« Bep Cardona. Música de Menorca-1 | Portada del Blog | Cançons de cavalls »

Bep Cardona. Música de Menorca-2

    jueves 24.oct.2019    por Jordi Roura    0 Comentarios

Una illa on es canta

Bep Cardona i el Cançoner Popular de Menorca, al Tradicionàrius de Ràdio 4

Aquest dissabte 26 d'octubre, el Tradicionàrius a Ràdio 4 oferirà la segona part de l'entrevista al músic i activista menorquí Bep Cardona, centrada en la seva tasca divulgativa al voltant del Cançoner Popular de Menorca, que ha publicat en dos volums.  


Si fa uns dies el Tradicionàrius a Ràdio 4 entrevistava el músic de Ferreries Bep Cardona, aquest dissabte 26 d'octubre es parlarà amb el mateix protagonista, però aquest cop centrant-se en la seva obra Cançoner Popular de Menorca, editada en dos llibres voluminosos i grans que presenten una gran quantitat de cançons, amb partitures clares i útils, però també amb explicacions planeres sobre els temes que s'hi plantegen, els seus origens, les seves variants, etc. El primer volum és del 2017, mentre que el segon s'ha presentat aquest 2019. Tots dos estan editats per Institut Menorquí d'Estudis, dins de la col·lecció Capcer, amb portades costumistes de l'artista de Maó, Hernández Mora contrastant -i connectant- amb il·lustracions abstractes i contemporànies de Nito Pons a l'interior.

Segona explica el mateix Bep Cardona, la iniciativa va néixer perquè a ell li hagués agradat que algú hagués fet aquest llibre abans, per tenir-lo de referència. Però la realitat és que faltava aquest tipus d'estudi a Menorca, un espai clarament limitat geogràfica i musicalment. El mètode que Cardona va seguir per elaborar aquest material va ser el de "perseguir cançons concretes", és a dir, agafar cançons que en bona part es continuen cantant i mirant d'aprofondir al màxim en el seu origen i context, ajudant-se també dels escassos estudis sobre aquest repertori, per autors com l'Arxiduc SalvadorPere AlsiusFrancesc d'Albranca i Andreu Ferrer Ginart.

Al programa, Cardona comentarà les singularitats de tot aquest repertori, que ell ha agrupat per blocs temàtiques, segons la seva funcionalitat: cançons de ballar, de feina, amoroses, de bressol, religioses, romanços... I per suposat, sonaran unes quantes d'aquestes peces, arranjades segons diverses estètiques i estils: Maria del Mar BonetTraginadaCris Juanico... I una conclusió important: si ningú no ens mostra les nostres cançons, no les coneixerem, i si no les coneixem, no les podrem estimar.

Categorías: Música

Jordi Roura   24.oct.2019 11:19    

0 Comentarios

Esto es solo una previsualización.Su comentario aun no ha sido aprobado.

Ocupado...
Your comment could not be posted. Error type:
Su comentario ha sido publicado. Haga click aquí si desea publicar otro comentario

Las letras y números que has introducido no coinciden con los de la imagen. Por favor, inténtalo de nuevo.

Como paso final antes de publicar el comentario, introduce las letras y números que se ven en la imagen de abajo. Esto es necesario para impedir comentarios de programas automáticos.

¿No puedes leer bien esta imagen? Ver una alternativa.

Ocupado...

Mi comentario

Jordi Roura

Bio Tradicionàrius

Blog del programa Tradicionàrius on trobaràs tota la informació de la música tradicional al nostre país. Activitats, entrevistes i molta música en viu. Tradicionparius és el programa germà del festival internacional de folk que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius
Ver perfil »

Síguenos en...

Últimos comentarios