« "Pájaros" dona concerts el mes de juny | Portada del Blog | "Canti della montagna" amb Coro SAT »

"Remena, nen!" amb Julià Guillamon

    sábado 8.jun.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Esperit barceloní

Julià Guillamon, els cuplets i la rumba, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Folk urbà del segle XX a Barcelona, manifestat en dues tradicions ben arrelades a la ciutat: el cuplet i la rumba catalana. Aquesta és el còctel de Remena, nen! (Satélite, K), el nou disc dels Arrels de Gràcia. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 parlarà aquest 8 de juny amb l''inventor' del projecte, Julià Guillamon.
 
Pilar Alonso, anunciant Anís del Topo el 1915

El món dels cuplets va tenir una popularitat extraordinària a la Barcelona d'abans de la Guerra Civil, especialment als anys vint. Guillermina Motta va recuperar bona part d'aquell repertori al seu disc Remena nena (Edigsa, 1970). I gairebé 50 anys després, Julià Guillamón ha perllonga aquesta tradició empescant-se Remena, nen!, un treball on els Arrels de Gràcia revisen les mateixes cançons en clau de rumba catalana. La idea va sorgir quan Guillamon promocionava el seu llibre El barri de la Plata (L'Avenç), ple de records familiars d'una mare gracienca que coneixia el repertori cupletístic i un pare arribat al Poblenou amant de la rumba catalana. El primer pas en aquest camí va ser un video on els Arrels combinaven "Les caramelles" amb "La noche del hawaiano". 
 
Aquest dissabte, al programa Tradicionàrius de Ràdio 4Julià Guillamon comentarà tot aquest repertori, que reflecteix "un ambient popular de barri i un esperit barceloní molt autèntic". També sonaran les cançons del disc, confrontades amb les versions de Guillermina Motta, de les grans dives de l'època daurada del cuplet barceloní (Mercedes SerósPilar AlonsoRaquel Meyer) i fins i tot amb algun antic rotllo de pianola.

Categorías: Música

Jordi Roura    8.jun.2019 12:51    

0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios