« Guitarra "manouche" a L'Hospitalet | Portada del Blog | Oumaima El Khalil, una cantant libanesa al Tradicionàrius »

JazzCat, experiència jazzística amb flabiol

    jueves 20.nov.2014    por Jordi Roura    0 Comentarios

Menú pel dissabte 22 a TR4DICIONÀRIUS:

JazzCat XAVI TORRENT 2 pel BLOG Xavi Torrent

Sòl de flabiol és un dels millors discos que he sentit aquest any.  Ple d'idees i bon humor.  JazzCat són a la vegada iconoclastes i respectuosos amb els seus antecedents "Roviretes", Peret Blanc de Beget, Els Francolins de Joan Moliner...  Xavi Torrent passa de ser el flabiolaire de la Cobla Sant Jordi, la titular de l'Ajuntament de Barcelona, a emular Charlie Parker amb flabiol.  Apassionant! 

 

Aquí teniu en Xavi Torrent tocant el flabiol  ...sense jazz.

 

 Hi trobareu molta més informació i música a la PÀGINA WEB DE JazzCat

**********************************************************************

Aquí teniu la crítica que en va fer el nostre company Jordi Martí Fabra a la revista 440 del disc

Sòl de flabiol  (autoeditat, 2014)

Xavi Torrent, flabiol i tamborí. Jesús Torrent, guitarres. Manel Fortià, contrabaix. Andreu Vilar, bateria

Al número 13 de 440Clàssica, Pere Pons reivindicava la figura i l’obra de l’esportista i músic granollerí Vicens Vacca (1924-2008), pioner en la introducció del flabiol en el món del jazz. Tot i que no va deixar gravacions editades, la família i Jazz Granollers en van rescatar el llegat a Música Vicens Vacca / Jazzvacc (autoeditat, 2013). I ara hem de celebrar sense solemnitat però amb tota l’alegria del món que hi ha un grup disposat a seguir l’exemple de Vacca i dur-lo més enllà. Es fan dir Jazzcat i es van donar a conèixer en el si d’una trobada fecunda, la ja veterana Festa del Flabiol d’Arbúcies, l’any 2013. Enguany hi van tornar, ja amb un àlbum sota el braç. A Sòl de flabiol, el saxofonista, clarinetista i actual flabiol i tamborí de la Cobla Sant Jordi, Xavi Torrent, s’alia amb guitarres elèctriques, contrabaix i bateria per trenar un seguit de pals diversos units pel timbre dolç i tel·lúric del flabiol. Potser als puristes del jazz o als partidaries de les aigües estancades no els agradarà, però aquest treball és la prova palmària que si no hem volgut dur aquest instrument a nous camps estilístics ha estat perquè no hem volgut. Per començar, hi ha una “Rumba de Cassà” que sona fresca i original, hi ha un “Rhythm del pare” que avança a cop de swing amb la col·laboració al saxo de Gabriel Amargant, hi ha una versió d’“El cant dels ocells” que aparca la melancolia que tradicionalment hi ha anat associada per extreure noves brillantors a la melodia, hi ha una música del violinista Peret Blanc transformada en un ‘bolero antic’ amb una guitarra elèctrica d’aires surfejants, hi ha una revisió de la tradicional “El testament d’Amèlia” en clau de tango i hi ha una versió de la “Passada” de la Festa Major d’Arbúcies que és una passada.

Jordi Martí Fabra

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De la Francofonia ens arriba Pytshens Kambilo, un cantant del Congo que, malgrat la guitarra elèctrica de tres màstils i la nombrosa banda que l'acompanya, escriu unes cançons de gran lirisme.   

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Continuem revisant les versions de Joan Manuel Serrat quan s'acosten els 50 anys de carrera artística.  Sota un cirerer florit ha tingut versions d'artistes tan diversos com el pianista de jazz Tete Montoliu, l'acordionista diatònic Francesc Marimon i La Portàtil FM, Núria Feliu (n'ha fet dues diferents) i el cantant xilé Nelson Poblete amb Ricky Araiza i el seu grup.

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   20.nov.2014 10:38    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios