« Eliseo Parra i la Barcelona dels 70's | Portada del Blog | MORENA, "tradipatxanga" a Ràdio 4 »

Trobada de Grups de Folk de Catalunya al C.A.T.

    sábado 24.jun.2017    por Jordi Roura    0 Comentarios

Jaume Arnella, amb motiu dels 50 anys del Grup de Folk va proposar fer una trobada amb els grups que es van formar a Catalunya a partir de l'èxit del de Barcelona.  Una trobada informal, una paella i, si al final algú volia cantar que cantés però sense escenari.  Jo n'era escèptic i em feia por caure a la nostàlgia i la demagògia fàcil.  Vam ser tres representants del grup: en Jordi Pujol, en Jaume i jo.  També hi assistia l'home que tant va fer a qui tant deu el Grup de Folk, en Joan de Déu Soler Amigó, autor de lletres de cançons, elaboració de cançoners de butxaca i grafista de portades de disc.  La vetllada va ser un èxit i vaig poder constatar que la química de fa 50 anys encara existia i continuava aquell respecte que permetia compartir escenari i projecte a gent tan diferent.  Aquí teniu algunes imatges d'en Josep Tomàs, fotògraf oficial del Tradicionàrius, comentades per mi i un escrit que li vaig demanar a en Joan de Déu Soler Amigó.

 01 Arnella presenta

Acollida per part d'en Jaume Arnella

 02 Tots al bar del CAT

Una primera part amb cantades de diversos grups

03 Paella

Paella excel·lent de La Terreta

04 Dinar 1

Barrejats per les taules xerràvem i menjàvem

05 Dinar 2

En Jaume  tenia cura que no ens faltés res

06 Roura Arnella Soler-Amigó

07 Brindis

Un brindis amb "Les rondes de vi"

09 GdF precisions

Declaració de principis del Grup de Folk de Barcelona

10 Discutint la jugada

Decidint repertori i dinàmica de l'acte

_______________________________________________________

Corria l’any 1988. L’ateneu Artesà de Gràcia organitzava “Tradicionàrius”,el Primer Cicle de Música Tradicional i Popular. Hi havien estat cridats a participar “32 músics joves que viuen la música des del present”, segons s’explicava en el programa de mà.

Avui, tres dècades després, aquell “Festival Folk Tradicional” ha aplegat molts dels músics que van participar en aquella primera edició. El dissabte 29 d’abril de 2017, al bar del CAT, hem recordat el 50è aniversari de qui sap quants grups de Folk dels seixanta del segle passat amb una arrossada popular per posar en comú experiències, que culminarien amb una cantada col·lectiva.

L’any 2010, al Palau de Mar, al Museu d’Història de Catalunya, la Generalitat va muntar una magna exposició titulada La Nova Cançó. La veu d’un poble, en la qual dinou dels vint-i-un articles del llibre que acompanyaven l’exposició anaven dedicats a la “Nova cançó” i tan sols dos –un d’en Ferran Riera i un de meu- al  moviment folk. Que no fos dit!

El meu article es titulava “De quan la gent cantava” (sense cap referència explícita als reconeguts cantautors dels Setze Jutges), i el d’en Ferran, simplement “Folk”. En ell recordava com “els dos elapés editats pel Grup de Folk entre el 1967 i el 1968 constituirien la primera matèria a partir de la qual sorgiren desenes de formacions de característiques semblants arreu dels Països Catalans, que copiaven els repertoris del col·lectiu barceloní i al mateix temps els enriquien amb material d’origen local o de creació pròpia”.

El dissabte 29 d’abril del 2017, doncs, feia cinquanta anys d’aquell moviment, breu però tanmateix intens. Anàvem  arribant, cadascú al seu aire, com la cosa més natural del món, i tanmateix carregada de sentit. Ens coneixíem, ens desconeixíem, ens reconeixíem. Anys i panys! Ens presentàvem: ah! tu ets en tal, la tal... Te’n recordes? Jo també hi era! Espontàniament les absències es convertien en presències.

Ens van haver d’avisar que ja era hora de dinar: un pica-pica, a càrrec dels del bar del C.A.T., i una bona arrossada. Ens intercanviàvem els seients, els records, les converses. Devíem ser una seixantena llarga pel cap baix. Mentre el bust d’en Clavé, a la paret verda del fons, ens mig somreia. Érem incorregibles.

En havent dinat vam anar-nos col·locant en semicercle, al voltant de la tarima. En Jaume Arnella, informalment, portava la conversa, metre anaven pujant amorrant-se als micros, ex o encara actuals cantaires d’aquell moviment tan enyorat... Guitarres, un banjo, l’acordió d’en Jordi Roura... Ara entenia el títol de la sessió. Jo em pensava que es titulava “El Grup de Folk”, però es deia “Grups de Folk”, perquè n’hi havia hagut per dar i per vendre. Quins temps, aquells! A cada barri, poble, vila o ciutat del país hi havia hagut un, o dos, o qui sap quants grups de folk! I ara, amb els cabells mig emblanquinats, encara s’arrapaven al micro per no deixar anar els records. Quedaven tantes coses!

Per mi –que em va tocar fer de “lletrista”- va ser especialment motivador que es parlés de les lletres –creacions o adaptacions-, perquè el repertori esdevenia inacabable. I tots cantàvem de memòria, memorablement, sense cançoners, discos ni partitures. Vam acabar amb “La vall del riu Vermell” i amb “Les rondes de vi” corejades per tots. Després, els nostres mòbils i agendes copiaven enfebrades adreces electròniques perquè tot allò que tan vivament vam compartir aquell dia no es perdés del tot.

JOAN SOLER I AMIGÓ, abril de 2017

_____________________________________________________________

   12 GdF Montblanc i cartells

Cartells curiosos d'actuacions a Montblanc.
12 GdF Montblanc i cartells

Recorregut telegràfic per les cançons del Grup de Folk.

13 Joan Vilamala ESQUIROLS

Testimoni d'Els Esquirols que aporta Joan Vilamala.
13 Joan Vilamala ESQUIROLS

Testimonis de qui va passar del folk a La Fura dels Baus, el grup de Santi Arisa, la pintura...19 Arnella Les Rondes de vi

En Jaume ens va fer cantar Els Macarrons amb la força que va escoltar que la feia un grup valencià.
19 Arnella Les Rondes de vi

Després del Grup de Folk hi va haver Els Sapastres, Els Baldufes, Ara Va de Bo, El Sac, Marduix i moltes iniciatives tant o més interessants. 
19 Arnella Les Rondes de vi

Quan tothom s'havia allargat una mica en explicacions, en Jordi Pujol va demanar mig minut per parlar... i van ser 30 segons!
19 Arnella Les Rondes de vi

Des de Vilanova i la Geltrú el banjo va anar a visitar en Pete Seeger i ens ho van explicar i cantar.
19 Arnella Les Rondes de vi

En Ferran Riera i el seu llibre van ser molt presents tota la vetllada.
19 Arnella Les Rondes de vi

La Roseta d'Olivella cantada sense allò que ens retallava la censura. 22 Vall riu vermell

La vall del riu vermell amb comentaris d'en Soler Amigó, l'autor.
22 Vall riu vermell
22 Vall riu vermell
Al final foto de família.  Per entrar-hi tothom quedem una mica atapeïts i sempre n'hi algun de tapat o fosc. 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   24.jun.2017 18:34    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios