« Mariona Sagarra al C.A.T. -Comentari- | Portada del Blog | Sons del món-1 »

Música i concòrdia

    viernes 12.abr.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

La música davant dels conflictes

Cançons de concòrdia, aquest 13 d'abril al Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 13 d'abril, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 comentarà i escoltarà quatre exemples en què la música ha mirat de crear concòrdia davant dels conflictes: Khaled amb NoaBojan ZulfikarpasicPete Seeger i Yair Dalal.
Khaled, actuant a la seva ciutat, Orà, l'estiu de 2011 Foto: Viquipèdia

Hi ha hagut moltes iniciatives musicals concebudes en moments difícils per mirar de suavitzar els efectes dels conflictes i la guerra, o per fer veure que no tot és blanc i negre i mirar d'obrir un espai d'empatia entre bàndols aparentment irreconciliables. 

El cantant algerià Khaled i la cantant israeliana Noa, per exemple, van gravar el 1999 una versió conjunta del clàssic Imagine, de John Lennon, interpretada en àrab, hebreu i anglès, com una reivindicació de pau entre àrabs i israelians. Tots dos van ser durament criticats per uns i altres. 

El desembre de 1993, mentre a Bòsnia hi havia massacres i es mirava de destruir qualsevol manifestació cultural multiètnica, el pianista serbi Bojan Zulfikarpasic va gravar a París el seu primer disc, , on va incloure una peça que combinava en clau jazzística el repertori popular de Sèrbia i de Bòsnia: "Grana Od Bora". 

Pete Seeger tenia una ideologia declaradament d'esquerres, fet pel qual va patir al seu país repetits boicots i persecucions, a les que ell sempre va contestar amb la música. Va popularitzar la guajira cubana "Guantamenra", en plena Crisi dels missils, i el 1996, va cantar amb el Cor Gaudeamus, el popular Himne a l'alegria de Beethoven, amb la lletra de l'activista dels drets civils i folklorista Don West.

L'any 1994 a Oslo, mentre hi tenien lloc difícils converses de pau entre palestins i israelians, el músic jueu iraquià Yair Dalal va impulsar un concert amb la participació de diversos cors infantils, amb nens israelians, palestins i noruecs, i l'Orquestra Filharmònica d'Oslo, dirigida per Zubin Mehta.  

Aquests quatre exemples de música que fa front als conflictes ocuparan bona part del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 13 d'abril. 

 

 

 
Categorías: Música

Jordi Roura   12.abr.2019 12:52    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios