« Jordi Molina, coblístic desacoblat | Portada del Blog | Coblístics desacoblats als Festivals d'Estiu »

Criatures al "Tradicionàrius a Ràdio 4" presenten el CD "Taumàtrop"

    lunes 8.may.2017    por Jordi Roura    0 Comentarios

De tant en tant hi ha troballes musicals a partir d'elements simples que donen la mesura de la vitalitat del món folk.  Els músics catalans no es miren el melic i busquen nous sistemes d'expressió en un moment difícil per actuar, publicar discos i aparèixer als mitjans de comunicació.  Això passa quan 30 anys de Tradicionàrius donen fruits.  Mala sort.  Els músics són valents i, sense desanimar-se se, la juguen a propostes arriscades de les que el públic pot gaudir.  Ivó Jordà i Marçal Ramon CRIATURES es van conèixer a l'ESMUC i amb una tècnica de nivell superior ens ofereixen Taumàtrop  un disc que ells qualifiquen de música de cambra amb arrels.

ESCOLTEU AQUÍ EL PROGRAMA SENCER DE RÀDIO 4

********************************************************************************

Jordi Martí Fabra escrivia a SONS DE LA MEDITERRÀNIA

Tothom a jugar

Crònica del concert de Criatures al Tradicionàrius

Gran festa el passat divendres 28 d'abril al CAT de Gràcia. El duet Criatures hi presentava el seu primer disc, Taumàtrop (Picap, 2017), després de guanyar el IX Concurs Sons de la Mediterrània. I no ho van fer sols. Hi va haver molt de joc, molt de trànsit a l'escenari i molts sentiments a flor de pell.
Criatures Foto: Josep Tomàs

En la presentació del concert, el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, va recordar que l'embrió deCriatures va ser la trobada que el graller Ivó Jordà i l'acordionista Marçal Ramon van protagonitzar el 2013 a la Taverna del CAT. I encara es va remuntar més enrera per evocar la presentació, al mateix Tradicionàrius, de10 peces per a piano i gralla, una fita en la creació de repertori per a gralla de concert. El concert de Criaturesva suposar una nova i contundent consolidació em aquest sentit. Hi va haver una pila de col·laboradors i l'ambient d'una estrena. El germà d' Ivó, el pianista Nil Jordà, anava amunt i avall de l'escenari coordinant els moviments de tothom...

El duet va començar amb "Recordant una estrella", que és com una alegre obertura, recolzat en la guitarra de Toni Xuclà (productor de Taumàtrop) i el contrabaix de Marcel Casellas. Després va venir el bolero "Enamorado", de Max Havart, i l'estrena mundial d'"El somni d'Ícar", de Jordi Molina, una de les composicions fetes expressament per al disc, amb una melodia que es va il·luminant a mida que avança.

De Jordi Molina també van sonar "Capvespre al Paranà" i "Macedònia". I de Perepau Ximenis, "El Murri", amb aires colombians i txalapartaris inclosos. Molina i Perepau, amb el duet de tenora i diatònic que van engegar fa un temps, són també una baula important d'aquesta estimulant línia 'cambrística' per als instruments de carrer o de taverna.

El duet es va quedar sol i es va asseure per interpretar "Per a tu, Boi", composició en dos moviments de Jordi Fàbregas, i es va tornar a fer acompanyar per presentar "Pluges d'estiu", cançó més pop escrita per Toni Xuclà, que al disc canta Judit Nedermann, però a l'escenari del CAT va interpretar Heura Gaya, un altre dels valors d'aquest folk català que està creixent més enllà de les modes.

  Criatures i tots els col·laboradors del concert Foto: Josep Tomàs

La sardana "Somni", de Manel Saderra Puigferrer, va ser especialment aplaudida. És curiós que en una peça que ha brillat amb l'exuberància de la cobla sigui on més llueix l'especial estil, introspectiu, delicat i essencial, dels Criatures.

Després del somni mínim, viratge al frenesí balcànic a amb tota una fanfara acompanyant "Paradís" i a la fantasia misteriosa de "Moixama, tramussos i aladrocs", de Marcel Casellas, que va passant per tota mena d'ambients.

"I com llueix", composició de Marçal Ramon i arranjaments d'Ivó Jordà, repren aquesta senzillesa alegre que ja és marca de la casa amb l'alegria d'un vals musette i noves col·laboracions, en aquest cas amb cordes clàssiques. I al final, el "Ball de l'Àliga" de la Patum, s'ofereix amb solemnitat i entrega, combinant-se atre cop amb la sardana "Somni", que per Criatures ja és com un as en la màniga. El millor exemple que no hi ha res millor que mirar endins per anar pel món.


Marçal Ramon, Toni Xuclà i Ivó Jordà Foto: Josep Tomàs
 
Categorías: Música

Jordi Roura    8.may.2017 12:08    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios