), on aborden un repertori eclèctic, de la cambra a la tradició mallorquina per dur-la a un terreny propi.
Magalí Sare i Sebastià Gris Foto: Juan Miguel Morales

La vocalista vallesana Magalí Sare ha cantat amb el Quartet Mèlt, amb Clara Peya, amb el contrabaixista Manel Fortià... i Sebastià Gris és un guitarrista manacorí establert a Barcelona, que ha participat entre altres en la creació de grups tan especials com la Bull i Pebre Bord Big Band. Tots dos es van conèixer estudiant al Conservatori del Liceu, i plegats han anat donant forma a un projecte especialment eclèctic, que camina des de l'any 2016. L'any passat van publicar un primer EP, Venim a aquest món (Segell Microscopi, 2019), i aquest 2020 han publlicat un àlbum amb peces que, tot i la varietat dels seus origens, comparteixen un mateix tractament sonor: veu i guitarra sobre un matalàs d'electrònica, i força efectes, deconstruccions i distorsions, tot supervisat pel productor David Soler

"Venim de llocs molt diferents. Jo de la clàssica i ell de Mallorca, amb tota la tradició i el bagatge que això comporta. Per això al disc hi ha elementes de la cambra i de la música tradicional mallorquina, entre molts altres ingredients", comenta la cantant. Al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, a més d'exposar la seva visió de la música, sonaran unes quantes de les cançons d'aquest treball especial: el romanç tradicional "Sa mort de na Margalida", amb dos protagonistes, en Sebastià Company i na Margalida Cervera, que coincideixen en el nom amb els músics; "A Boy and a Girl", amb música d'Eric Whitacre sobre un poema d'Octavio Paz; "Hôtel", sobre un text de Guillaume Apollinaire i música de Francis Poulenc; la cançó de bressol d'Honorat Noguera "Vou veri-vou"; "Recança", un petit caprici i reivindicació de Josep Carner i Eduard Toldrà

Categorías: Música

Jordi Roura   19.feb.2020 19:50    

Pedro Burruezo Al Andalus segle XXI

    domingo 16.feb.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Una recerca emocional

Pedro Burruezo, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 entrevista aquest dissabte 15 de febrer un músic que, després de fer camí en el mon de les músiques més rupturistes, mira des de fa uns anys a les músiques antigues i les arrels andalusines: Pedro Burruezo. Hi presentarà el seu darrer disc, Al Andalus s.XXI (Satélite K, 2020).
Pedro Burruezo

"Un disc que beu del passat, del llegat medieval de les tres cultures que convivien a la Península Ibèrica -andalusina, cristiana i jueva- però alhora mira endavant. Hi ha passat i hi ha futur, hi ha tradició i hi ha innovació, hi ha l'Orient i hi ha l'Occident", així presenta Burruezo el seu darrer treball, al capdavant de la seva formació Nour Camerata, on ha reunit peces que viatgen en multitud de variants per la Mediterrània, així com composicions pròpies, cantades en castellà o en àrab clàssic, on s'integren elements musicals de tota mena, sovint relacionats amb tradicions místiques.

La proposta de Burruezo, a més, ve acompanyada d'un discurs de fons. "Estem en temps de moltíssima confusió, guerres i tensions a nivell macro i micro, i una manera de combatre la lletjor del món actual és oferir tota la bellesa que siguis capaç de fer, per exemple amb la música, que arriba allà on no arriben els discursos". I va una mica més enllà: "La música no només ha de ser bona tècnicament, sinó que ha de plasmar una recerca emocional i espiritual". Tant al disc com als escenaris, l'acompanyen amb aquesta idea una sèrie de músics destacats de l'escena de la música d'arrel: Maia Kanaan (viola, veu), Jordi Ortega (violoncel), Robert Santamaría (qanun) i Jordi Rallo (percussions).

 
Categorías: Música

Jordi Roura   16.feb.2020 20:09    

Passejant pel Nord

    sábado 8.feb.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Del Castellet al peu del Canigó

La música de la Catalunya Nord, a Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 8 de febrer es dedicarà íntegrament a la música de la Catalunya Nord, amb un passeig pels diversos estils que hi han conreat els seus músics, de la música tradicional al blues, passant per la cançó d'autor.
Els cantants i grups de música popular de la Catalunya Nord seran els protagonistes aquest dissabte 8 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Sonaran Maties Mazarico, des deTaurinyà, al peu del Canigó, amb la "Cançó de Sant Gil", Maties Mazarico
però també el singular Pascal Comelade; el gran difusor Gerard Jacquet interpretant "La plana", en un disc homenatge a Joan Pau Giné;

en Gual fill i en Peraire, que com a duet Crescendo han animat nombrosos balls folk al Tradicionàrius;

 L'Agram amb Teresa Rebull, cantant la tradicional "Els tres tambors", i L'Agram versionant el clàssic antibelicista de Boris Vian "El desertor"; el vinater de Pontellà Pere Figueres amb "Vine, vida";

Blues del Picolat, cantant una visió de "Ah! Perpinyà" amb lletra de l'escriptor Joan Lluís-Lluís; el cantautor Albert Bueno, nascut a l'Empordà, però instal·lat una miqueta més al nord, des d'on canta al "Tren groc";

 Gisela Bellsolà cantant "Les velles corrandes de la Pepa" un text de Maria Mercè Marçal; Daniel Tozí, director del Conservatori de Perpinyà, que va estudiar i difondre amb el músic de Tolosa Guy Bertrand una mostra de la música dels gitanos de Sant Jaume de la capital rossellonesa (rumba catalana, flamenc, cants religiosos, jazz manouche...); el carismàtic Jordi Barre amb la coneguda i emocionant "Torna a venir Vicens" de fa molt de temps i la recent "Quan el dia potser tornarà", amb el cantant del Vernet Bruno Caliciuri 'Cali'...

Durant anys, a principi dels 90's, cada dissabte, des de Radio France Roussillon per a Ràdio 4, ens arribava la col·laboració de Gerard Jacquet, obrint-nos les portes del món musical de més amunt de Les Alberes.   En correspondència cada dia al matí li enviàvem una crònica del que passava al Sud.

Gerard Jacquet a Ràdio France Roussillon BLOG Gerard Jacquet, un músic cada dia a la ràdio
Categorías: Música

Jordi Roura    8.feb.2020 13:11    

Arnau Obiols, canta

    viernes 24.ene.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Saba, saba, pell de branca...

Arnau Obiols, al programa Tradicionàrius a Ràdio 4

El passat dijous 16 de gener, Arnau Obiols va obrir el nou cicle de concerts arran d'escenari al festival Tradicionàrius, presentant el disc Tost (Segell Microscopi, 2019) i entusiasmant el públic. Aquest dissabte 25 de gener, el bateria de la Seu d'Urgell en parlarà al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Arnau Obiols Foto: Pepe Camps

"Una feina artesanal, delicada, íntima... i satisfactòria". Així defineix el percussionista Arnau Obiols l'elaboració del seu tercer disc com a solista, Tost. Un àlbum en què, a diferència dels dos anteriors, el presenta tot sol a l'escenari, amb la potència i intensitat que això comporta, i es llança a cantar. I no ha cantat un repertori qualsevol, sinó que ha abordat, amb maneres més de cantador popular que no pas de cantant acadèmic, tot un corpus de tonades i melodies lligades al seu entorn més immediat, tant familiar com geogràfic. A això s'hi suma tot un arsenal d'instruments tradicionals i artesanals, a més de pedres i objectes no estrictament musicals, que el músic incorpora a la posada en escena, i algunes veus originals i sons de natura, gravat tot pel mateix Arnau.

De tot això en parlarà Arnau Obiols, en una entrevista en què sonaran també algunes de les peces de l'àlbum, totes lligades tradicionalment a funcionalitats molt concretes entre la gent de muntanya: "Saba", "Pregària per fer ploure", "Vaig al bosc", "El ganivet de dos talls", "El cabrer", "Lo moliner i la molinera de Llavorsí", "Cant de batre"...

Categorías: Música

Jordi Roura   24.ene.2020 12:58    

Kepa Aurrera

    sábado 18.ene.2020    por Jordi Roura    0 Comentarios

Força Kepa!

El Tradicionàrius a Ràdio 4 recupera l'entrevista que va fer-li fa un parell d'anys a Kepa Junkera

L'acordionista basc Kepa Junkera es recupera lentament d'un ictus que va patir a finals del 2018. El músic és estimadíssim pel folk català, i per això el Tradicionàrius 2020 està dedicat a ell. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 s'hi afegeix i recupera la llarga entrevista que li va fer fa un parell d'anys.
Kepa Junkera (a la dreta) amb els músics de la Cobla Sant Jordi Foto: Igotz Ziarreta

Aquest dissabte 18 de gener, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 recupera la llarga entrevista que va fer amb el músic Kepa Junkera, quan aquest presentava el doble disc Fok (Satélite K, 2017), una superproducció on el músic de Bilbao interpretava repertori d'arreu dels Països Catalans amb la complicitat i la participació d'una multitud de músics d'arrel. L'entrevista va girar no només al voltant d'aquest treball de pes i envergadura, sinó també al voltant de la llarga i estreta relació que Junkera ha mantingut amb l'escena folk catalana, del Fimpt de Vilanova i la Geltrú a la Trobada amb els Acordionistes d'Arsèguel, passant, per suposat, pel Tradicionàrius.

Categorías: Música

Jordi Roura   18.ene.2020 13:18    

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios

  • Saki Guillem i el folk 3 Comentarios PROFUNDA BORRASCA AGUJERO DE LA CAPA DE OZONO DE VIENTO MUY FUERTE Y DE VIENTO MUY POTENTE
  • Saki Guillem i el folk 3 Comentarios CUANDO HAY UNA PROFUNDA BORRASCA EN EL OCÉANO ATLÁNTICO Ó EN EL MAR CANTÁBRICO CUANDO ES EL VIENTO DEL OESTE DEL OCÉANO PACÍFICO AQUÍ EN ESPAÑA SOPLAN RÁFAGAS DE VIENTO
  • Saki Guillem i el folk 3 Comentarios CUANDO ES EL VIENTO DEL OESTE DEL OCÉANO PACÍFICO AQUÍ EN ESPAÑA SOPLAN RÁFAGAS DE VIENTO
  • Joana Gomila presenta "Paradís" 1 Comentarios Jose