« "Remena, nen!" amb Julià Guillamon | Portada del Blog | El duet "Criatures" hi torna »

"Canti della montagna" amb Coro SAT

    viernes 14.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Polifonia italiana d'altura

Les cançons de la Società Alpinistica Tridentina, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 15 de juny es calça les xiruques i se'n va d'excursió a la Itàlia alpina per descobrir la llarga i prolífica tradició dels cantadors de la Società Alpinistica Tridentina.   
Cor de la Società Alpinistica Tridentina

El cor de la Società Alpinistica Tridentina va néixer ens els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial. Format per cantaires no professionals, van anar fent-se un nom i van gravar a Roma uns quants discos amb el segell RCA, amb destacades versions polifòniques dels cants tradicionals de muntanya de tot l'arc alpí italià: del seu Trentino, però també de la Llombardia, de la Vall d'Aosta, del Piemont... Aquestes cançons, unes quantes de les quals sonaran aquest dissabte 15 de juny al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, no només destaquen per la seva qualitat interpretativa, sinó que són testimoni d'un món, els dels Alps italians i més en general el de tots els territoris de munyanya europeus, que ha patit profundes transformacions demogràfiques i socials al llarg del segle XX. 

Odes fúnebres als caiguts a la muntanya; cants de feina de la gent de muntanya; cròniques de l'emigració a Amèrica; cançons de soldats, pastoretes i llops, i d'amors entre noies de les valls i treballadors del ferrocarril; la història d'un home que torna després d'anys al poble i sent les campanades que toquen per la mort de la seva esposa; "Per un plat de macarrons", popularitzat a Catalunya per Jaume Arnella i el Grup de Folk l'any 1968; "La villanela", que guarda un gran parentiu amb "La modista de Balaguer" del Pirineu català... Històries cantades en clau polifònica que sonaran al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Categorías: Música

Jordi Roura   14.jun.2019 18:43    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios