« Barcelona Gipsy BalKan Orchestra | Portada del Blog | "Lo Misteri de Nadal" de Quico el Cèlio »

Músics libanesos a Catalunya

    miércoles 12.dic.2018    por Jordi Roura    0 Comentarios

Llavors musicals de futur

Hayaf Yassine i la Casa de la Música del Socors Popular Libanès, al programa 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 15 de desembre navegarà cap a Llevant. Concretament, cap al Líban, terra musicalment fèrtil com poques, per conèixer Hayaf Yassine i una iniciativa que fomenta la cohesió social i la inclusió a través de l'ensenyament musical als nens i nenes.

Jove sonador de santur. Foto: Arxiu Associació Catalunya-Líban


Hayaf Yassine és professor de música i músic professional. El seu pare ja era percussionista, tocava l'ud i cantava, i ell va començar a tocar als tres anys. De més gran, quan se li va plantejar la tria entre els estudis d'arquitectura i de música, ho va tenir clar, i va seguir els segons. L'any 2000, la visita al Líban d'un grup iranià de música persa va fer que s'enamorés del santur –instrument de corda percudida de la família de les cítares i el qanun– i va acabar esdevenint un intèrpret clau en la seva incorporació al món de la música àrab.

A més, Yassine ha impulsat la Casa de la Música del Socors Popular Libanès, un centre a Halba que treballa perquè tots els nens i nenes de la zona puguin tenir accés als estudis musicals, oferint uns ensenyaments que es corresponen amb la rica tradició musical libanesa, un món que abasta des de Mozart fins als maqam. En onze anys de vida, aquest centre ha esdevingut un viver d'on ja han sortit músics professionals, funcionant gràcies al voluntarisme dels professors i a les quotes que arriben des d'entitats com l'Associació Catalunya-Líban, que fan possible que el centre estigui obert a infants que no tenen els recursos per pagar els estudis.

Al Socors Popular els nens i nenes toquen el santur, l'ud, el violoncel... i treballen els repertoris de tres grans branques: la música folk libanesa, la música clàssica àrab i la música clàssica occidental. Però sobretot aprenen que la música és una eina de comunicació i de concòrdia amb gent de tot arreu. Així, el passat mes de novembre, Hayaf Yassine i alguns alumnes van poder viatjar a Catalunya per oferir concerts de música tradicional àrab i catalana a Barcelona i a Artés, i van col·laborar, per exemple, amb els alumnes de l'Escola Municipal de Música de Sant Andreu.

Jordi ROURA (3) BLOG

Hàyaf  YASSINE i Jordi Roura a l'entrevista

 

 

Categorías: Música

Jordi Roura   12.dic.2018 17:28    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios