« 4rt Labyrinth Catalunya a Cardedeu i Barcelona | Portada del Blog | Clàudia Colom, noves cançons medievals »

Tornaveus, polifonia vocal tradicional

    viernes 22.feb.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Cinc veus que s'abracen

El grup de polifonia tradicional Tornaveus, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 23 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 hi sonaran cançons i cants tradicionals catalans interpretats en clau polifònica, de la mà del grup Tornaveus, que fa poc que ha presentat el seu primer treball discogràfic al CAT de Gràcia.

Tornaveus. Foto: Arxiu del grup

Dos dels integrants de TornaveusEster Garcia Llop i Jaume Ayats, presentaran la seva música aquest dissabte 23 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Els integrants del grup es van conèixer fent recerca etnomusicològica pel Pirineu i altres territoris, i amb aquest projecte, que es va engegar a final del 2011, presenten la seva manera d'entendre la polifonia tradicional, estesa i arrelada arreu de la Mediterrània nord-occidental com una música popular, que es basa en la pràctica molt més que no pas en la teoria. "Són cants que pertanyen a la gent que els ha cantat sempre als seus pobles, per tant cal demanar-los permís per interpretar-los nosaltres a la nostra manera, i així ho hem fet", explica Ayats, que havia treballat amb La Nova Euterpe la polifonia en clau masculina, i que forma part amb aquest nou projecte d'un altre grup polifònic, en aquest cas protagonitzat per quatre veus femenines i una de masculina.

Afegeixen a més que la polifonia demana complicitat i temps perquè unes veus es coneguin amb les altres. Per això no va ser fins al 2017, en veure que començaven a cantar com s'ho havien imaginat, que el grup Tornaveus va plantejar-se de gravar el seu primer disc, i ara el presentaran, entre altres llocs, a Chicago. El seu repertori és molt divers, i va de la tradicional "La ploma de perdiu" a "Maria anava partera", una nadala valenciana de sorprenents tons surrealistes manllevada del repertori d'Al Tall, passant per l'antic i tràgic romanç de cosidores "Deldarita".

Categorías: Música

Jordi Roura   22.feb.2019 18:21    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios