« 25 anys de C.A.T. | Portada del Blog | Albert Bello, músic, professor i director del Festival Django »

Els jueus a Aragó i aragonesos a Barcelona

    sábado 10.nov.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

L'Aragó divers, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Dels romanços sefardites a Anton Abad, Javier Mas i Marta Casas

Que tenen en comú els romanços dels jueus de l'Ebre cantats per Eliseo Parra, les cançons amb gust de prèssec d'Anton Abad, la sumptuositat de les cordes de Javier Mas i les jotes reelaborades de Marta Casas? Doncs que totes són cares d'un Aragó divers i que totes sonaran al Tradicionàrius de Ràdio 4.


Romanços que es cantaven a la part central de la Vall de l'Ebre i que les comunitats de jueus serfardites expulsats el 1492 van continuar cantant -i fent evolucionar amb noves influències- al llarg dels segles a ciutats com Smirna, Fes i Istanbul. Aquest és el repertori de Los judíos en Aragón (Prames, 2001), un treballat llibre-CD, dirigit per Plácido Serrano, d'on provenen les cançons que sonaran en la primera part del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 10 de novembre: "Romance de Blancaflor y Filomena", "El cerco de Santa Fe", "El moro que reta a Valencia", "Romance de la muerte del Duque de Gandía", "El rey Fernando en Francia"... Romanços de tipus narratiu que van prendre forma al voltant del segle XIII a partir dels cantars de gesta i els poemes trobadorescos, que van imprimir-se negre sobre blanc al segle XVI i que, a partir de la diàspora, va esdevenir una herència immaterial de la cultura aragonesa arreu del Mediterrani mantenint funcionalitats concretes: cançons de dol, de noces, de bressol... Al llibre-CD, hi participen a més de Plácido Serrano músics com Santiago BlascoAdela Rubio i Eliseo Parra, que signa també els arranjaments.

A la segona part, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 es quedarà a l'Aragó, en aquest cas per escoltar tres de les figures que en els darrers temps hi han aixecat propostes interessants i diverses: el cantautor de Saidí Anton Abad, autor de delicioses cançons sobre el paisatge i les petites coses; Javier Mas, mestre de bandúrries, guitarres, i llaüts que ha deixat la seva petjada des del programa de Televisió de Catalunya Mediterrània a algunes de les millors cançons de Maria del Mar Bonet, passant per Leonard Cohen i alguns dels millors grups de blues que s'han forjat a Barcelona i propostes de fusió com Ayatana i Tamiz, i, finalment, la jove cantant Marta Casas, que va agermanar la jota i el jazz amb una gran naturalitat al seu disc Soniando (Nuevos Medios, 2015).

 

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   10.nov.2018 18:59    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios